Šta plemenito grožđe znači u vinu?

grožđe sorta vino vinska kultura

Šta plemenito grožđe znači u vinu? U vinskom svijetu pojam “plemenito grožđe” predstavlja šest poznatih internacionalnih sorti: Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Chardonnay, Sauvignon Blanc i Riesling.

Šta plemenito grožđe znači u vinu

Prema Gina Hennen, vinarki u Adelsheim Vineyard u Newberg-u, Oregon, ove sorte su stekle svoju kraljevsku titulu djelimično zato što imaju „povećanu sposobnost da izraze kako i gdje su uzgajane“. Osim toga, zasađene su širom svijeta, i formirale su “kamen temeljac” vinarstva u posljednjih nekoliko vjekova.

Hennen radi sa sortama Chardonnaye i Pinot Noir, ali ne koristi izraz “plemenito grožđe” da ih opiše. Ona ne misli da je korisno podizati mali set vina na osnovu sorte. „Po mom mišljenju, pravo porijeklo je pitanje gdje se uzgaja grožđe, kako se proizvodi vino i čije su ruke bile uključene u taj proces“, kaže ona.

Šta plemenito grožđe znači u vinu
Sauvignon Blanc (lijevo) se smatra jednom od plemenitih sorti grožđa u vinu; Patrick Carteyron iz Chateau Penin (desno) / foto: Muriel Meynard

Šta plemenito grožđe znači u vinu?

Tačno je svakako da i mnoge druge sorte takođe imaju ovaj kapacitet. Neko vrijeme je ta titula cvjetala autoritativnim glasovima o vinu, posebno na britanskom vinskom tržištu prije Prvog svjetskog rata. Danas se ovim sortama i dalje uspješno podižu vinogradi širom svijeta, stičući globalno priznanje imena. I tako, povjetarac visine-slave opstaje.

Većina plemenitih sorti grožđa povezana je sa francuskim porijeklom. Riesling neke od svojih najvećih izražaja nalazi u njemačkim vinogradima. Ursula Müller, vinarka u Weingut Schneider Müller u okrugu Schwabsburg u regiji Rheinhessen, kaže da izraz “plemeniti” odgovara sorti Riesling, s obzirom na njenu snagu. Ipak, to nije riječ koju često koristim. „Proizvodimo vino u devetoj generaciji, a Riesling je od samog početka najvažnija sorta grožđa za vinariju“, kaže Müller. “Riesling je za nas jednostavno najmoćnija sorta grožđa. To je bilo zadnjih 100 i više godina, a nadamo se da će biti i u sledećih 100 godina.”

Izvor: https://www.winemag.com/ . Naslov orginala: What Do ‘Noble Grapes’ Mean in Wine? Objavljeno: 15.02.2022. by Jill Barth. Ilustacija: Alyssa Nassner. Prevod: Dragutin Mijatović

POGLEDATI i:

Dobro je znati-ako niste znali? Sada popularno ime za sortu grožđa Côt (Malbec) porijeklom je iz jugozapadne Francuske. Potomak je dvije nepoznate francuske sorte grožđa – Madeleine noire des Charentes i Prunelard. Malbec je vodeća sorta grožđa u Argentini, gdje se uzgaja od sredine devetnaestog vijeka nakon što je prešao Atlantik iz regiona Bordeaux. Većina argentinskih vina označenih kao Malbec su 100% te sorte, https://winespeed.com/.