Palava

region sorta vino
Palava

Palava: sinonimi, porijeklo, agrobiološke karakteristike

Sinonimi sorte. Nema i Veverka. Porijeklo sorte. Pálava već svojim imenom ne negira njeno moravisko porijeklo. Sortu je 1953. godine stvorio ing. Veverka u regionu južna Moravia, ukrštajući sorte Gewurztraminer i Müller Thurgau. Nakon toga, vinar ovo kraja je proveo dvije decenije uzgajajući hibridno dobijenu sortu grožđa u podnožju brda zvanog Pálava, po kojem je sorta i dobila ime. Godine 1977. Pálava je postala službeno priznata sorta vinove loze.

Pálava je vjerovatno najkarakterističnija i jedna od najpopularnijih čeških vinskih sorti grožđa. Povrh toga, Pálava se najviše uzgaja u Češkoj i na vrlo malo mjesta u susjednoj Slovačkoj. Sorta se u Češkoj, posebno uzgaja u vinskoj regiji Mikulovská i ovdje zauzima oko 200 hektara. Zbog težih svojstava uzgoja, njen uzgoj u Slovačkoj proširio se na način da nadopunjuje asortiman proizvoda u vinskim regijama Mali Karpat, Južna Slovačka i Nitra. U Slovačkoj se uzgaja na oko 30 hektara. Agrobiološke karakteristike. Loza je umjereno bujna, rodna, ali podložna gljivičnim bolestima.

Vino

Pálava je od roditelja naslijedila samo najbolje. Manje je aromatična od sorte Gewürztraminer, a zanimljivija od sorte Müller Thurgau. Zahvaljujući svojoj majci Gewürztraminer, Pálava je lijepo aromatičnog i punog tijela, dok je Müller Thurgau svom potomstvu dao lijepu svježinu i mekoću. Ako se pravilno postupa u vinifikaciji, ovo bijelo vino je izuzetne arome. Vino ima zelenkastu do zlatnu obojenost sa aromama žute dinje i sočno zrelog manga te marelice ili mandarina ili primjesa vanilije i ruža. Okus je uzvišen, ugodno glatka pozadina suptilno je začinjena, laganim cvjetnim tonovima i nagovještajima zrelog voća, meda i bijelog bibera. Ekstraktno, buketno vino sa harmonijom svih komponenti. Magično nakon aromatičnog muskatnog začina, vrlo dobrog okusa, kvalitetno, punog sortnog buketa sa harmoničnom kiselošću. Među nedopečenim ljubiteljima vina uživa veliku popularnost. Najbolja godišta su pogodne za arhiviranje. Konzumira se u roku od 3 do 10 godina.

Područje Palava

Senzorno atraktivna sorta, Pálava vino posebno u dobrim godinama oduševljava kolekcionare kasne berbe, izborna berba grozdova i izborna berba bobica. Pogodna za upotrebu u sortnim vinima ili u kvalitetnim aromatičnim mješavinama. Visok kvalitet predodređuje je da postane omiljeno vino. Ako vam opis vina zvuči kao nešto u čemu biste uživali, gotovo sigurno ćete trebati putovati u Češku? posebno u područje Pálava, poput gradova Mikulov ili Velké Bílovice, odakle potiče sorta grožđa. Iako je Pálava veoma omiljena među češkim ljubiteljima vina, kao i većina češke vinske kulture, još uvijek nije pronašla put izvan svoje matične zemlje.

Malo upozorenje, međutim, prava Pálava uvijek se prodaje u bocama! Ovo može zvučati čudno za nečeško uvo, ali domaćini znaju da postoje mnoge vinoteke širom zemlje, gdje zapravo možete kupiti vino “iz slavine” ili direktno iz bačve. Dakle, ako vam se ponudi Pálava iz slavine, najvjerovatnije nećete završiti sa ispijanjem ovog divnog vina, već sa nekom mješavinom sorti Müller Thurgau i Muscat. Preporučene temperature za serviranje vina su od 10 do 12°C.

Vino i hrana. Okus je prilično sladak, iako Pálava tehnički nije slatko vino. U svakom slučaju, Pálava je jedna od najdražih (ako ne i najomiljenija) vina i odlično se slaže sa začinjenom hranom ili desertima (zavisi od konkretne boce, naravno). Pogledati i: https://ovinu.info/vinarija-povratak/

Naslov orginala: Palava. Izvor: https://czechwineadventures.com/; Objavljeno: 22.11.2015. Prevod: Dragutin Mijatović