Sorte grožđa koje niste poznavali

grožđe region sorta vino

Sorte grožđa koje niste poznavali. Možda. Grčka. Svako ko ima samo i prolazno znanje o vinu upoznat je sa najčešćim sortama, kao što su Chardonnay, Merlot, Cabernet Sauvignon i tako dalje. I, vjerovatno imate svog favorita iz mnoštva sorti. Međutim, postoji mnogo manje uobičajenih vinskih sorti koje potiču iz zemalja poput Grčke, Amerike, Španije i regiona Francuske, koja je poznata kao vodeća vinska zemlja svijeta.

Sorte grožđa koje niste poznavali

Ove manje poznate sorte nisu lošijeg kvaliteta od svojih poznatijih kolega, ali iz ovog ili onog razloga jednostavno nisu postigle isti domet u vinskom svijetu. Ako tražite način da proširite svoje znanje o vinu ili pak pokušavate pronaći savršeno vino koje ćete upotrijebiti u složenoj hrani, razmislite o nekim od ovih neuobičajenih i rijetkih sorti širom svijeta vina.

Neka od ovih vina su zaista proizvedena od rijetkih sorti iz više različitih regija širom svijeta. To su regionalne sorte koje možda nisu toliko poznate izvan mjesta porijekla, ali su vrijedne pomena zbog nekih svojih jedinstvenih karakteristika ili zato što su trenutno usred buma popularnosti. Ako zaista želite proširiti svoje znanje o vinu, postavite sebi cilj i nabaviti vina ovih sorti i isprobati ih sami.

Sorte grožđa koje niste poznavali – 1 – Grčka

1. Assyrtiko

Hiljadama godina Grčka je bila sinonim za vino, asocijacija koja se počela mijenjati tek u modernoj eri proizvodnje vina. Međutim, mnoga grčka vina su još uvijek živa i zdrava, uključujući jedinstvenu sortu grožđa Assyrtiko, koja se uzgaja uglavnom na ostrvu Santorini i obližnjim egejskim ostrvima.

Sorte grožđa koje niste poznavali
Sorte grožđa koje niste poznavali

Ova hrskava bijela sorta je odlična polazna tačka. Vino je izuzetno osvježavajuće i idealno za ljeto. Vulkansko tlo regije u kojoj se uzgaja sorta daje vinu jedinstvene mineralne note. Santorini je dom nekim plantažama sorte Assyrtiko koje su starije od 70 godina.

2. Malagouzia

Prastara sorta i vino iz zapadne Grčke. Sorta Malagouzia je bila gotovo izumrla stotinama godina. Međutim, nedavno se vratila na svjetsku scenu. Ovo grožđe ima tendenciju da daje vrlo složena bijela vina sa notama egzotičnog voća, citrusa i začinskog bilja. Kao i Assyrtiko, Malagouzia je odlično vino za vruće ljetne dane. U stvari, grožđe sorte Malagouzia se često miješa sa grožđem sorte Assyrtiko kako bi se dobilo bolje izbalansirano vino.

Sorte grožđa koje niste poznavali

3. Agiorgitiko

Iako možda ranije niste čuli za ovo grožđe u drugim državama, Agiorgitiko je zapravo jedna od najrasprostranjenijih sorti crnog grožđa u cijeloj Grčkoj. Ovo grožđe daje vino niske kiselosti koje je izrazito ljuto i obično dosta voćno. Ovo svestrano grožđe može proizvesti mekana roze do hrabrija crvena vina. Ovo vino se odlično slaže sa jagnjetinom i pečenim povrćem.

Sorte grožđa koje niste poznavali

4. Mavrodaphne

Ovo crno grožđe daje vino koje je jedno od vodećih crvenih u Grčkoj, ali nije postalo toliko popularno u ostatku svijeta. Ima izražene arome karamele, kafe i grožđica i često se poredi sa vinom Porto. Ako volite robusnija i jaka vina, Mavrodaphne – ili Mavrodafni – možda će vam pomoći. Ako tražite nešto još opskurnije, razmislite o traženju vina sa još rjeđim klonom Mavrodaphne: Thiniatiko.

Naslov orginala: 14 Wine Varietals You Might Not Know About (14 vinskih sorti za koje možda niste znali). Izvor: https://learn.winecoolerdirect.com/ . Objavljeno: 18.09.2015. by Erin Doman. Prevod i obrada: Dragutin Mijatović

POGLEDATI I:

Dobro je znati-ako niste znali? Wild Horse Valley je podregija Napa Valley? Dolina divljih konja prima intenzivan rashladni povjetarac iz zaliva San Pablo baš kao i Los Carneros, što znači da je odlično mjesto za Chardonnay, Pinot Noir i Sauvignon Blanc!