Senzori za praćenje vinskog grožđa štite od klimatskih promjena

grožđe klima nauka vinogradarstvo vinova loza

Senzori za praćenje vinskog grožđa. Dobijena je nova tehnologija kako bi vinogradarima pružila praćenje vode i hranjivih materija koje mogu osjetiti kada je vinovoj lozi potrebna pažnja.

Senzori za praćenje vinskog grožđa

Za proizvodnju jedne čaše vina od 125 mililitara potrebno je 109 litara vode, prema statistikama Water Footprint Networka. Water Footprint Network ima za cilj rješavanje globalne krize vode. Međutim, vinogradari postaju sve nervozniji zbog klimatskih promjena koje ograničavaju padavine. Sada je pitanje kako će promjene uticati na njihovu egzistenciju.

Kao odgovor, novozelandski agritech startup Croptide razvio je senzore koji mogu poboljšati efikasnost vode za 30-50%.  To će vinogradarima učiniti dostupnim informacije o nutrijentima i vodi putem njihovog pametnog telefona. Telefon preko internet dostupnog senzora može dobiti podatke u roku od nekoliko sekundi.

Senzori za praćenje vinskog grožđa

Čokot i potrebe za vodom-Senzori za praćenje vinskog grožđa

Poznavanjem precizne količine vode potrebne za svaki čokot, tehnologija je postavljena da pomogne vinogradarima i omogući im da poduzmu mjere za poboljšanje efikasnosti vode. Sa klimatskim promjenama koje dovode do sve veće nestašice vode širom svijeta, prema Croptideu, potreba za ovakvom tehnologijom će postati sve neophodnija. Suosnivač Croptidea, Hamish Penny, objasnio je: “Mnoge regije širom svijeta suočavaju se sa velikom nestašicom vode. Vinogradari izražavaju potrebu za brzim i pouzdanim načinom prikupljanja kritičnih podataka potrebnih za korištenje vode i zdravlje čokota.”

Startup je nedavno prikupio oko 1 milion USD za finansiranje koje vodi Icehouse Ventures. To će se koristiti za napredak u ispitivanjima Croptideove tehnologije sa vinarima uključujući: Pernod Ricard Winemakers, Cloudy Bay New Zealand, T&G Global i Indevin.

Izvor: https://www.thedrinksbusiness.com/ . Naslov orginala: Sensors to monitor wine grapes will protect vineyards from climate change. Objavljeno: 09.02.2022. by Jessica Mason. Prevod: Dragutin Mijatović

POGLEDATI i: https://ovinu.info/precizno-vinogradarstvo-tehnologije-i-aplikacije/ –  https://ovinu.info/tehnologije-u-preciznom-vinogradarstvu-pregled-stanja-vjestina/            

Dobro je znati-ako niste znali? Iako je filoksera na kraju opustošila vinograde u većini zemalja koje proizvode vino, Čile nikada nije bio pogođen. Zemlja postoji u gotovo savršenoj povučenosti. Na zapadu je Tihi okean. Na istoku, masivne planine Anda. Na sjeveru, pustinja Atacama. Na jugu, oko 640 kilometara preko vode, smrznute mase antarktičkog leda. Unutar ovih ogromnih prirodnih granica postoji okruženje gotovo rajsko za grožđe.