Putovanje oko svijeta

Putovanje oko svijeta sa upoznavanjem osamdeset vina

vino zabava

Putovanje oko svijeta sa upoznavanjem osamdeset vina. Knjiga. Inspirisana klasičnom avanturističkom pričom (Jules Verne). Proslavljeni glavni urednik časopisa The Wine Economist Mike Veseth vodi svoje čitaoce oko svijeta predstavljajući osamdeset vina.

Putovanje oko svijeta

Putovanje počinje u Londonu, matičnoj bazi Phileas Fogga i prati Foggov itinerar do Francuske i Italije prije nego što krene u potragu za uvjerljivim vinskim pričama u Siriji, Gruziji i Libanu.

Svaka čaša vina priča priču, tako da svako od osamdeset vina mora ispričati važnu priču. Vraćamo se preko sjeverne Afrike u Alžir. Nekada vodeći svjetski izvoznik vina, prije nego što skačemo preko mora u Španiju i Portugal.

Putovanje oko svijeta – nastavlja dalje

Pratimo portugalske trgovačke rute do Madeire. Zatim ide do Južne Afrike uz kratku zaobilaznicu da probamo najpoznatiji kenijski Pinot Noir. Kenija? Pinot Noir? Zaista! Ruta se vrti okolo, posjećujući Bali, Tajland i Indiju prije nego što krene na sjever. U Kinu u posjetu Shangri-La. Shangri-La? Da li to uopšte postoji? Ima i vina.

Putovanje oko svijeta
Izvor: https://www.eventbrite.com.au/e/

Zatim ide za Australiju, sa svratištem u Tasmaniju, koja je toliko svježa da je vruće. Zvijezde Južnog krsta (i naslov poznate pjesme) vode nas do Novog Zelanda, Čilea i Argentine. Vozimo se vinskim vozom u Kaliforniji i sastajemo se sa Planet Riesling in Seattle. Prije nego što uđemo u brze automobile za trku širom Sjeverne Amerike, skupljajući još vina dok idemo. Pauza za ručak u Virdžiniji da odamo počast Thomas-u Jefferson. Onda je vrijeme da se vratimo u London da izbrojimo naša vina i vidimo šta smo naučili. Zašto baš ova mjesta? Šta je osamdeset vina i šta otkrivaju? A koji je to iznenađujući obrt koji garantuje sretan kraj svakom ljubitelju vina? Pođite na putovanje otkrića koje će inspirisati, informisati i zabaviti svakoga ko voli putovanja, avanturu ili vino.

Naslov orginala: Around the World in Eighty Wines – Exploring Wine One Country at a Time (Oko svijeta u osamdeset vina – istražujući vino jednu po jednu zemlju). Prevod: Dragutin Mijatović.

Knjiga od 224 strane, autor Mike Veseth. Može se kupiti na: https://www.amazon.com/.

POGLEDATI I:  

Dobro je znati-ako niste znali? 11. U španskom regionu Katalonija proizvode se ogromne količine pjenušavog vina. Koju oznaku nosi vino? To je Cava. Pjenušavo vino Cava je vino sa oznakom garanatovanog porijekla u Španiji. Vino se proizvodi po tradicionalnom šampanjskom metodom. To znači da se druga fermentacija (stvaranje mjehurića) odvija u boci.