Souzao vinska sorta

region sorta vino vinska kultura

Souzao. Ovo je sorta crnog grožđa za proizvodnju crvenog vina porijeklom iz sjevernog Portugala. Njeno ispravnije ime je Vinhao, ali se to ime ne koristi u Australiji. Postoje mnogi drugi sinonimi, mnoge su varijante imena Souzao.

Souzao
Sousao ili vinhao, https://glossary.wein.plus/

Prema, https://www.wine-searcher.com/ sinonimi uključuju: Tinto Nacional, Tinto Antigo, Negrao, Negrao Pe de Perdiz, Espadeiro da Tinta, Espadeiro Basto, Espadeiro Preto, Tinto da Parada, Pinta Femea, Sousao, Souzao, Souson.

Sorta crne pokožice i crvenog mesa

Većina sorti vinskog grožđa, uključujući sorte za proizvodnju crvenog vina, ima blijedo meso. Pokožica daje boju. Nekoliko sorti, posebno Saperavi i Alicante Bouschet, imaju crveno meso kao i crnu pokožicu. Ove sorte sa crvenim mesom nazivaju se sorte Tienturier (bojadiseri).

Meso sorte Souzaa je blijedo, ali boje pokožice su toliko intenzivne da izgleda kao Tienturier. U sjevernom Portugalu Sousao se koristi za proizvodnju crvenog vina Vinho Verde.

Mala konfuzija? Dio imena Verde znači zelen u smislu mladog ili nezrelog. Većina vina Vinho Verde je bijela ili zaista blijedo žućkastozelena. Možete nabaviti i verziju rose. Takođe dobijate crveni Vinho Verde. To je svjetlo crveno vino proizvedeno uglavnom od grožđa sorte Sousao. Malo južnije u regiji Douro Valley, Sousao se koristi za proizvodnju vina u stilu Porto vina, ali i stonih vina, obično u mješavinama za dodavanje boje i svježe kiselosti. U Španiji se Sousao uzgaja u regiji Galicija, a lokalno je poznat kao Tinta Pais.

Souzao
Ova večera sa plodovima mora poslužena je sa hladnim crvenim Vinho Verde u restoranu u sjevernom Portugalu.
Souzao
Sousão je posljednja sorta grožđa koja se svake sezone bere u Mazza Wines u Zapadnoj Australiji

Souzao u Australiji. Nema sumnje da je većina australijskih zasada ove sorte osnovana sa ciljem proizvodnje jakih vina. Posljednjih godina sorta je pronašla svoj put u miješavini suvog crvenog vina. Na primjer, vinari Burge Family u regionu Barossa prave mješavinu Shiraz/Souzao, dok je kultni Yarra Yerring Dry Red No 3 mješavina sorti Touriga, Tinta Cão, Tinta Roriz (Tempranillo), Trincadeira, Alvarelhão i Souzão.

Vino Souzao ili Vinhao dobro ide uz:

  • • Sardine na žaru
  • • Piletinu u začinjenom sosu od paradajza
  • • Biftek sa karamelizovanim lukom

Izvor: https://www.vinodiversity.com/. Naslov orginala: Souzao Wine Variety. Prevod i obrada: Dragutin Mijatović

Pogledati i: https://ovinu.info/portugal-vina-koja-su-karakteristicna-samo-za-ovo-podrucje-rijetko-se-susrecu-van-granica-drzave/