Svjetska proizvodnja vina 2021.

vinarstvo vino

Svjetska proizvodnja vina 2021. je bila strašna godina za proizvodnju vina u nekoliko velikih zemalja proizvođača vina. Globalna proizvodnja vina dostigla je skoro rekordno nizak nivo od oko 250 miliona hektolitara. Sve tri velike zemlje, Italija, Francuska i Španija, zabilježile su značajan pad. Francuska je pala sa drugog na treće mjesto na rang listi.

Svjetska proizvodnja vina 2021
Obrano grožđe sorte Pinot Noir, u Cote des Bar, Aube, Champagne, slika: BKWine Photography

Nedavno objavljene brojke Međunarodne organizacije za vinovu lozu i vino (OIV) otkrivaju sumornu sliku svjetske proizvodnje vina u 2021. Brojke su, naravno, preliminarne u ovoj ranoj fazi, ali je malo vjerojatno da će se mnogo promijeniti. OIV procjenjuje da će ukupna svjetska proizvodnja vina dostići oko 250 miliona hektolitara (u rasponu od 247 do 253 Mhl). Ovaj broj je vrlo blizu berbe u 2017. godini od 247 Mhl, što je bila najmanja količina prozvedenog vina u više od dvadeset godina.

2021. je bila pad od 4% u odnosu na ionako malu 2020. Mala berba u 2021. prati dvije godine koje su takođe dale male količine, 2019. sa 258 Mhl i 2020. sa 262 Mhl. Sve tri godine su znatno ispod 20-godišnjeg prosjeka od 269 Mhl.

Hoćemo li imati nestašicu vina i velika poskupljenja?

Međutim, ove dramatične brojke ne znače nužno da idemo ka nestašici vina ili da će vino poskupjeti. Postoji mnogo više faktora koje treba uzeti u obzir. Prvo, imamo, naravno, potrošnju vina. Tokom godina pandemije, neki preliminarni podaci ukazuju da je i potrošnja smanjena. Potrošnju vina je mnogo teže procijeniti od proizvodnje, tako da će trebati neko vrijeme da se dobiju pouzdani podaci, ali je u 2020. (prošle godine) procijenjeno da je potrošnja vina smanjena za 3%.

Vraćajući se još godinu dana unazad, u 2018., imali smo, za razliku od ovogodišnjeg malog obima, izuzetno dobru berbu od 294 Mhl, drugu najveću količinu u 20 godina. Dakle, treba uzeti u obzir i, na primjer, količine zaliha.

Zašto tako niska proizvodnja vina u 2021.

Glavni razlog za vrlo nisku proizvodnju vina – zapravo, jedini razlog – je vrlo mala berba u nekim evropskim zemljama, a posebno u tri velike zemlje proizvođače vina, tri najveće na svijetu, Italiji, Francuskoj i Španiji: Italija: -9% do 44,5 Mhl, Španija: -14% do 35 Mhl i Francuska: -27% na 34,2 Mhl. U 2020. zajedno ove tri zemlje proizvele su 136,5 Mhl. U 2021. ostvarili su samo 113,7 Mhl, što je smanjenje od 22,8 Mhl ili -17% zajedno. Ove tri zemlje proizvode 78% svih vina u EU. Oni također čine gotovo polovinu svjetske proizvodnje vina. Dakle, nije ni čudo što njihovi padovi imaju značajan uticaj na globalne brojke.

Svjetska proizvodnja vina 2021
Pejzaž u Toskani, slika: BKWine Photograph

Italija je tako i dalje najveći svjetski proizvođač vina. Ali Francuska je izgubila svoje drugo mjesto i pala na treće zbog izuzetno loše berbe. Španija je postala drugi najveći proizvođač vina 2021. Skoro katastrofalne brojke iz Francuske uzrokovane su veoma nepovoljnim klimatskim uslovima tokom većeg dela vegetacije: mrazom, gradom, olujama i vlagom tokom ljeta (uzrokujući bolesti). Francuska proizvodnja vina najniža je od 1957. Padovi u Italiji i Španiji imaju slične uzroke, ali manje ozbiljne. Dobra vijest je, međutim, da je u većini slučajeva kvalitet dobar uprkos vremenskim problemima.

Ostatak svijeta i Svjetska proizvodnja vina 2021

Ostatak svijeta pokazuje mnogo pozitivnije brojke. Uglavnom su imali prilično pozitivne brojke proizvodnje vina. SAD, treće po veličini proizvođač vina na svijetu, povećale su količinu vina za 6% na 24,1 Mhl. Australija, Čile, Argentina i Južna Afrika, koji se obično bore za pozicije od pet do osmog mjesta na svjetskoj rang listi, prošli su dobro, ili vrlo dobro u nekim slučajevima. Tu je povećanje od 30% za Australiju (14,2 Mhl) i Čile (13,4 Mhl), +16% za Argentinu (12,5 Mhl), i skromnijih +2% za Južnu Afriku (10,6 Mhl).

Svi proizvođači vina na južnoj hemisferi zabilježili su rast od 19%. Međutim, njihov ukupni iznos dostiže samo 59 Mhl, što je uporedivo sa samo Italijom u jednoj dobroj godini. (Napomena: Kina nije objavila nikakve brojke, ali OIV očekuje da će nastaviti trend od prošle godine sa smanjenjem kada je procijenjeno da je deseti najveći svjetski proizvođač).

Izvor: https://www.forbes.com/ . Naslov orginala: World Wine Production In 2021: Almost Record Low, France Drops To Third Place. Objavljeno: 18.11.2021. by Per and Britt Karlsson. Prevod: Dragutin Mijatović

Pogledati i: https://ovinu.info/suvo-grozdje-proizvodnja-i-potrosnja/