Šta flaša govori o vinu

Šta flaša govori o vinu

vinarstvo vino

Šta flaša govori o vinu. Mnogo vremena provodimo pričajući o tome šta je unutar vinske flaše. Međutim, da li nam sama flaša, od svog oblika do boje stakla, može reći nešto više o tome šta pijemo? Vinske flaše dolaze u svim oblicima i veličinama, od visokog i vitkog do kratkog i tankog. I dok se oblik flaše ne razlikuje u smislu uticaja na ukus vina, izabrana flaša često predstavlja dobar dio istorije i tradicije koja se odražava gdje se vino proizvodi.

Šta flaša govori o vinu

Ako malo detaljnije razmatrimo tu problematiku možda i nađemo odgovor. Iako je to vjerovatno poslednja stvar koja nam je na umu kada odabiremo piće, staklena flaša koja čuva vaše vino ima mnogo toga da kaže o tome kako je proizvedena. Ukratko evo priče o obliku i funkciji ovog vrijednog čuvara vina. Šta nam oblik flaše može reći o vinu? Većina vina završava u jednoj od tri oblika flaše: Bordeaux, Burgundy ili Mosel flaša (flute). Ali da li je oblik flaše relevantan za vino ili je to samo za predstava za naše oči? Vina koja su istorijski vezana sa određenom flašom i dalje se pune na taj način. Flaša Bordeaux tipa služi za vina u području regiona Bordeaux.

Flaša Burgundy u području Burgundy. Njemačka bijela vina pune se u flaše tipa flute (ponekad se zove Mosel, Alsace ili Hock flaša). Međutim, kao opšte pravilo, sorte grožđa vezane sa ovim regionima, vina se takođe flaširaju na isti način, čak i kada se sorte gaje u drugim regionima. To znači da ćete naći vino Merlot iz Čilea ili regiona Nape punjeno u flaše Bordeaux sa visokim ramenima, Pinot Noir iz Oregona puni se u flaše tipa Burgundy, a Finger Lakes Riesling puni se u visokoj, mršavoj flaši tipa flute. Šta flaša govori o vinu? Mogo?

Preuzmite PDF ovdje