Souzao vinska sorta

Souzao. Ovo je sorta crnog grožđa za proizvodnju crvenog vina porijeklom iz sjevernog Portugala. Njeno ispravnije ime je Vinhao, ali se to ime ne koristi u Australiji. Postoje mnogi drugi sinonimi, mnoge su varijante imena Souzao.

Souzao
Sousao ili vinhao, https://glossary.wein.plus/

Prema, https://www.wine-searcher.com/ sinonimi uključuju: Tinto Nacional, Tinto Antigo, Negrao, Negrao Pe de Perdiz, Espadeiro da Tinta, Espadeiro Basto, Espadeiro Preto, Tinto da Parada, Pinta Femea, Sousao, Souzao, Souson.

Sorta crne pokožice i crvenog mesa

Većina sorti vinskog grožđa, uključujući sorte za proizvodnju crvenog vina, ima blijedo meso. Pokožica daje boju. Nekoliko sorti, posebno Saperavi i Alicante Bouschet, imaju crveno meso kao i crnu pokožicu. Ove sorte sa crvenim mesom nazivaju se sorte Tienturier (bojadiseri).

Meso sorte Souzaa je blijedo, ali boje pokožice su toliko intenzivne da izgleda kao Tienturier. U sjevernom Portugalu Sousao se koristi za proizvodnju crvenog vina Vinho Verde.

Mala konfuzija? Dio imena Verde znači zelen u smislu mladog ili nezrelog. Većina vina Vinho Verde je bijela ili zaista blijedo žućkastozelena. Možete nabaviti i verziju rose. Takođe dobijate crveni Vinho Verde. To je svjetlo crveno vino proizvedeno uglavnom od grožđa sorte Sousao. Malo južnije u regiji Douro Valley, Sousao se koristi za proizvodnju vina u stilu Porto vina, ali i stonih vina, obično u mješavinama za dodavanje boje i svježe kiselosti. U Španiji se Sousao uzgaja u regiji Galicija, a lokalno je poznat kao Tinta Pais.

Souzao
Ova večera sa plodovima mora poslužena je sa hladnim crvenim Vinho Verde u restoranu u sjevernom Portugalu.
Souzao
Sousão je posljednja sorta grožđa koja se svake sezone bere u Mazza Wines u Zapadnoj Australiji

Souzao u Australiji. Nema sumnje da je većina australijskih zasada ove sorte osnovana sa ciljem proizvodnje jakih vina. Posljednjih godina sorta je pronašla svoj put u miješavini suvog crvenog vina. Na primjer, vinari Burge Family u regionu Barossa prave mješavinu Shiraz/Souzao, dok je kultni Yarra Yerring Dry Red No 3 mješavina sorti Touriga, Tinta Cão, Tinta Roriz (Tempranillo), Trincadeira, Alvarelhão i Souzão.

Vino Souzao ili Vinhao dobro ide uz:

  • • Sardine na žaru
  • • Piletinu u začinjenom sosu od paradajza
  • • Biftek sa karamelizovanim lukom

Izvor: https://www.vinodiversity.com/. Naslov orginala: Souzao Wine Variety. Prevod i obrada: Dragutin Mijatović

Pogledati i: https://ovinu.info/portugal-vina-koja-su-karakteristicna-samo-za-ovo-podrucje-rijetko-se-susrecu-van-granica-drzave/