Vin Jaune

Vin Jaune

aroma vina degustacija hrana i vino kvalitet okus vina vino vinska kultura

Vin Jaune. Razumijevanje svijeta vina je dovoljno složeno, ali brojni stilovi dodaju još jedan sloj nijansi ovoj temi. Vin Jaune, je prepoznatljivo vino zlatne nijanse francuske regije Jura.

Vin Jaune
Foto: Irina Naoumova / Alamy Stock Photo

Potrošači često zanemaruju ovaj rijedak stil vina jer ih zbunjuje. Od njegovog ‘žutog’ imena preko kratke boce do jedinstvenog profila okusa orašastih plodova. Lako je zato razumjeti zašto Vin Jaune ne dobije uvijek ljubav koju zaslužuje.

Oni koji znaju svjesni su da ova posebna vina nude neka od najugodnijih, najugodnijih iskustava ispijanja pića na planeti. Još uvijek ne razumijete u potpunosti stil? Ovdje objašnjavamo sve što trebate znati o tome.

Vin Jaune
Komuna Arbois u regionu Jura. Foto: Vicki Denig

Šta je Vin Jaune?

Vino je proizvedeno u regiji Jura u istočnoj Francuskoj. Vin Jaune je suvi stil bijelog vina proizvedenog od grožđa sorte Savagnin. Dodatno – i što je najvažnije – vino odležava 6+ godina pod tankim slojem kvasca (koji se u Francuskoj zove sous voile odležavanje) prije flaširanja. To pomaže vinu da postigne prepoznatljive karakteristike okusa. ‘Vin Jaune je po stilu i okusu slično vinu Fino Sherry. Čnjenica je da nije jako, rekla je Lauren McPhate, direktorica prodaje u Tribeca Wines. ‘Ovo sous voile starenje daje izrazite aldehidne arome slane vode, curry i orašastih plodova’.

Courtney Wieland, direktorica u Thatcher's Wine Consulting, dodala je da se sorta Savagnin namijenjena za proizvodnju vina Vin Jaune bere kasnije. Bere se kasnije kako bi se postigao veći potencijal alkohola nakon fermentacije. ‘Fermentacija se odvija sporo i vino se ne dolijeva, što omogućava da voile raste’. Voile osim što igra veliku ulogu u konačnom profilu okusa vina, voile takođe štiti vino od oksidacije.

Zašto da ga pijem?

Wieland je otkrila da osim vina Sherry, postoji nekoliko vina poput Vin Jaune na tržištu – a ta dva stila nisu baš zamjenjiva. ‘Kada bolje pogledate, ili okusite, daleko je drugačiji od šerija i prilično je jedinstven’, ističući da osim što se proizvodi od različitih sorti grožđa na različitim tlima. Vin Jaune ne prolazi kroz pojačavanje alkoholom na način na koji se proizvodi vino Sherry. ‘Prirodno okruženje u podrumima Jura podržava stvaranje kvasaca. To definiše Vin Jaune i odvaja ga od ostalih vina proizvedenih na sličan način, stvarajući jedinstveno vino koje može beskonačno odležati’.

Kakvog je okusa Vin Jaune?

Prema McPhate, jedinstveni podrumski uslovi i metode proizvodnje korištene za proizvodnju Vin Jaune definišu ‘ekstremni stil’ vina. ‘Suvo je kosti, ima puno i masno tijelo i intenzivno složene okuse – nema drugih mirnih vina poput njega’. McPhate je opisala da djelomično starenje vina u bačvi – daje vinu nježnu oksidaciju. Plus sous voile starenje (koje drži kiseonik na udaljenosti) kao stvaranje ‘vrhunsko jedinstvenog vina, paradoksa koje daje svježe, ali opojno, i složeno, ali nijansirano vino’. Okusi koji se često povezuju sa Vin Jaune uključuju tostirane orašaste plodove, suve kajsije, curry (kari), pečurke, tost i salamuru.

Zašto Clavelin?

Jednostavno rečeno, tone isparavanja. McPhate je objasnila da se zbog procesa vinifikacije i starenja od šest i više godina, u tom procesu gubi dobar dio vina. ‘Zbog dužine proizvodnje vina značajan dio vina ispari tokom vremena (nazvan anđeoski udio), pa se flašira u poseban Clavelin od samo 62 cl’, rekla je.

Vin Jaune
https://en.wikipedia.org/wiki/Vin_jaune

Ko bi najviše uživao u Vin Jaune?

‘Vin Jaune je vrhunsko vino za vrlo angažovane potrošače’. McPhate, napominje da će se intenzivni okusi i suvi stil do kosti (bone dry style) vjerovatno svidjeti onima koji piju šeri ili ‘avanturističkim vinopijama koji traže nešto izvan svakodnevnih okvira’. Takođe je napomenula da bi, s obzirom na oporost vina i dugu, slojevitu završnicu, stil mogao da se dopadne i onima koji piju viski.

Wieland je izjavila da, iako često poseže za Vin Jaune na kraju obroka, ovaj svestrani stil vina može se uživati u bilo kojem trenutku iskustva. ‘Neki ljudi misle da možete piti samo šeri, šampanjac ili druge tipove vina – uključujući Vin Jaune da započnete ili završite obrok. To jednostavno nije istina’, rekla je ona, navodeći da se vino lijepo uparuje sa raznim izdašnim umacima i sa izdašnijim jelima (i jednako je ugodno i samo bez hrane).

S tim u vezi – ne zaboravite na uparivanje hrane i vina

Vin Jaune
Slika: Alamy

Wieland je napomenula da ako ranije niste pili Vin Jaune ili vinu Sherry, probati ih po prvi put može biti pravi šok. Njen predlog? Uparite ga uz hranu da vidite šta vino može učiniti, a zatim se upustite dalje. ‘ Sir Comté je odličan spoj – klasik je sa razlogom’, otkrila je. ‘Ako uživate u šeriju ili više ezoteričnih vina, to je definitivno nešto u čemu ćete uživati.’

Uz to, McPhate je primijetila da su prepoznatljivi jesenski okusi slanih gljiva i oštrog karija takođe odličan spoj, iako kada ste u nedoumici, Comté vlada kraljem. ‘Da biste uvjerili i one najskeptičnije u ovaj prilično neočekivani stil, jednostavno treba imati komad 24-mjesečnog Comté sira sa okusom. Tamo su malo dublja uparivanja!’

Izvor: https://www.decanter.com/. Naslov orginala: Vin Jaune explained (Vin Jaune – objašnjenje). Objavljeno: 14.11.2022. by Vicki Denig. Prevod: Dragutin Mijatović

POGLEDATI I

Dobro je znati-ako niste znaliŠta je Pastis? Francuski liker sa aromom sladića, mutne zelenkasto-žute boje. Ne daj Bože da se jednog ljeta nađete u kafiću u južnoj Francuskoj i niste raspoloženi da pijete roze. Ali, za svaki slučaj, postoji još jedna omiljena tečnost koja je poznata u tom području – Pastis, blagi liker sa okusom sladića koji se služi kao aperitiv uz bokal ledene vode. (Pastis dobija svoj sladić okus od zvjezdastog anisa.) Kada se voda doda u pastis, piće se odmah zloslutno zamuti. (Sličan liker jačeg okusa — Absint — dobija svoj sladić okus od supstance jednom, ali više ne, zabranjene – pelina).