Pet koraka do zaljubljivanja

Pet koraka do zaljubljivanja u vino

ljubav vino

Pet koraka do zaljubljivanja. Kada radoznali ljudi žele da nauče o vinu, traže čas ili kupuju knjigu. To je potpuno pogrešan način da se to uradi. Časovi imaju tendenciju da vas upoznaju s vještinama koje bi se jednog dana mogle pokazati korisnima, ali ne i onima koje tek počinju. Knjige? Da li biste mogli da naučite kako da igrate košarku kroz udžbenik da nikada niste igrali igru?

Ilustracija: Cerise Zelenetz

Uz malo iskustva, organizovanija edukacija o vinu postaje neophodna, ali za početnike znatiželjne o vinu, apsolutno najbolji način je da to uradite sami. Suštinski korak prije sistematskog učenja o vinu je da se zaljubite u njega. I nema boljeg načina da se zaljubite u vino nego da ga pijete dok istražujete.

Ljubav je ključ. Bez emocionalne vezanosti, vino je suva akademska tema, ili samo opojno sredstvo. Kao i sa bilo čim – muzikom, sportom, umjetnošću – morate biti okrenuti predmetu da biste naučili o tome. Inače je dosadno i bezveze. Za vino, prekidač dolazi kada se pije. I mnogo je zabavnije nego čitati o tome. Čitanje je nadgradnja za kasnije.

Živimo u najvećem vremenu u istoriji za vinopije. Prvo, kvalitet vina je bolji nego ikad. Stari dani, kada ste morali da brinete da li je vaše vino oksidirano ili na neki drugi način oštećeno, uveliko su iza nas. Nauka nas je naučila mnogo stvari o procesu uzgoja grožđa i pretvaranja u vino, uključujući i kako spriječiti nedostatke vina.

Šta je još važnije?

U dobrim vinotekama ćete naći više vina sa više mjesta, proizvedenih od više sorti grožđa i u više različitih stilova, nego ikada u istoriji. Danas je dostupno na desetine odličnih vina za koja je malo ko čuo prije 25 godina, kao što je Asyrtiko sa ostrva Santorini u Grčkoj ili Mencía iz regiona Ribeira Sacra u Španiji. To je veličanstvena blagodat, puna neočekivanih zadovoljstava. Ali takođe može biti zbunjujuće navigirati i zastrašujuće suočiti se sa toliko nepoznanica.

Evo kratkog vodiča korak po korak, kako se kroz pet koraka do zaljubljivanja zaljubiti u vino.

1.Pronađite najbližu dobru vinoteku. Kako? Kako išta radimo danas? Google. Pitajte prijatelje koji piju vino za preporuku. Evo nekoliko nagoveštaja: Supermarketi nisu rješenje, niti vinarija u uglu. U dobrim vinotekama trgovci su strastveni za vino. Oni će dati lične preporuke. Neće citirati partiture drugih pisaca. Oni znaju šta im se sviđa, a prvi rez će napraviti tako što će lagerovati samo boce koje zadovoljavaju njihove standarde.

2.Imate novca, ali budite realni. Dobro vino nije skupo, ali nije ni jeftino. Dobro vino je poljoprivredni proizvod i koštaće nešto više od masovno proizvedenog vina. To je kao na tržištu organskih poljoprivrednih proizvoda u odnosu na junk food, morate uložiti malo više, ali jednostavno ćete biti bolji. Planirajte da potrošite otprilike 15 do 20 dolara po boci. Možete potrošiti manje, ali vjerovatnoća da ćete pronaći zanimljiva vina opada. Lako možete potrošiti više, ali za to još nema potrebe.

3.Budite spremni za istraživanje. Ideja je da naučite koje tipove vina volite, a to znači probati puno boca koje vam nisu poznate. Neke tipove ćete zavoljeti. Drugi mogu biti razočaravajući. Ali što više različitih vina probate, tako imate više pojma o tipovima vina koje možete zavoliti. Dio procesa je učenje onoga što vam se ne sviđa.

Pet koraka do zaljubljivanja – nastavak

4.Evo kako da počnete: Zamolite trgovca da vam da mješovitu kutiju od 12 različitih boca – bijela, crvena, rose, narandžasta, pjenušava, prirodna, bilo koje. Možete napraviti 12 bijelih ako želite ili 12 crvenih. Ili možete samo početi sa 6. Otvarajte boce na bilo kojoj frekvenciji koju odaberete, uz obrok, sa prijateljima ili porodicom, kako god želite. I pijte vino, nemojte ga samo probati. Pijte bez hrane, pijte sa hranom. Obratite pažnju na to kako se mijenja. Ne brinite o cvjetnim opisima okusa. Bitno je da li vam se svidjelo. Pratite koje boce volite, a koje ne. Kad god završite s tim slučajem, trebali biste imati evidenciju o vašim željama. Ako ste uživali u procesu, vratite se trgovcu za drugo pakovanje. Gradite svoj lični profil preferencija, što je prvi korak ka tome da se osjećate prijatno uz vino.

5.Ideja je da se zabavite i uživate. Ovo ne bi trebalo da izgleda kao posao. Vremenom ćete se upoznati sa onim što vam je dostupno. Postat ćete samopouzdaniji i moći ćete trgovcima, restoranima, bilo kome reći koji tip vina volite. Ako nije zabavno, bez brige. Niko ne treba da uči o vinu, to nije obaveza. Ali ako želite da naučite, to je zabavno i nije teško.

Nikada nećete naučiti sve, ali bez straha. O vinu pišem više od 25 godina, a i dalje svaki dan učim nove stvari. Pripremićete se za cio život užitka satkan od vina. Kao što je rečeno o mnogim stvarima, najvažnije je putovanje, a ne odredište.

Eric Asimov: Five Steps to Falling in Love with Wine (Pet koraka do zaljubljivanja u vino). Izvor: https://swurlmedia.co/. Prevod i priprema za sajt: Dragutin Mijatović

PREPORUKA ZA PROČITATI