Portugal i karakteristike vina

klima region sorta vinarstvo vino vinogradarstvo vinska kultura

Portugal i karakteristike vina. Svi pričaju o zadivljujućim vrijednim vinima koje dolaze iz Portugala. Pa, šta su ta vina tačno? Evo malog priloga svega što trebate da biste započeli sa portugalskim vinom.

Portugal i karakteristike vina

“Ako ne prepoznate sortu grožđa na portugalskoj vinskoj etiketi, to je dobra stvar.”

Budući da se portugalska kultura vina razvila u relativnoj izolaciji, mnoge sorte grožđa ne rastu nigdje drugdje u svijetu. Postoji preko 250 autohtonih sorti i nekoliko introdukovanih (uključujući Alicante Bouschet) koje su se dobro prilagodile portugalskom pejsažu (da, vina su odlična). Mnogim vinskim stručnjacima Portugal je posljednja granica vina u zapadnoj Evropi; ima još toliko toga za okusiti i istražiti. Sa svim uzbuđenjem koje nudi Portugal, pogledajmo glavna vina i regije.

U Portugalu postoje tri nivoa kvaliteta vina. Možete ih prepoznati po etiketi vina.

DOC (ili DOP): DOC znači Denominação de Origem Controlada i znači da vino dolazi iz strogo definisanog geografskog područja sa preporučenim i dozvoljenim grožđem i maksimalnim prinosima vinove loze (radi kontrole kvaliteta). Tehnički gledano u Portugalu postoji 31 DOC, iako se njih 3 preklapaju, čineći ih 28.
Vinho Regional (ili IGP): Čitav Portugal podijeljen je u 14 regionalnih vinskih („vinho regionalnih“) područja koja imaju manje stroga pravila za kontrolu koje sorte grožđa se koriste kao i maksimalni prinosi vinove loze. Iako to podrazumijeva da vina neće biti toliko kvalitetna, mnogi kreativni i pionirski proizvođači u Portugalu koriste Vinho regionalnu oznaku za stvaranje odličnih vina koristeći grožđe ili mješavine koje nisu dozvoljene u DOC-u.
Vinho (vino): Ovo je najosnovnija klasifikacija portugalskog stonog vina. Vjerovatno je da ovo nećete vidjeti izvan Portugala

La vallée du Douro, L'origine du vin de Porto: https://www.youtube.com/watch?v=KdvCc4kLfKk

Naslov Orginala: The Wines of Portugal (Vina Portugala) Organized by Region. Izvor: https://winefolly.com/Objavljeno: 24.03.2020. by Madeline Puckette. Prevod: Dragutin Mijatović