Izlazak pupoljaka iz stanja mirovanja – odgovor na klimatske promjene

nauka vinova loza

Izlazak pupoljaka iz stanja mirovanja. Novi uvidi istraživača sa Univerziteta zapadne Australije o tome zašto latentni pupoljci vinove loze ne mogu nastaviti sa rastom ljeti moglo bi dovesti do boljeg upravljanja efektima klimatskih promjena kod vinove loze.

Izlazak pupoljaka iz stanja mirovanja
Vođa projekta dr Michael Considine. Foto: University of Western Australia

Studija, objavljena u časopisu Journal of Experimental Botany, istraživala je očiglednu nepovezanost između mirovanja i osnovnog metabolizma. Metabolizma pupoljaka vinove loze, od formiranja pupoljaka u ljeto do kretanja pupoljaka u proljeće sledeće godine.

Vođa projekta, dr Michael Considine je ARC budući stipendist na UWA institutu za poljoprivredu i Školi molekularnih nauka, te naučnik na Odsjeku za primarnu industriju i regionalni razvoj. Istraživački tim UWA uključivao je dr Yazhini Velappan, dr Tinashe Chabikwa, dr John Considine, dr Patricia Agudelo-Romero. Te dr Santiago Signorelli, kao i profesoricu Christine Foyer sa Univerziteta u Birmingham-u.

Vinova loza (Vitis vinifera L.) je ekonomski najznačajnija “voćna” kultura u svijetu, koja se komercijalno uzgaja na svim kontinentima osim Antarktika. Mirovanje je sezonsko stanje neaktivnosti koje je uobičajeno među drvenastim višegodišnjim biljnim vrstama, uključujući mnoge komercijalne vrste koje daju voće. Prelazak u mirovanje obustavlja vegetativni i reproduktivni rast i štiti embrionalne organe tokom nepovoljnih uslova kao što je zimski mraz.

Izlazak pupoljaka iz stanja mirovanja

Mirovanje se sastoji od brojnih procesa (kao što su rast, metabolizam i vaskularni sistem) na koje utiču klimatski faktori. Izraz mirovanja za bilo koju vrstu ili sortu varira u različitim godišnjim dobima i klimatskim uslovima i može imati veliki uticaj na proizvodnju grožđa ili sjemenki u narednoj godini. Tokom dvije uzastopne godine, istraživači su procjenjivali sposobnost rasta pupoljaka na 275 čokota sorte Merlot u regionu Margaret River (Australija).

Izlazak pupoljaka iz stanja mirovanja
Izvor: https://www.viator.com/sv-SE/tours/

Pored analize podataka o sekvenci RNA, izmjerili su dubinu mirovanja, uticaj klime i zahlađenja, sadržaj vlage u pupoljcima, disanje pupoljaka i unutrašnji parcijalni pritisak kiseonika pupoljaka.

Podaci su otkrili izraženi vrhunac mirovanja u kasno ljeto praćen dvofaznim otpuštanjem-napuštanjem-bježanjem-izlaskom iz stanja mirovanja tokom jeseni i kasne zime. Considine je rekao da su nalazi utvrdili jasnu vezu između sposobnosti rasta i regulacije metabolizma i transkripcije. “Primijetili smo ekstremnu otpornost eksplantata (biljnih uzoraka) prikupljenih u kasno ljeto za nastavak rasta, što nije bilo u skladu sa sezonskom dinamikom klime, fiziologije ili ekspresije gena”, rekao je.

 “Ova studija pruža kritički uvid u razumijevanje regulacije mirovanja.” Considine je objasnio da je bolje razumijevanje tranzicije mirovanja sastavni dio boljeg upravljanja efektima klimatskih promjena i u šumama i sistemima poljoprivrednih usjeva.

Prilagodljivost vinove loze

„Vinova loza pokazuje značajnu fleksibilnost-prilagodljivost prema klimi i sezonalnosti“, rekao je.  “Razumijevanje odnosa između metabolizma, ćelijske signalizacije i fiziologije rasta je od suštinskog značaja za omogućavanje promjena u praksi. Promjena koje se prilagođavaju regionalnim klimatskim promjenama i omogućavaju povećanu produktivnost u marginalnim, toplijim klimama.

Izvor: https://winetitles.com.au/. Naslov orginala: Bud dormancy revelation could improve climate change response (Izlazak is stanja mirovanja pupoljaka mogao bi poboljšati odgovor na klimatske promjene). Objavljeno: 16.02.2022. Prevod: Dragutin Mijatović

POGLEDATI i: https://ovinu.info/latentni-pupoljci-vinove-loze-mirovanje-i-razvoj-lastara/https://ovinu.info/pupoljci-osnovnog-lastara-vinove-loze/https://ovinu.info/antarktik-zemlja-vina/

Dobro je znati-ako niste znali? Port, Sauternes i njemački TBA su slatki, ali ništa se ne može porediti sa bogatim španskim vinom Pedro Ximénez (PX), koji ima preko 40% zaostalog šećera. PX vina su gotovo crne boje i teksture guste poput javorovog sirupa. Mala čaša je više od desertnog vina, ona je desert.