Pjenušava vina svijeta, ali ko su pobjednici?

pjenušavo vino region vinarstvo vinska kultura

Pjenušava vina svijeta. Potrošači vina širom svijeta piju pjenušava vina kao nikad do sad. Poruka proizvođača i pisaca o vinu jasno je shvaćena. Mjehurići se mogu piti u svako doba, a ne samo kada slavite. Proizvodnja je porasla za 57% od 2002. godine. Svijet danas proizvodi 2,5 milijarde boca pjenušavih vina. To je nešto manje od 8% ukupne svjetske proizvodnje vina od 32,5 milijarde boca. Pogledali smo novoobjavljene statistike o tome koje zemlje i regije proizvode sve ove mjehuriće i kako tržišta reaguje na proizvodnju, izvoz, potrošnju itd.

<Vinogradi na obroncima doline Marne u regionu Champagne

Danas, prvih pet zemalja prozvođača pjenušavih vina:

  • 1. Italija, 660 miliona boca
  • 2. Francuska, 550 miliona boca
  • 3. Njemačka, 350 miliona boca
  • 4. Španija, 260 miliona boca
  • 5. SAD, 162 miliona boca

Prosecco je najvažnije pjenušavo vino na svijetu danas, po količini. Naravno, Italija je vodeći proizvođač. Italija čini 27% proizvodnje svih pjenušavih vina u svijetu, a slijedi je Francuska sa 22%, Njemačka (14%), Španija (11%) i Sjedinjene Države (6%), svi oni čine 80% svjetske proizvodnje. Preostalih 20% čini nekoliko različitih zemalja. Oni koji su pokazali najveći porast u razdoblju od 2008. do 2018. su Australija, Brazil, Velika Britanija i Portugalija. Pjenušava se vina izvoze u većem obimu nego mirna vina. Pjenušava vina su značajan dio izvoza vina iz Italije, Francuske i Španije: 19% Italija, 14% Francuska i 9% Španija. Samo 9% svjetskih vina koja se izvoze je pjenušavo vino, ali sa 21% vrijednosti izvoza. Ali kao što ćemo vidjeti, ta vrijednost nije ravnomjerno raspoređena među zemljama. Italija, Francuska i Španija predstavljaju 85% svjetskog izvoza pjenušavih vina u 2018. godini.

Naslov orginala:The World Is Thirsty For Sparkling Wines, But Which Are The Winners? Izvor: https://www.forbes.com/; Slike: BKWine Photography. Objavljeno: 08.05.2020. by Per and Britt Karlsson/Lifestyle. Prevod: Dragutin Mijatović