Senzori visoke rezolucije koji pomažu vinogradarima

đubrenje nauka vinograd vinogradarstvo vinova loza zemljište

Senzori u vinogradu.The U.S. Department of Agriculture's National Institute of Food and Agriculture, dodijelio je bespovratnu pomoć u iznosu od 676.000 američkih dolara za par istraživača sa Cornell-a. Sredstva su data s ciljem da senzorima visoke rezolucije pomognu vinogradarima da prepoznaju nedostatak hranjivih sastojaka na čokotima u svojim vinogradima. Istraživači su – Terry Bates, viši naučni saradnik i Justine Vanden Heuvel, profesorica hortikulture – oboje sa College of Agriculture and Life Sciences.

Prepoznavanje nedostatka hranljivih elemenata

Kao i većina biljaka, pravilan unos hranjivih sastojaka presudan je za zdravlje vinove loze i prinos grožđa. Prepoznavanje nedostatka azota, kalijuma, magnezijuma i drugih ključnih hranljivih sastojaka izazovan je posao. To je takođe radno intenzivan i skup postupak za rukovodioca vinograda. Potrebno je ručno sakupljanje lišća tokom vegetacije i slanje uzoraka u laboratoriju na analizu. Ne samo da je to skupo, već se nivo hranljivih sastojaka mogu značajno razlikovati od lokacije do lokacije. Nivo hraniva razlikuje se i unutar jednog bloka vinograda – zbog razlika u tipu tla. S obzirom na ove izazove, vinogradari se obično odlučuju za pristup koji odgovara čitavoj površini, umjesto pojedinim tablama. Što se tiče ishrane vinove loze, vinogradari često na kraju primjene đubriva po čitavim vinogradu, umjesto u dijelovima vinograda kojima je to najpotrebnije. “Pretjerano unošenje đubriva poput azota može doprinijeti problemu ispiranja. To je posebno nepoželjno u vinogradarskim regijama u blizini vodnih tokova”, rekla je Vanden Heuvel. “(Ali) podaci iz (naših novih) senzora mogu vinogradarima tačno reći u kojim dijelovima vinograda je potrebna prihrana.”

Vanden Heuvel razvit će mjerni mehanizam koji kombinuje uzimanje uzoraka na zemlji i satelitske snimke. Sve kako bi se kvantifikovalo gdje su nedostaci hranjivih sastojaka. A uzimajući nekoliko uzoraka vinograda kao dio projekta, vinogradari će korisno raditi ono što se naziva “istinitost tla”. Koristeći stvarne brojeve za pomoć satelitskim mjerenjima, osiguravaj da vinogradari dobijaju precizne informacije. Jedna od blagodati ovog pristupa praćenju, rekla je Vanden Heuvel, je njegova pristupačnost i mogućnost pristupa i drugim operacijama u vinogradu. Bates je već proučavao zdravlje vinograda kroz Efficient Vineyard Project (EVP) i iskoristit će to znanje za razvoj senzora za pomoć vinogradarima. Pogledati i: https://ovinu.info/djubrenje-vinograda/

Senzori u vinogradu – Mapiranje vinograda

EVP uzima podatke o tlu, krošnji čokota, prinosu i sadržaju šećera kako bi generisao standardne mape vinograda. Na taj način pomaže rukovodiocima u procjeni rasta, produktivnosti i zdravlja loze i u komercijalnim vinogradima. Vinogradari potom koriste ove informacije za izradu preciznijih mapa vlastitih vinograda kako bi bolje sproveli svoje prakse rukovođenja. U saradnji sa Jan van Aardt, profesorom na Rochester Institute of Technology's Center for Imaging Science, Bates će razviti nove proksimalne senzore. Oni otkrivaju nedostatke hraniva prije nego što postanu vidljivi terenskim radnicima. Bates i van Aardt uklapaju snimke satelitskih mjerenja sa mjerenjima na zemlji kako bi se postavili standardi za zdravstvenu ispravnost vinograda. Ovo će vinogradarima omogućiti donošenje odluka o upravljanju hranljivim materijama u stvarnom vremenu. “Najvažniji dio projekta”, rekao je Bates, “je pomoći vinogradarima da efikasnije upravljaju vinogradima sa naglaskom na profitabilnost i održivost sredine.”

Nagrada za Bates i Vanden Heuvel dio je ukupne donacije vrijedne 4,75 miliona dolara. Saradnicima na velikom grantu priključuju se i istraživači sa Washington State University. Tu su još i saradnici sa University of California at Davis, Oregon State University and the USDA Agricultural Research Service. Od ukupne bespovratne pomoći dodijeljeno je milion dolara, a ostatak zavisi o napretku projekta.

Naslov orginala: High resolution sensors to help vineyard growers identify nutrient deficiencies (Senzori visoke rezolucije koji pomažu vinogradarima da prepoznaju nedostatak hranljivih sastojaka). Izvor: https://www.infowine.com/. Objavljeno: 19.10.2020. Prevod: Dragutin Mijatović