Pretočite vino – Dekantirajte vino

dekantiranje vino vinska kultura

Dekantirajte vino. Pogledajmo korak po korak kako izvršiti pretakanje, jednu od najsloženijih operacija među onima predviđenim za usluživanje vina.


Razlozi za pretakanje vina. Pretakanje se koristi u slučaju kvalitetnih vina koja su prošla dug period odležavanja u boci i općenito u svim slučajevima u kojima se pretpostavlja prisustvo sedimenata (taloga) u boci. Može se obaviti i u slučajevima kada se odsustvo sedimenata vizuelno ne uočava. To je u slučaju nekih bijelih vina, kada se vjeruje da vino, iz razloga zbog vinifikacije ili starenja, mora biti oksigenirano (“prozračeno”) prije serviranja.

Kako preliti vino.

Pogledajmo korak po korak kako preliti vino, jednu od najsloženijih operacija među onima predviđenim za posluživanje vina:

1. Ako se boca vrlo dugo drži u vodoravnom položaju, bilo bi poželjno postaviti je vertikalno barem jedan dan prije otvaranja kako bi se omogućilo taloženje sedimenta na dnu boce. Inače, bocu morate donijeti na sto pomoću posebne korpe koja vam omogućava da je držite u vodoravnom položaju. Nakon što se boca očisti, izvadi čep kao i obično, a pluta provjeri da li ima bilo kakvih promjena, proba se mala količina vina.  To se  radi kako bi se osiguralo da nema nedostataka, pristupa se pretakanju.

2. Da biste profesionalno dekantirali vino, potreban vam je izvor svjetlosti, poput svijeće u tradicionalnoj službi i očito dekanter. Svijeću morate donijeti već upaljenu na sto za serviranje, kako biste izbjegli širenje neugodnih mirisa.  Poslije toga nastavite sa polaganim i pažljivim prelijevanjem male količine vina u dekanter držeći rame boce uz svijeću, kako bi se uvjerili da nema taloga. Kada se talog približi grlu boce, pretakanje je završeno. Preliveno vino treba posmatrati prema svjetlu svijeće kako bi se potvrdilo odsustvo sedimenata.

3. Vino se zatim mora probati i nakon što se uvjerite da je dobro serviranje se može nastaviti.
Svijeću treba ugasiti bez duvanja u plamen, a kapicu treba ostaviti na tanjiriću koji je dostupan onima koji večeraju.

Prozračivanje bijelih vina.

Mala napomena o pretakanju bijelih vina, obično bez sredstava koja proizlaze iz polimerizacije tanina, bijela vina koja su prošla duža razdoblja starenja u boci ili strukturirana bijela vina prozvedena redukcijskom vinifikacijom, mogu imati potrebu za prozračivanjem koristeći dekanter na gore opisani način, očito bez potrebe za pozadinskim osvjetljenjem postupka svijećom ili nečim drugim.

Alternative dekanteru. Što se tiče oblika dekantera, pored standardnog dekantera kojeg svi znamo, postoje i mnogi drugi, sa više ili manje inovativnim i zadivljujućim dizajnom. Svi rade podjednako dobro ako ispunjavaju dvije funkcije: odvajanje sedimenata i oksigenaciju vina. Kao alternativu dekanteru, ako vino želi samo kiseonika, možete koristiti praktični aerator za vino, to je lijevak određenog oblika kroz koji se prozračuje vino prije nego što dođe do čaše. Tip oksigenacije koji ovaj alat pruža prilično je agresivan, pa ga je bolje koristiti pažljivo u slučaju vrlo starih vina.

Pročitajte i ovo: https://ovinu.info/mane-vina-i-kako-ih-otkloniti/

Naslov orginala: Decantare il vino (Dekantiranje vina). Izvor: https://www.quattrocalici.it/. Objavljeno: by Marcello Leder. Prevod: Dragutin Mijatović