Razmnožavanje vinove loze zelenim reznicama

Razmnožavanje vinove loze zelenim reznicama

vinogradarstvo vinova loza

Razmnožavanje vinove loze zelenim reznicama. Evo jednostavnog načina za razmnožavanje (kloniranje) vinove loze vrlo brzo i u velikom broju. Najbolje je to učiniti sredinom ljeta, kada vinova loza aktivno raste, a izbojci-lastari tek počinju sazrijevati (odrvenjavati). Ovom metodom uzimate zelene reznice (za razliku od reznica sa spavajućim pupoljcima koje se uzimaju zimi). Umočite donji dio reznice u hormon za ukorjenjivanje (tip ”Dip ‘n Grow”…) i stavite ih u podlogu – posudu za ukorjenjivanje.

Razmnožavanje vinove loze zelenim reznicama
Posuda za ukorjenjivanje

Mnogo je prednosti da to radite na ovaj način. Reznice se mogu ukorijeniti za samo sedmicu ili dvije.  Reznice će početi snažno rasti čim se ukorijene, dajući vam do jeseni biljku vrlo dobre veličine koju ćete posaditi u svoj vinograd. Mnoge će narasti do iste veličine kao i reznice uzete zimskom rezidbom. Možete dobiti mnoge novih biljka sa jednim lastarićem (uzimajući reznicu sa 2 čvora-nodusa). Nekoliko “matičnih” loza je sve što vam je potrebno da dobijete stotine biljaka do kraja ljeta.

Naročito je dobro koristiti jalovake koje se razviju na deblu čokota. Čini se da se iz nekog razloga bolje ukorjenjuju, ali bilo koji nepoželjeni izdanak-lastar će poslužiti. Još jedna prednost je što to radite ljeti jer će vaše biljke biti na otvorenom, a ne zauzimati prostor u zatvorenom. Takođe, nema potrebe za osvjetljenjem, za grejnim prostirkama ili komplikovanim pripremama.

Korak po korak… Razmnožavanje vinove loze zelenim reznicama

1) Pripremite “posudu” za ukorijevanje. Koristite veće plastične posude za skladištenje sa pričvršćenim-pokretnim poklopcem (pogledajte slike), ali bilo koja prozirna posuda koja se može zatvoriti će biti dovoljna. Probušite nekoliko rupa na dnu za drenažu i popunite dno 7-10 cm vlažnim tresetom.

2) Skinite zelene reznice sa matičnog čokota. Uvjerite se da su zdrave i bez bolesti. (Vaše reznice će biti u okruženju visoke vlažnosti, tako da će se svaka plijesan ili trulež u ovoj fazi samo desetostruko povećati razvoj bolesti). Da biste pripremili svoje reznice, koristite vrlo oštar nož. Provjerite da li je nož čist i umočite ga u alkohol za dezinfekciju u svakom slučaju. Makaze ne rade tako dobro jer često gnječe rez umjesto da ga režu, nanoseći ozbiljnu štetu osnovi reza.

Razmnožavanje vinove loze zelenim reznicama
Svježe reznice u mediju za ukorjenjivanje

Sve što vam ovdje treba su reznice sa 2 čvora (nodusa, koljenca). Uklonite list sa donjeg čvora i napravite rez odmah ispod njega. Ovdje će se formirati novi korijeni. Na vrhu ostavite list. Ako je prevelik, odrežite dio lista. (Veliki list će u ovoj fazi učiniti više štete nego koristi jer će ispariti mnogo vlage, a biljka još nema korijenje)! Zatim umočite reznicu u hormon za ukorjenjivanje i stavite je u treset posude sve do lista.

3) Nakon nekoliko dana, provjerite nekoliko reznica da vidite kako ide ukorjenjavanje. Trebalo bi da izgledaju ovako…

Razmnožavanje vinove loze zelenim reznicama
Korjen je na putu!

Tada počinjete polako da otvarate poklopac svaki dan po malo da POLAKO aklimatizujete reznice loze i naviknete ih na manju vlagu u okruženju. Radite to polako i postepeno. Otvorite li pokolopac prebrzo reznice će uvenuti i uginuti. Radite to tokom jedne sedmice.

Ahh! Svježi vazduh!

Zelene reznice

4) Nakon 2 sedmice (nekoliko dana manje ili više), reznice bi se trebale biti ukorijenjene i izgledati ovako…

Razmnožavanje vinove loze zelenim reznicama
LIJEVO: Ukorijenjena reznica                                   DESNO: Bolje ukorijenjena reznica

5) Jednostavno ih pojedinačno presadite u saksije sa zemljom, zalijevajte i gledajte kako rastu. Najbolje ih je pojedinačno uzgajati u posudama od 4 litre do kraja ljeta, ali mogu se odmah presaditi i na stalno mjesto. U slučaju sadnje na stalno mjesto, postupajte veoma pažljivo. Ovako ožiljene reznice su mnogo krhkije biljke od reznica korjenjaka zrelih reznica. Dobro ih je držati u saksijama do jeseni, sačekati prvi mraz, pa presaditi dok miruju. Ovo omogućava ožiljenoj reznici da se lakše prihvati za tlo i bude spremna do sledećeg proljeća.

Prekasno u ljeto treba izbjegavati presađivanje na stalno mjesto jer je novoposađenim biljkama potrebno puno vode, a prekomjerno zalijevanje će podstaknuti novi rast. Ovo će, zauzvrat, odgoditi proces “očvršćavanja-sazrijevanja-odrvenjavanja” i manje je vjerovatno da će biljke preživjeti zimu. Presađivanjem loze u periodu mirovanju u jesen izbjegava se šok presađivanja i početno zalijevanje (u vrijeme presađivanja) neće uticati na biljku koja miruje. Do proljeća će ove biljke biti u istoj fazi (ili vrlo blizu…) u kojoj je rezidba loze počela mnogo ranije iste godine. Sretno kloniranje!

Izvor: http://northerngrapes.blogspot.com/. Naslov orginala: Grapevine Propagation Green Cuttings. Objavljeno: 28.07.2012. by Fred Rouleau. Prevod: Dragutin Mijatović

POGLEDATI i:

Dobro je znati-ako niste znali? “U Egiptu su biblioteke nazivane blagom za liječenje duše jer je u njima bilo moguće izliječiti neznanje, najopasniju od svih bolesti i izvor svih drugih.” J. B. Bossuet.