Realnost u vinogradu

nauka vinograd

Realnost u vinogradu. Uvod. Krenimo redom. Požari su još jednom zapalili Kaliforniju, izazvani sa više od 20.000 udara munja i pojačani rekordnom toplotom. U jedno poslijepodne požarni kompleks LNU izbio je na više od 18.000 hektara u područjima Sonoma, Lake, Napa i Solano. Desetine hiljada ljudi nalaze se pod mjerama evakuacije širom države. Mi smo svjesni lične devastacije koju ovi požari uzrokuju. Taj uticaj imamo najviše na umu, jer aktivno tražimo načine kako da pomognemo. Jedna od prednosti pisanja tako redovno o vinu + podaci, su zamah čestih ažuriranja. O dešavanjima i novostima unutar ovog prostora, odnosno o tome kako informacije izlaze svake sedmice kroz Enolytics 101, a ostale informacije vraćaju se od kolega i prijatelja širom svijeta.

(Taj krug informacija nadahnuo je “grupu za podršku” vino + podac i forume zajednica za koje ste čuli, a koje nastavljamo razvijati i rado ćemo uskoro dijeliti s vama. Molimo vas da ostanete u toku!)

Aplikacije za vinogradarstvo i vinarstvo

Ove je sedmice bilo uzbudljivo saznati o novom razvoju aplikacije za vinogradarstvo i vinarstvo – pod nazivom Vine Click, od međunarodnog tima Terraview. Vine Click koristi kameru telefona za postavljanje trenutne dijagnoze biljake. Kako? U vinogradu slikate lišće i dobijate trenutnu analizu hranjivih sastojaka i gljivičnih bolesti, kao i procjenu prinosa.

Evo još nekoliko pitanja i odgovora:

Što je biljna “dijagnoza” …? Trenutna identifikuja bolesti poput virusa lista (leafroll), Pierce-ove bolesti i plamenjače.

Kako se to zapravo događa? Najnoviji telefoni i tableti već uključuju tehnologiju (naziva se LiDAR sensors) koji mjere stavke u 3D. Tako dobijate 3D sliku kada fotografišete grozdove tokom čitavog ciklusa rasta.

Kako radi vještačka inteligencija? Kroz “algoritme dubokog učenja” koji su prethodno obučeni sa hiljadama slika sličnih 3D grozdova. Drugim riječima, algoritmi su obučeni da prepoznaju nešto poput Piercesove bolesti. Dakle, ako snimite novu sliku bolesti i algoritmi koji se pokreću na njemu, prepoznat će i tu bolest na vašoj slici.

Šta se onda događa? Informacije su povezane sa ostalim informacijama – na primjer, satelitima, bespilotnim letjelicama, meteorološkim stanicama i senzorima tla – kako bi se procijenili prinosi i proizvodnja.

Ako radite u vinariji, dobre su šanse da već upotrebljavate neke ili sve te alate, poput dronova i senzora tla. Već smo na tom “putu”. Alati poput Vine Click su korak dalje, što je najvažnije za pomoć u praćenju i predviđanju varijabli klimatskih promjena. To je stvar sa velikom slikom, koja se prikazuje i kao nešto uvjerljivo jer radi na već uspostavljenom sistemu sa već poznatim alatima. Čini se prilično cool, ne zbog toga što je cool, već radi propagiranja ovog dijela industrije na jedan viši korak. Hvala vam, na čitanju, kao i uvijek.

Ključne riječibig dataVine Clickdata analyticsvineyard dataclimate changedata science

Vine Click: Povećana realnost u vinogradu i u vašem džepu. Naslov orginala: Vine Click: Augmented Reality in the Vineyard and in Your Pocket. Izvor: https://www.enolytics.com/. Objavljeno: 21.08.2020. by Carhy Huyghe. Prevod: Dragutin Mijatović