Rizici klimatskih promjena – čitanje između vina

klima region vino vinska kultura

Rizici klimatskih promjena. Klimatske promjene predstavljaju prijetnju globalnoj vinskoj industriji – oko ove činjenice nema puno neslaganja. Ali koji su specifični rizici za lanac vinskih proizvoda i šta vinarska preduzeća rade sa njima?

Rizici klimatskih promjena

Klimatske promjene: pravovremena ideja?

Ovo je složeno pitanje, makar samo zato što lanac vinskih proizvoda ima toliko karika koje su ranjive na direktne i indirektne učinke klimatskih promjena. Jedan od načina da započnem odgovor na pitanje, jeste usredotočiti se na koncept materijalnog rizika. Klimatske promjene nisu samo apstraktna prijetnja vinu, one predstavljaju prijetnju materijalnom poslovanju vinskih firmi, koje su stoga dužne otkriti ih i analizirati u korist trenutnih i potencijalnih investitora.

Sam nisam došao na ovu ideju. Nadahnuli su me komentari Robert Swaak-a na samitu o klimatskim promjenama i vinu održanom u gradu Porto. Zanimalo me je vidjeti klimatske promjene i materijalni rizici predstavljeni u člancima Wall Street Journal-a i lista Economist. I Financial Times izvještava da Evropska centralna banka provodi test stresa na klimatskim promjenama kako bi utvrdila rizike koje evropske banke moraju uzeti u obzir u svom poslovanju. Rizik od klimatskih promjena (i upotreba otkrivanja rizika za podsticanje djelovanja) ideja je koja je upravo u vazduhu. Idemo vidjeti šta iz toga možemo naučiti.

Odabrao sam četiri prilično različite firme u različitim dijelovima vinskog posla za razgovor. Ova analiza nije posebno duboka ili sofisticirana, ali nadam se da nam govori nešto o tome kako ova preduzeća razmišljaju o klimatskim promjenama i možda kako vinska preduzeća vide ove rizike.

Constellation Brands

Počinjem sa Constellation Brands jer je to vrlo velika kompanija koja javno trguje i koja stoga ima mnogo investitora koji će pomno proučiti njenu analizu rizika. Constellation je važan proizvođač vina i žestokih pića, ali veliki dio prihoda ostvaruje od uvoza meksičkog piva, ima interes i za kanabis, a svaka je djelatnost izložena brojnim značajnim rizicima.

Constellation identifikuje četiri kategorije rizika: operativni rizik, strateški rizik, finansijski rizik i „ostali rizici“. Uključuje i rizik koji proizlazi iz činjenice da kompanija ima strukturu klase dvostrukih dionica i da je pod efektivnom kontrolom porodice Sands.

Sedam stranica izvještaja posvećeno je operativnim rizicima (pandemija je rizik broj 1 u izvještaju za 2020. godinu), a svaki rizik dobija relativno detaljnu analizu. Klimatske promjene su posljednje na listi, sa raspravom koja se fokusira na rizike za snabdijevanje vinom (na primjer kroz uticaj klimatskih promjena na proizvodnju grožđa u vinogradu) i potencijalne troškove usklađenosti sa propisima o zaštiti okoline.

Moje ključno preuzimanje iz godišnjeg izvještaja Constellation je perspektiva. Klimatske promjene predstavljaju poslovni rizik i zagovornici zaštite okoline željeli bi da to bude glavni prioritet. Ali, u praksi postoji mnogo rizika i, iako se klimatske promjene uzimaju ozbiljno, moraju se nužno nadmetati sa drugim rizicima zbog pažnje i resursa.

Treasury Wine Estates

Treasury Wine Estates je velika multinacionalna vinska kompanija sa značajnom imovinom u Australiji i Sjedinjenim Državama i ključnim tržištima u Kini, Velikoj Britaniji, SAD-u i širom svijeta. Njegov brend Penfolds je kultni. Objavio je i sažeti godišnji izvještaj 2020. i dopunski izvještaj o održivosti, tako da je jasno prepoznata važnost ekoloških pitanja. Usredsredio sam se na glavni godišnji izvještaj za ovaj kratki prilog.

Godišnji izvještaj TWE identifikuje 12 kategorija materijalnog rizika. Promjena geopolitičkih rizika na 7. je mjestu liste, ali pretpostavljam da je trenutno blizu svijesti čelnika kompanije. Politička trvenja između Kine i matične države TWE Australije rezultirala su visokim kineskim “antidampinškim” carinama na uvoz australijskog vina i kolapsom prvog izvoznog tržišta TWE. Treasury radi na planu reorganizacije i fokus, barem za sada, preusmjerava na druga izvozna tržišta. To su, prijatelji moji, primjer kako naizgled mali rizik od materijalne opasnosti može iznenaditi i sa velikim uticajem.

Klima je navedena kao materijalni rizik br. 1, koji je opisan kao:

  • Uticaji klimatskih promjena mogu dovesti do negativnih efekata na poslovanje i performanse.
  • Ograničenja pristupa i / ili povećanje troškova vode i energije i nemogućnost nezavisnih dobavljača da se prilagode i ublaže klimatske promjene mogli bi uticati na sposobnost TWE-a da redovno proizvodi grožđe za proizvodnju vina.
  • Pored toga, vladine akcije na smanjenju uticaj klimatskih promjena, na primjer ciljevi za smanjenje ambalaže i smanjenje ciljeva mogu takođe uticati na bazu troškova TWE-a.

Izvještaj navodi niz strategija ublažavanja. Treasury izvještaj sugeriše da njegovo rukovodstvo prepoznaje i direktne i indirektne uticaje klime na njihovo poslovanje i, poput Constellation, predviđa i promjenu regulatornog okruženja dok se vlade bave pitanjima klimatskih promjena. Mnogo više detalja pruža Izvještaj o održivosti.

Tesco

Veliki britanski lanac supermarketa Tesco nevjerovatno je važna karika u globalnom lancu vinskih proizvoda. Zapravo, u svojoj knjizi Wine Wars navedeno je njeno sjedište u ulici Delamare Road (Cheshunt, Hertfordshire), kao središte vinskog univerzuma, ako razmišljamo u smislu maloprodaje. Ali vino je samo jedan od mnogih proizvoda i usluga koje Tesco prodaje.

Godišnji izvještaj predstavlja ono što opisuje kao „robustan pristup riziku“, s dugom listom rizika, od kojih se svaki procjenjuje prema kretanju (rastući, opadajući rizik) i ključnim kontrolama i olakšavajućim faktorima. Prolazeći kroz listu, počeo sam se brinuti kad nisam promjetio kategoriju za klimatske promjene. Zatim sam okrenuo stranicu 20 i otkrio da je klima toliko važna za Tesco da on ima svoju posebnu radnu grupu za posebne rizike.

Pored opštih klimatskih rizika, čini se da Tesco provodi i specifične studije ključnih kategorija proizvoda i rizičnih područja, što ima smisla. Vino nije jedno od glavnih područja u trenutnom izvještaju, ali zanimljivo je pažljivo pogledati šta se tamo nalazi. Na primjer, neke prodavnice i distributivni centri u Velikoj Britaniji izloženi su poplavama zbog klimatskih promjena. A zalihe proizvoda izvan Velike Britanije ugrožene su klimatskim efektima u zemljama porijekla. Južna Afrika, Egipat, Španija i Peru ističu se kao posebna zabrinutost.

Zabrinjavajući su i lanci opskrbe proteinima (govedina, piletina, itd.). Ali postoje i uticaji na strani potražnje. Tesco očekuje da će klimatski problemi preusmjeriti potrošače na biljne proteine koji imaju manji uticaj na okolinu od hrane životinjskog porijekla, pa je izgradnja tih lanaca snabdijevanja i predviđanje potražnje na dnevnom redu. Vrlo zanimljivo.

Amorim

Moja posljednja studija slučaja je Amorim, najveći svjetski proizvođač zatvarača od plute. Amorim je dobro poznat po svojoj posvećenosti održivosti, pa sam bio siguran da će klimatske promjene ući u njegov poslovni plan. Amorim svoje poslovne rizike kategoriše kao kratkoročne i dugoročne potencijalne prijetnje. U kratkom vremenskom okviru, sve što može uticati na njegova dva glavna tržišta – svjetsku vinsku industriju i građevinski sektor – imat će veliki uticaj na poslovanje. Spisak stvari zbog kojih Amorim mora brinuti gotovo je beskrajan.

Dugoročni rizici uključuju devizne smjene, konkurenciju zbog alternativnog zatvaranja i naravno okruženje. Šume plute u južnoj Evropi i sjevernoj Africi koje snabdijevaju Amorim sirovinama ekološki su značajne. Kako se zabrinutost zbog klime intenzivira, sugeriše izvještaj, vrijednost šuma po tom osnovu će rasti. Ali, ironično, šume plute koje pomažu u ublažavanju klimatskih promjena su takođe pod prijetnjom, što daje potrebu da se klimatski problemi riješe posebnom hitnošću kako za Amorim, tako i, generalno, za vino.

Rizici klimatskih promjena – Više pitanja nego odgovora

Pitanje je koji su rizici od klimatskih promjena za vinsku industriju i kako reaguju vinska preduzeća. Ova kratka analiza neizbježno je otkrila više pitanja nego odgovora, dijelom i zbog inherentnih ograničenja. Pregledao sam samo četiri firme, ispitao njihove materijalne rizike od klimatskih promjena kroz prizmu godišnjih izvještaja i naravno ovdje sam imao prostora samo za prilično površne zaključke.

Kritični čitaoci bili bi sumnjivi prema konačnim odgovorima ili širokim zaključcima u kontekstu ovih ograničenja. Međutim, stvarna složenost problema počinje se pokazivati dok čitate izvještaje. I hitnost se pokazuje. S obzirom na novi naglasak na materijalni rizik mislim da možemo očekivati da će se problemi klime uskoro uzeti još ozbiljnije. Prerano za pobjednički krug, ali ipak dobre vijesti za vino i okolinu.

Pogledati i: https://ovinu.info/klimatske-promjene-kako-mogu-uticati-na-buducnost-vina/ i https://ovinu.info/klimatske-promjene-mijenjaju-okus-velikih-svjetskih-vina/

Izvor: https://wineeconomist.com/. Naslov orginala: Climate Change Risks: Reading Between the Wines. Objavljeno: 23.03.2021. by Mike Vesethin. Slika: https://knowledge4policy.ec.europa.eu/. Prevod: Dragutin Mijatović