Ottella

Ottella – etika i estetika

kvalitet region vinarije vino

Ottella. Ljubav prema vinogradu, pejzažu Lugana i umjetnosti. Pionirski duh i mudrost patrijarha primijenjeni su u projektu čije su osnovne vrijednosti kvalitet, poštovanje i ljepota. Ovi principi su dali oblik vinariji Ottella, imanju koje pokriva najcjenjenija područja Luganskog DOC-a. Kompanija proizvodi vina prepoznatljivog i elegantnog karaktera i nudi iskustva onima koji vole umjetnost, prirodu i ljepotu, ali i vino.

Ottella
Instalacija umjetnice (Julia Bornefeld) – Zlatna kap, 2018

Pionirski duh

Lodovikova strast proizilazi iz pionirske vizije njegovog oca, Giovanni, i djeda, istoimenog Lodovico Montresor. Osnivač vinarije Ottella uronio je u istoriju i pejzaž Lugana kako bi oživeo svoj san, kao i region u celini. Istoriografski zapisi pokazuju da je vinarija Ottella bila prvi proizvođač vina područja Lugano 1905. godine. Uz istraživače sa Univerziteta u Brescia, Lodovico-vi sinovi bili su ti koji je razgraničili vinograde u području Lugano, što je dovelo do stvaranja konzorcija 1967. godine.

Ova strastvena posvećenost i nemilosrdna posvećenost kvalitetu i karakteru preneta je na Lodovico-ve sinove. Francesco i Michele, sigurnih čuvara jedinstvenog enološkog, kulturnog i umjetničkog nasleđa. Sada na čelu imanja, uveli su vinariju Ottella u 21. vijek, ostajući vjerni učenju svog oca.

Ottella

Živo naslijeđe

Prostirući se na 90 hektara, u najsvetijim područjima Lugano DOC, Vinogradi vinarije Ottella uživaju u jedinstvenoj mikroklimi koja vinima daje poseban balans i eleganciju. Hladni povjetarac jezera Garda i izvanredna glinena tla ovog područja daju vina meke preciznosti i uravnotežene mineralnosti. Vina su proizvedena od sorteTurbiana (Trebbiano di Lugana), autohtonog grožđa regije.

Ottella asortiman je usredsređen na višestruke izraze sorte Turbiana, od svježeg DOC Lugana, do Molcea Riserva, odležalog u hrastovom buretu, jedinstvenog vinograda Le Creete i ekspresivnog Back to Silence, fermentiše i odležava u glinenim amforama. Svaka boca izražava drugačiji aspekt izvanrednog terroara Lugana.

Ottella

Ottella – Umjetnički poziv

Ottella je izraz osnovnih vrijednosti projekta: kvaliteta, poštovanja i ljepote. Izgrađena 2013. godine i dizajnirana od strane renomiranog arhitekte Francesco Copersino. Ova zgrada utjelovljuje istu venu uglađenosti i teksturalne elegancije. Istu onu koja se provlači kroz vina vinarije Ottella. Originalan, savremeni projekat, vinarija je mjesto gdje čovjek uroni u multi-senzorno iskustvo. Ne samo kroz vino, već i kroz uvažavanje mnogih umjetničkih djela smještenih u vinariji Ottella.

Bogata istorija kompanije duboka je u umjetnosti kao i u vinu. Dugogodišnja posvećenost pejzažu Lugana evoluirala je ruku pod ruku sa umjetničkim i kulturnim inicijativama. Pored svoje kolekcije u kući, Ottella je pokrovitelj Ottella GAM (Galleria d'Arte Moderna). Nagrada za savremenu umjetnost i aktivno podržava Museo d'Arte Moderna Achille Forti u Veroni, čija stalna kolekcija danas obuhvata pet djela koje je poklonila Ottella.

Otkrivanje Ottella vina je prije svega poziv za ulazak u svijet ljepote, prirodne i umjetničke. Posjeta vinariji je neizostavna prilika da se sva čula uključe u jedinstvena iskustva koja evociraju učenja Lodovico Montresor: etičku i estetsku, filozofiju koja spaja vino, umjetnost, prirodu i kulturu pod istim krovom.

Ottella

Izvor: https://www.decanter.com/. Naslov orginala: Ottella – Ethics and Aesthetics. Objavljeno: 24.11.2022. Prevod: Dragutin Mijatović

POGLEDATI I:

Dobro je znati-ako niste znali? Okus putera u vinu najčešće je rezultat: Produženog kontakta sa talogom kvasca, Malolaktičke fermentacije ili Odležavanja u novom hrastovom buretu? Okus putera u vinu rezultat je diacetila, organskog jedinjenja koji čini okus putera puterastim. Sa svoje strane, diacetil je nusproizvod malolaktičke fermentacije, procesa kojim korisne bakterije pretvaraju svježu jabučnu kiselinu u vinu u mliječnu kiselinu mekšeg osjećaja. Malolaktična fermentacija može se dogoditi prirodno ili je inducira vinar. To se takođe može spriječiti (dodatkom sumpor-dioksida). Malolaktička fermentacija je vrlo česta kod proizvodnje vina Chardonnay, što zauzvrat znači da mnoga vina Chardonnay imaju okus putera.