Japan – regioni – sorte i vina

region sorta vino

Japan – regioni – sorte i vina. Japan je ostrvska država u severoistočnoj Aziji između severnog Pacifika i Japanskog mora. Sastoji se od četiri glavna ostrva i više od 4.000 manjih ostrva. Tokio je glavni grad. Klima Japana se kreće od tropske na jugu do hladne umjerene klime na sjeveru.

Japan – regioni - sorte i vina
Wines © Villadest Winery

Vino u Japanu može se pratiti do pustinjaka iz 8. vijeka, Gyōki-ja, koji je zasadio vinovu lozu u hramu Daizen. Vinska industrija u nastajanju počela je slanjem dva bivša samuraja, Tsuchiya Ryuken i Takano Masanari, da studiraju vinarstvo 1877. godine u Francuskoj. Hibridne sorte su rutinski sađene zbog njihove tolerancije na vlažnu klimu i otpornosti na bolesti.

Danas, autohtona sorta Koshu i međunarodne sorte grožđa, Chardonnay, Merlot i Cabernet Sauvignon, dominiraju japanskom proizvodnjom vina. Samo jedna od pet boca proizvodi se od svježeg japanskog grožđa. Sorte se uglavnom uzgajaju u četiri glavne vinorodne prefekture: Yamanashi, Nagano, Yamagata i Hokkaido. Klasifikacije vina. Japan je tradicionalno poznat po vinima sake-a i šljiva. Vino od grožđa postaje sve popularnije u Japanu. Neki regioni počinju da primenjuju neku vrstu šeme, ali zvanično ne postoje klasifikacije za kvalitetna japanska vina na nacionalnoj osnovi.

Japan -regioni – sorte i vina – Vinske regije

Visoka vlažnost i padavine samo su dva od izazova sa kojima se japanski vinogradari suočavaju. Ipak loza raste širom Japana. Najveća koncentracija vinarija nalazi se u regionu Yamanashi. Nagano, Yamagata i Hokaido su sljedeća tri najveća područja uzgoja. Vinske regije: Aomori, Fukuoka, Hokkaido, Hyogo, Ibaraki, Kumamoto, Miyazaki, Nagano, Oita, Okayama, Shimane, Tochigi, Yamanashi, Yamagata

Japan – regioni - sorte i vina

Japan – regioni – sorte i vina

Japan je poznat po afinitetu prema prirodnom vinu. Čistoća okusa i proizvodnje očigledno odgovara japanskoj kuhinji. Tokio je raj za ljubitelje prirodnog vina. Većina japanskih vina je jednostavna i čista, a brojne vinarije proizvode prirodna vina. Popularne sorte grožđa poput Delaware, Niagara, Muscat, Adirondac daju poluslatka ili slatka vina.

Najčešće viđena sorta je Koshu, hibrid porijeklom iz Japana sa debelom pokožicom koja mu pomaže da preživi vlažna ljeta. Daje meko i voćno vino sa okusima citrusa i breskve. Grožđe je putovalo Putem svile i našlo je dom u rejonu Jamanashi, u podnožju planine Fudži.

U Naganu se Koshu rijetko uzgaja. Umjesto toga, fokusiraju se na glavne sorte grožđa kao što su Chardonnay i Merlot. Ostale sorte se mogu vidjeti ispod na grafikonu Japanskog udruženja vinara.

Japan – regioni - sorte i vina

Yamanashi

Uz planinu Fuji za pozadinu, Yamanashi-jeva 81 vinarija čini oko 30% japanske proizvodnje vina. Nešto više od polovine onoga što se proizvode je Koshu, a slijede hibridi, Muscat Bailey A i Delaware. Grožđe se uzgaja na tradicionalnim nadzemnim pergolama kako bi se održala cirkulacija vazduha i zaštitilo od opasnosti od vlage i monsunskih kiša. Evropske sorte, uključujući Merlot, Cabernet Sauvignon i Chardonnay, čine 5% proizvodnje. Uzgajana uglavnom u oblasti Katsunuma, u prefekturi Koshu pokriva oko 450 od Yamanashi-jevih 4.350 hektara vinskog grožđa. Vino dolazi u različitim stilovima, uglavnom suvo bijelo bez čuvanja u hrastovom buretu ili čuvano u buretu, srednje, slatko i pjenušavo.

Japan – regioni - sorte i vina
Ueno-en, Yamanashi Prefecture © Château-Mercian

Nagano

Okružen 3.000 metara visokim japanskim Alpima, Nagano je „krov Japana” u centralnom Honshu-u. To je nova kvalitetna regija za vinsko grožđe uglavnom zahvaljujući velikoj nadmorskoj visini i hladnoj klimi. Padavine u Naganu su relativno male i kamenita tla i prohladni ljetni povjetarac pomažu u održavanju zdravlja vinograda. Širi rasponi dnevne i noćne temperaturne promjene idealne su za sazrijevanje i zadržavanje prirodne kiselosti. Postoji 35 vinarija u četiri vinske doline Nagana, Kikyogahara, Chikumagawa, Nihon Alps i Tenryugawa Wine Valley. U ovoj regiji, tradicionalne hibridne sorte kao što su Concord, Niagara i Ryugan ustupaju mjesto evropskim sortama.

Harvesting © Villadest Winery

Hokkaido

Smješten je između 41 i 45 stepena sjeverne geografske širine. Hokkaido se nalazi na sličnoj paraleli sa francuskom dolinom Rone. Ipak, zahvaljujući hladnoj okeanskoj struji Chishima, njenih 35 vinograda vinarije zatrpano je pod snijegom do dva metra između novembra i marta. Relativno sušno u ljetnim i jesenjim mjesecima, sa padavinama i vlažnošću nižim nego na kopnu, klimatske promjene postepeno pretvaraju Hokaido u modernu novu granicu vinogradarstva hladne klime. Ovdje su danas najomiljenije sorte grožđa burgundske sorte, Pinot Noir i Chardonnay.

Japan – regioni - sorte i vina

Orginal naslovi: Map of Japan Wine Regions; Japanese Grape Varieties and Styles; Complete Guide to Japanese Wine: 11 Unique Things You Need to Know About Wine in Japan

Izvori: https://www.wineandvinesearch.com/https://livejapan.com/https://www.japanhouselondon.uk/

Prevod i obrada teksta: Dragutin Mijatović

POGLEDATI I: https://ovinu.info/vinogradarske-regije-jugoistocne-azije/https://ovinu.info/yamasachi-autohtona-japanska-sorta-grozdja/https://ovinu.info/sorte-vinove-loze-gajene-u-aziji/                   

Dobro je znati-ako niste znali? Sorta crnog grožđa Yama Sauvignon je nova interspecies sorta dobijena ukrštanjem sorti Yama Budou x Cabernet Sauvignon. Sadrži gene Vitis coignetiae i Vitis vinifera. Hibrid je sorta selekcionera sa Univerziteta Yamanashi u Kofu na Honšu-u u Japanu (Kym Anderson).