Monastery of Megisti Lavra – Najbolja vina proizvedena u manastirima 1

vinarstvo vino vinska kultura

Monastery of Megisti Lavra. Vino je jedno od najistaknutijih alkoholnih pića na svijetu sa oko 260 miliona hektolitara proizvedenih u svijetu 2020. godine (Statista). Masovna proizvodnja modernog vina označava savremenu potražnju kao izuzetno veliku. Vino se konzumira milenijumima. Prema National Geographic-u, najstariji dokazi potiču iz Gruzije. Dokazano je da je proizvodnja vina nastala prije 8.000 godina. Kroz istoriju vino je ostalo popularno. Poznato je da se Kleopatra kupala u crvenom vinu, dok su stari Grci i Rimljani obožavali boga vina Dionisa (Dionysus).

Monastery of Megisti Lavra

Trgovina objašnjava proliferaciju vina (porast potrošnje), ali ostaje pitanje kako je drevno piće napravljeno od fermentisanog grožđa postalo globalno popularno? Odgovor leži u religiji. Za hršćane i Židove vino ima simboličku važnost, predstavljajući krv Hristovu za prve, a pojavljuje se u svetim ritualima drugih (Fine Wine Master). Kako su se i hršćanstvo i judaizam širili po Evropi, Južnoj Americi i šire, pratilo ih je vino.

Uzgajanjem grožđa oko samostana, monasi su osigurali da imaju pristup vinu, koje je bilo potrebno za obavljanje misa (The Beauty & The Taste). Tako su manastiri postali sinonim za umjetnost proizvodnje vina. I iako je proizvodnja vremenom oslabila, nekoliko ponosnih manastira i dalje nastavlja drevnu tradiciju.

Mylopotamos Epifanis – Monastery of Megisti Lavra, Greece

Grčka ljubavna veza sa vinom može se pratiti sve do antičkih vremena kada je ono stajalo sa ponosom kao tipično piće na Mediteranu (World History Encyclopedia). Avaj, globalna popularnost i poštovanje grčkog vina je poremećena kada je masovno proizvedena, jeftina retsina (vino pomješano sa smolom bora) došla do izražaja (The New York Times). Uprkos svojoj lošoj reputaciji, retsina – i u većoj mjeri sva grčka vina – treba da dožive renesansu, kako je objasnila Jancis Robertson, dopisnik Financial Times-a za vino.

Monastery of Megisti Lavra
Pnikol/Shutterstock

Veliki doprinos ovom preokretu daju monasi iz Megisti Lavra, manastira koji se nalazi na vjetrom nanetom izdanu u Mylopotamos-u. Metochi Mylopotamos se ubrzo pojavio kao vinograd u kojem se moglo proizvoditi vino za pričešće, iako je njegovo bogatstvo opadalo i teklo kroz istoriju. Od 1990. do 2020. monah Epifanios je koordinisao opsežne obnove vinarskih objekata i vinograda.

Nagrada za njegov rad je velika, a crveno vino vinarije Mylopotamos Epifanis dobilo je niz nagrada Decanter, Concours Mondial de Bruxelles (međunarodno takmičenje vina) i razna druga priznanja. Ovo odlično vino prepuno je crvenih voćnih i začinskih nota, bogatih tanina i ugodnog slatkog okusa. Kao i većina vina koje proizvode monasi Megisti Lavra, Epifanis je organski (Top Greek Wines), što znači da ima minimalan uticaj na poljoprivredno zemljište.

Naslov orginala: The Best Wines Made In Monasteries. Izvor: https://www.mashed.com/ . Objavljeno: 02.06.2022. by Jacob Smith. Prevod: Dragutin Mijatović

POGLEDATI I:

Dobro je znati-ako niste znali? Dry Creek Vineyard (jedna od vinarija u reginu Sonoma) poznata po vinima Zinfandel i Sauvignon Blanc, pokazuje svoju ljubav prema jedrenju označavajući svoje boce raznim jedrilicama (i u jednom slučaju mornarom na čelu)?