Srpska dolina koja se uzdiže zahvaljujući vinima

region vinarstvo vino
Srpska dolina

Srpska dolina. Negotinski kraj istočne Srbije poziva vas da probate vina proizvedena prema tradiciji iz 17. vijeka. Dolina Negotina oživljava kao jedna od meka vina u Srbiji, nekada je bila moćno vinarsko područje (kasnih 1800-ih), sa crvenim i bijelim bojama vina zanimljivog kvaliteta. Negotin je okružen planinama Miroč, Crni Vrh i Deli Jovan na zapadu, a sa istoka je Dunav sa pritokom Timok, prirodne barijere koje su omogućile povlašćenoj mikroklimi uzgoj crnih sorti grožđa dobrog kvaliteta. Lokalne sorte uključuju Burgundac crni (Pinot Noir, Black Burgundy), Prokupac i Gamay, ali ima i prostora za bijele sorte, poput sorti Bagrina, Riesling, Sauvignon Blanc, Smederevka i Semillon.

Vina iz rimskog doba. Od davnina je ovaj kraj imao potencijal za proizvodnju crvenih i bijelih vina. Rimljani su 300-ih godina ovdje brali prvo grožđe, tradiciju koja je trajala vjekovima kuga (filoksera) u posljednjoj četvrtini 19. vijeka nije prekinula jedinstvenu priliku uzgoja loze u Negotinskoj krajini. Uništavanje vinograda filokserom u Francuskoj, Nemačkoj, Španiji i Italiji katapultiralo je srpsku proizvodnju vina, pri čemu je Negotin imao vodeću ulogu. Član Austro-Ugarskog Carstva, kraljevski konzulat organizovao je na ovom području izvoz vina u veće europske gradove.

Dekadencija. Nakon Drugog svjetskog rata, nacionalizacija koju je proveo tadašnji režim dovela je do smanjenja aktivnosti. Vlada je bila više za količinu nego za kvalitet. Mali poljoprivrednici bili su prisiljeni napustiti proizvodnju vina radi drugih usjeva sa većim prinosima. Bila je prilika da se srpski vinogradi i njihova vina izvezu na cio kontinent.

Naslov orginala: El valle de Serbia que resurge gracias a sus vinos. Izvor: https://www.cerodosbe.com/es/; Objavljeno: 27.05.2020. by Juan Perdo Chuet-Misse. Foto: Visit East Serbia. Prevod: Dragutin Mijatović