Zašto je tlo vinograda toliko važno za Terroir?

terroir vinograd vinova loza

Zašto je tlo vinograda toliko važno za Terroir? Razumijevanje temeljnog koncepta terroir-a je poput dobijanja ulaznice za potpuni pristup koja pomaže otključati mnoge najzbunjujuće tajne vina. Terroir je razlog zašto mnoge zemlje označavaju svoja vina po regijama, a ne po sorti. To je i razlog zašto toliko vinara kaže da se velika vina proizvode u vinogradu, a ne u vinariji.

Zašto je tlo vinograda toliko važno za Terroir

Terroir je francuska riječ koja u svakodnevnom govoru znači „zemlja“ ili „tlo“. Izraz usvojen u trgovini vinom kako bi se odnosio na nešto sasvim drugo: senzorne osobine vina koje su specifične za lokaciju.

Riječ su u ovom smislu prvi put upotrijebili srednjovjekovni monasi u regiji Burgundije nastojeći opisati primjetne razlike koje se nalaze u vinima uzgajanim na različitim lokacijama. Povremeno se izraz koristi za označavanje komada zemlje. Legendarno vinsko imanje poput Chateau Margaux moglo bi se opisati kao jedan od “najvećih terroir-a u regionu Bordeaux”. Međutim, terroir se češće odnosi na senzorna svojstva vina, na jedinstveni karakter koji vinograd daje kroz svoj teren, klimu i tlo.

Danas se terroir opisuje kao “zemljani” ili “mineralni” okus. Obilježja terroir-a mogu se odslikavati i u teksturi ili završetku vina. Neki stručnjaci mogu identifikovati naziv vina po samom terroir-u samo degustacijom na slijepo. Prosječnom ljubitelju vina terroir je teško razlikovati. Da je vino muzičko djelo, terroir ne bi bio melodija ili aranžman koliko karakteristična akustika određenog mjesta izvođenja, poput čuvene rezonancije Carnegie Hall-a.

Zašto je tlo vinograda toliko važno za Terroir

Terroir: Da li degustiram zemlju (prljavštinu, blato, nečistoću)?

Čitajući o terroir-u, prirodno je zapitati se ima li u našem vinu zaista zemlje. Ne postoji, ali je vjekovima bilo poznato da promjenljiva tla u vinogradu – tip tla, sastav i drenaža – imaju snažnu ulogu u okusu vina. U novije vrijeme postalo je jasno da poljoprivredni izbori mogu pojačati ili potisnuti okusne karakteristike terroir-a koji se nalaze i u vinu. Nauka tek treba u potpunosti objasniti mehanizme na djelu. Čini se da je međuživot životnih ciklusa u okruženju vinove loze središnji, posebno mikrobiološki procesi poput obnove tla.

Ono što se čini očitim sa dovoljno iskustva u degustaciji je da ometanje ovih prirodnih procesa sistemskim hemijskim tretmanima, poput herbicida i đubriva u konvencionalnoj poljoprivredi, slabi nastali vinski terroir. To ukazuje da upravo mreža života u vinogradarskom okruženju i podzemlju odaje aspekte specifične lokacije koji su tako cijenjeni od strane ljubitelja vina.

Ovaj uvid navodi mnoge vrhunske vinogradare da se bave organskom ili prirodnom poljoprivredom, pa čak i biodinamičkom poljoprivredom.

Izvor: https://beveragedynamics.com/. Naslov orginala: Why Vineyard Soil is So Important for Terroir. Objavljeno: 12.09.2021. by Marnie Old. Prevod: Dragutin Mijatović

Pogledati i: https://ovinu.info/terroir-i-drugi-mitovi-u-vinogradarstvu/