Sadnja kalema vinove loze

Sadnja kalema vinove loze koristeći “cijevi”

kalem sadnja vinograd

Sadnja kalema vinove loze. Cijevi-tube za zaštitu (rast) loze su plastični cilindri koji se postavljaju oko mladog čokota (kalema, sadnice) kako bi podstakli uspravan rast loze. Oni su korisni u zaštiti mlade loze od mehaničkih oštećenja, životinja grabljivica i primjene herbicida. Oni takođe obezbeđuju vlagu u podnožju kalema vinove loze, štiteći je od dehidracije vjetrom. Studije su pokazale da pomažu u povećanom rastu vinove loze, ali vinove loze uzgajane bez cijevi daju više listova. Kada uzgajate vinovu lozu u cjevima, imajte na umu da ih je potrebno ukloniti kada loza očvrsne.

U nastavku je ukratko postupak sadnje koristeći cijevi

Sadnja kalema vinove loze
https://extension.umd.edu/.

1. Iskopajte lopatom rupu koja je duplo šira, ali ne mnogo dublja od kalema vinove loze. Postavite budući čokot (kalem, sadnicu) uspravno u rupu (obično u rano proljeće), raspoređujući skraćeno korijenje na humku na dnu rupe. Stavite oko korijena izvornu-površinsku zemlju, postavite kalem ručno dok visina spojnog mjesta kalema ne bude nekoliko cm iznad površine tla. Popunite rupu zemljom.

2. Odaberite cijevi najmanje 7-8 cm u promjeru i dužine oko 70-80 cm. Šav na cijevi mora biti u mogućnosti da se otvori dovoljno široko da se postavi oko kalema. Cjevi za uzgoj dolaze u različitim veličinama i oblicima i mogu se kupiti u većini prodavnica – hortikulturnih centara.

3.Postavite cijev oko kalema neposredno nakon sadnje, slijedeći upute proizvođača. Postavite cijevi tako da su šavovi okrenuti suprotno od duvanja vjetra.

4.Ukopajte cijev najmanje 3 cm u zemlju u podnožju svakog kalema. Stavite prirodno tlo rukom dok ne bude čvrsto oko dna cijevi kako bi spriječeli herbicide i grabljivce da ne ulaze ispod cijevi.

5.Postavite oko 100 cm dug drveni kolac 5×5 cm, 3 cm od vanjskog dijela cijevi. Zavežite cijev za drveni kolac pomoću trake za vezivanje. Drveni kolac može biti i viši, jer loza nakon uklanjanja cijevi treba kolac.

Sadnja kalema vinove loze
https://doubleavineyards.com/vine-grow-tubes

Sadnja kalema vinove loze koristeći “cijevi”

6.Zalijevajte kalem do dubine od 15 cm najmanje jednom sedmično tokom vegetacije. Počevši od vremena sadnje i nastavljajući do jeseni, crijevom za zalijevanje koje je postavljeno na spori mlaz. Voda u dnu cijevi, omogućava vodi da se ravnomjerno ocijedi u tlo. Ne stavljajte crijevo u cijev za vodu. Dodatno zalijvanje može biti potrebno tokom sušnog perioda.

7.U ranu jesen, 3 do 4 sedmice prije prvog očekivanog mraza, ručno odstranite cijev sa mladog čokota, dajući vinovoj lozi dovoljno vremena da otvrdne-sazri prije dolaska zime. Nakon što odstranite cjevi sa kalema operite ih blagim deterdžentom za suđe i vodom. Čuvati na mjestu zaštićenom od direktnog sunca. Ponovo koristite cijevi u narednoj sezoni.

Puno je novih zasada vinove loze i mnogi ljudi postavljaju pitanja o cijevima za uzgoj-zaštitu loze poslije sadnje. Slijedi kratka lista razmatranja o korištenju (ili ne korištenju) zaštitnih cijevi za uzgoj sa novom sadnjom (https://extension.umd.edu/).

Prednosti i Nedostatci

Prednosti

 • Smanjenje štete od životinja
 • Snabdijevanje vlagom kroz kondenzaciju vlage
 • Fizička zaštita od tretiranja herbicidima
 • Povećana stopa rasta lastarića
 • Zamjenjuje vezivanje loze uz kolac
 • Fizička zaštita

Ograničenja

 • Troškovi
 • Početna cijena cijevi
 • Rad na montaži
 • Rad na uklanjanju
 • Brzina rasta – debla i kvalitet trajnog drveta debla
 • Pogodna za jedno deblo – većina želi najmanje dva debla?
 • Oštećenja od zime – ako nisu pravilno uklonjeni
 • Visoka vlažnost i otežana zaštita od bolesti i insekte
Sadnja kalema vinove loze
https://www.plantra.com/GROW-TUBES-FOR-VINES_c_121.html

Izvor: https://homeguides.sfgate.com/. Naslov orginala: How to Grow Grape Vines in Grow Tubes (Sadnja kalema vinove loze koristeći “cijevi” prilikom podizanja vinograda). Objavljeno: By Dannielle Doyle. Prevod: Dragutin Mijatović. Ključne riječi: kalem, sadnja, plastične cijevi, podizanje vinograda, vinograd

PROČITATI I: 

Dobro je znati-ako niste znali?  17. Kako se naziva lagano polusuvo italijansko vino koje stvara slabe mjehuriće prilikom otvaranja; Lambretta, Lambrusco ili Lamborghini? Naravno  Lambrusco. To je tip vina iz regiona Emilia-Romagna. Crveno vino, neznatno slatko i sa mjehurićima. Lambretta je proizvošač skutera. Lamborghini je luksuzna marka automobila.