Plutajući vinogradi

Plutajući vinogradi

grožđe region vino vinogradarstvo

Plutajući vinogradi na Tajlandu. Samut Provincija Sakhon se ponosi izuzetnim kvalitetom svojeg voća. Ako razgovarate sa ljudima iz Krathum Baen Distrikt-a, oni će tvrditi da imaju najbolje kokosove orahe u zemlji. Ban Okrug Phaeo poznat je po odličnim guavama (guava). Okrug Samutsakorn, koji se graniči sa obalom, može se pohvaliti dugom istorijom u proizvodnji stonog grožđa. U posljednje vrijeme povećano je podizanje vinograda zbog razvoja tajlandske vinske industrije.

Plutajući vinogradi

Intrigantno nazvani “Plutajući vinogradi” mogu se naći samo u ovoj provinciji, koja je udaljena oko 60 kilometara od Bangkoka na Chao Phraya Delta. Podignuti su između rijeka Tha Chin i Mae Klong. Gledajući odozgo oni izgledaju da su normalni vinogradi. Međutim, kada pogledate dolje, iznenadićete se kada vidite čamce kako plutaju u vodi ispod čokota vinove loze!

Plutajući vinogradi

Plutajući vinogradi

Pažljiviji pregled će pokazati da je loza zapravo zasađena na uskim pojasevima zemlje između ravnomjerno raspoređenih kanala.

Plutajući vinogradi

To čini rad u ovim vinogradima zanimljivim iskustvom, kako za rezidbu tako i za berbu.

Plutajući vinogradi

Bijela sorta grožđa Malaga Blanc (Muscat Alexandrie) je dominantna sorta koja se ovdje uzgaja za proizvodnju bijelog vina. Ako idete sa nama u posjetu plutajućim vinogradima, imajte na umu da je ovo vinogradarski posao koji ne daje posebne naknade za posjetioce. Stoga će vam ‘posjeta’ možda biti malo izazovna, ali uvijek će se naći ruka pomoći spremna da vam pomogne.

Tlo je bogato i plodno, ali svake godine tokom kišne sezone obalu je potrebno ojačati kako se ne bi urušila i time uništile čokote vinove loze.

Pokdum ili Black Queen

Lokalna sorta crnog grožđa je Pokdum koja ima bogat okus šljive kada se grožđe jede svježe.

Crna sorta grožđa je mutacija sorte Black Queen (Bailey x Golden Queen). U nasljednu osnovu su uključeni geni iz Vitis labrusca, Vitis lincecumii i Vitis vinifera. Prema nedokazanoj hipotezi, kaže se da je identična sorti Pione, suprotno ovom službenom porijeklu. Hibrid je dobio ime po tajlandskom vinogradaru Nong Poku, koji ga je pronašao početkom 1980-ih u okrugu Pak Chong u provinciji Nakhon Ratchasim-a. Na Tajlandu su količine vjerovatno uključene pod Black Queen, jer u 2016. godini nisu prijavljeni zasadi pod sortom Pokdum (Kym Anderson).

Berba se odvija rano ujutro i pruža dobrodošlo zaposlenje za lokalno stanovništvo. Plastični kontejneri za berbu se distribuiraju i sakupljaju čamcima.

Plutajući vinogradi

Ovdje možete kupiti svježe ubrano grožđe za ponijeti kući po cijeni od 20 baht-a po kg (0,54 evra po kg)

Plutajući vinogradi

Izvor: https://www.bangkokdaytours.com/. Naslov orginala: Floating Vineyards in Thailand. Prevod: Dragutin Mijatović

Ključne riječi: region, vinogradarstvo, grožđe, vino

POGLEDATI I:

Dobro je znati-ako niste znali? 26. Na kojem atlantskom ostrvu ili ostrvima: Kanarska ostrva, Cap Verde ili Madeira se proizvodi čuveno SPECIJALNO JAKO VINO? To je ostvo Madeira sa jakim vinom Madeira. Već stotinama godina je specijalno vino Madeira poznata po svom dobrom, dugom vremenu čuvanja sa nazivima Sercial, Boal i Malmsey. Tokom vremena velikih lađa sa jedrima ostrvo Madeira je bilo vrlo važna luka jer je vino predstavljalo važnu trgovačku robu.