Socijalni mediji i izbor vina?

Socijalni mediji i izbor vina? Iako uticaji na vina na platformama društvenih medija, poput TikTok i Instagrama, postaju sve prisutniji. Stalni ljubitelji vina na tržištima, uključujući SAD, Kinu i Veliku Britaniju, i dalje se sve više oslanjaju na prijatelje i porodicu kao pouzdane izvore informacija o vinu.

Socijalni mediji i izbor vina

Svijet se brzo kreće internetom, djelomično ubrzano pandemijom. Da li društveni mediji i internetski (online) izvori imaju sve veći uticaj na potrošače vina pri izbora vina i preporuka? Nedavni nalazi Wine Intelligence, odjeljenja grupe IWSR, pokazuju da su trendovi nijansirani.

Great Wall

U Kini događaji uživo o vinu postaju sve uticajniji. Li Jiaqi, lider je ključnog mišljenja o životnom stilu sa više od 40 miliona pratilaca na TikTok-u/Douyin. On je izvjestio da je prodao 20.000 kutija vina sa šest boca koje je proizveo Great Wall. Sve se to desilo u roku od 30 sekundi tokom prenosa uživo vezanog za Kinesku Novu 2019. U međuvremenu, Viya, streamer uživo nazvana ‘Kraljica Taobao’ sa više od 17 miliona pratilaca. Ona je navodno u roku od jedne minute tokom sponzorisane sesije uživo prodala 30.000 kutija drugog vina proizvođača Great Wall.

Uprkos dometu ovih i drugih sličnih uticaja, 43% redovnih ljubitelja vina u Kini koje je anketirala Wine Intelligence imenovalo je prijatelje, porodicu i kolege kao svoj izvor informacija o vinu od najvećeg povjerenja. Drugi izvor informacija o vinu sa najvećim povjerenjem je web stranica jedne marke vina (42% kineskih ljubitelja). Nju slijede online informacije od vinskog blogera i komentari na web stranicama za online kupovinu. Ovo se može uporediti sa 34% koji pominju društvene medije kao pouzdan izvor informacija.

Međutim, brojka je porasla među milenijalcima*, a ta starosna grupa (umjesto mlađih potrošača LDA generacije Z) je vodeća kada su internetski izvori informacija o vinu u Kini. 46% milenijalaca (u starosti od 25 do 29 godina) izjavilo je da vjeruje internetskim stručnjacima i 39% društvenim medijima. Ali 27% ljubitelja vina generacije Z (20-24 godine) odabralo je društvene medije kao pouzdan izvor.

Socijalni mediji i izbor vina

„Iako izvori informacija društvenih medija i vinskih blogera postaju sve važniji među milenijumcima koji piju u Kini, prijatelji i porodica, te web stranice vinarija, imaju veći uticaj u usmjeravanju izbora vina za te ljubitele“, rekla je Lulie Halstead, izvršna direktorica Wine Intelligence.

Prijatelji i porodica

Prijatelji i porodica još su vjerniji izvor pouzdanih informacija o vinu za redovne ljubitelje koji piju vina u SAD. 70% ispitanih od strane Wine Intelligence obraća im se za smjernice i preporuke za vino – ali slika se mijenja među mlađim dobnim grupama LDA. „Među LDA (Long Distance Affair) Generacija Z, tradicionalnije treća strana (štampa, prijatelji i porodica i vinski stručnjaci) proporcionalno nisu toliko uticajni. Više je smjernica za izbor vina putem društvenih medija, i na online putem blogera“, napominje Halstead.

40% redovnih ljubitelja vina u SAD reklo je da vjeruje društvenim medijima u pogledu informacija i preporuka o vinu. Ta je brojka porasla na 52% kod mlađih ljubitelja LDA Gen Z (21-24 godine). Na njih društveni mediji značajno utiču kada je u pitanju izbor vina. Zanimljivo je da na milenijalce kao ljubitelje vina u SAD nema značajniji uticaj niti povjerenje u izvore društvenih medija za vino. Samo 44% ovih drugara navodi da to vodi do njihovog izbora vina.

Ovi podaci odražavaju iskustvo Mar Barbera, višeg marketinškog stratega sa uticajem u digitalnom timu američke specijalističke agencije za hranu i vino Colangelo & Partners. „Kada je cilj animirati potrošače vina kako bi se stvorila svijest o vinariji ili ih edukovati o vinskom kraju, radimo sa „vinarima-preporučiocima“. Radimo sa preporučiocima vina sa različitim stepenom vinskog iskustva i vinskim obrazovanjem, čija publika traži preporuke vina, objašnjava ona.

„Kada želimo dostići mlađu publiku LDA koja je nova u vinu, uglavnom sarađujemo sa uticajnim osobama na način života koje poznaju vino. Uticaji na stil života su pojedinci sa poželjnim načinom života i dobrom estetikom. Oni će često objavljivati mjesta o posjetima, restoranima koje vole ili proizvodima u kojima uživaju. Njihovi sljedbenici otvoreni su za ove preporuke jer vjeruju svom ukusu i često žele oponašati njihov način života.”

Fenomen u povoju

David Choi, vlasnik Angel Falls Wines i Magna Carta Cellars u kalifornijskom regionu Napa Valley, takođe je preporučioc za vino sa više od 220.000 pratilaca na TikToku. Počeo je objavljivati u nastojanju da premosti ono što naziva “velikom podjelom” između vinske industrije i potrošača, za koje kaže da ih ta tema često može zastrašiti. „Otkrili smo da naša publika svakodnevno pije vino, a našu publiku na TikToku vidimo upravo kao sledeću generaciju ljubitelja vina, u početnim fazama njihovog vinskog putovanja,» kaže on.

“Govorimo o svim vinima, ali vidimo da to naginje prema vinima nižih cijena. Naginje manje zrelim ljubiteljima vina, pa smo vidjeli snažan uspjeh cijena između 10-20 dolara. Oni uživaju u našim postovima o vinima sorti Riesling, Sauvignon Blanc i Pinot Noir.” Mlađi potrošači vina iz LDA generacije u SAD sve više obraćaju pažnju na influencere (preporučioce) i druge internetske izvore informacija. To nije slučaj u Velikoj Britaniji – gdje je Wine Intelligence otkrio da samo 29% redovnih ljubitelja vina vjeruje društvenim medijima.

Nadalje, na milenijalce i LDA generaciju Z u Velikoj Britaniji ne utiče značajno veći uticaj društvenih medija u poređenju sa drugim britanskim ljubiteljima vina. Nivo povjerenja u informacije koje daje vinski bloger ili stručnjak veći je i iznosi 40%. Prijatelji, porodica i kolege (75%) i dalje su daleko najpouzdaniji izvor informacija za redovne ljubitelje vina u Velikoj Britaniji.

“Društveni mediji još uvijek nisu snažan izvor uticaja na vino među redovnim ljubiteljima vina u Velikoj Britaniji. Internetski blogeri/stručnjaci za vino su uticajniji od općenitijih aplikacija za društvene mreže”, primjećuje Halstead. Dok streameri i blogeri na društvenim mrežama počinju uticati na odluke o kupovini među određenim (tipično mlađim LDA) potrošačima vina, na određenim tržištima (posebno u SAD i Kini) i po određenim cijenama, fenomen drugdje ostaje u povojima.

Generacije

“Ovaj uvid sugeriše da će (kada robne marke vina, proizvođači i distributeri procjenjuju marketinšku potrošnju i ulaganja) višekanalni marketinški pristup i dalje biti najuspješniji u kratkom roku-čak i za mlađu LDA generaciju Z i milenijalce kao ljubitelje vina”, napominje Halstead.

*Podjela po godinama izgleda ovako:

  • Baby Boomers: Baby boomeri rođeni su između 1946. i 1964.
  • Gen X: Generacija X je rođen između 1965. i 1979/80.
  • Gen Y: Generacija Y, ili milenijalci, rođeni su između 1981. i 1994/6.
  • Gen Y.1 = Ova generacija ima 25-29 godina.  
  • Gen Y.2 = Ova generacija ima 29-39 godina.
  • Gen Z: Generacija Z je najnovija generacija, rođena između 1997. i 2012.
  • Gen A: Generacija Alpha počinje sa djecom rođenom 2012. godine i nastavit će se barem do 2025. godine, možda i kasnije. Izvor: https://www.kasasa.com/articles/generations/gen-x-gen-y-gen-z

Izvor: https://www.wineintelligence.com/. Naslov orginala: Does Social Media Impact Wine Choice? (Utiču li socijalni mediji na izbor vina). Objavljeno: 31.08.2021. by Serina Aswani. Prevod: Dragutin Mijatović

Pogledati i: https://ovinu.info/stari-i-novi-svijet-da-li-je-podjela-vina-zastarjela/ i https://ovinu.info/izbor-najboljeg-vina/