Šta je Brix

grožđe podrum vinarije vino

Šta je Brix? Ako ste ikada putovali u vinsku zemlju ili pogledali tehnički list boce za vino onda ste vjerovatno naišli na riječi “Brix” sa brojem posle njega, kao što su 19,5; 23,0 ili ponekad i 26,0. Brix mjera nivoa (šećera) u vinskom grožđu koji na kraju određuje koliko će alkohola imati neko vino. Upoznajte tajne onoga što vam Brix govori o podacima o vinu.

Šta je Brix? Brix (° Bx) je način za mjerenje potencijalnog sadržaja alkohola u vinu prije njegovog određivanja nivoa šećera u grožđu. Svaki gram šećera koji fermentiše će se pretvoriti u oko 1/2 grama alkohola. Naravno, različite tehnike vinarstva će uticati na konačni sadržaj alkohola, zbog čega je Brix interesantan za nas znatiželjne istraživače o vinu.

Brix mjeri potencijalni sadržaj alkohola. Brix je u korelaciji sa potencijalnim sadržajem alkohola u budućem (suvom) vinu. Ako cjelokupna količina šećera u grožđu završi fermentaciju, tabela potencijalnog alkohola u vinu prema procentima Brix-a izgleda kao na slici.

Ako vino ima manji procenat alkohol od Brix skale, to pokazuje:

VINO JE BILO RAZVODNJENO: Ako je vino suvo i ima manje alkohola nego što Brix skala pokazuje, onda je vino najvjerovatnije bilo “razvodnjeno” tokom vinifikacije. “Razvodnjeno” jednostavno znači da se sok od slatkog grožđa odvodi i zamjenjuje običnom vodom. Ostatak ružičastog soka od grožđa koristi se za proizvodnju rosé vina zvanog Saignée. Ova tehnika se obično praktikuje u toplim klimatskim područjima gdje grožđe
postaje vrlo slatko do trenutka kada je spremno za berbu.
VINO JE SLATKO: Druga mogućnost je da je vino slatko! Na primjer, njemački zakon zahtijeva da sva vina Spätlese Riesling imaju minimalni nivo 200 Brix, ali mnoga vina imaju samo 7,5% vol. alkohola (ABV). U ovom primjeru, može se pretpostaviti da vino ima oko 75 g/l ostatka grožđanog šećera, nazvanog rezidualni šećer (RS). Inače, 75 grama po litru RS je jednako oko 3 čajne kašike šećera na150 ml serviranog vina.

Naslov orginala: What is Brix? Winemaking Secrets;  Izvor: https://winefolly.com/;  Objavljeno: 25.01.2017. by Madeline Puckette;  Prevod: Dragutin Mijatović