Šta ”Opulence” znači u vinu

Šta ”Opulence” znači u vinu?

degustacija okus vina vino

Šta ”Opulence” znači u vinu? Riječ ”Opulence” (bogatstvo), uobičajeni deskriptor vina, obuhvata više od samo aroma i okusa. Opisuje raskošnost, više vibraciju nego kvalitet koji se može mjeriti, koja pruža ekstravagantno osjetno/čulno iskustvo. Ova vina izazivaju topao i rasplinut osjećaj bogatstva i luksuza. Zamislite veliku, plišanu baršunastu jaknu – ali u obliku vina – koja prekriva vaša cijela usta dekadentnim okusima i teksturama.

Bogatstvo vina često se povezuje sa dubokom dubinom okusa. Bogatstvo vina često će proizaći iz kombinacije bogate, kremaste teksture sa koncentrisanim voćnim ukusom i uravnoteženim notama prepečenog hrastovog bureta i začina. Zatim počinje dugotrajna završnica koja može trajati nekoliko minuta.

Šta ”Opulence” znači u vinu?

Pojam svakako izaziva raskošan jezik onih koji ga poznaju. „Opulentnost/raskoš se odražava na širok spektar faktora kvaliteta, uključujući izraz terroara,“ kaže Fernando Silva, sommelier i vinski direktor (Glen Arbor Golf Club, Bedford Hills, New York). “Ravnoteža aroma ili buketa, upotreba hrastovog bureta i više pojačani su gracioznošću nježnog dodira vinara.”

Ova vina se često proizvode od grožđa najvišeg kvaliteta, porijeklom iz vinograda sa optimalnim terroarom. Ogromna većina raskošnih vina potiče iz najtoplijih vinskih regija na svijetu, jer je potrebna toplota da bi se donijele snažne voćne note, viši nivo alkohola i čvrsti, ali baršunasti tanini.

Većina raskošnih vina opisuju se kao takva u mladosti. Ali dobro su pogodni i za starenje u hrastovom buretu, jer imaju veću koncentraciju voća, tanina i alkohola. To dodatno doprinosi osjećaju bogatstva nepca. Sve dok je kiselost – još jedna komponenta koja doprinosi raskošnom osjećaju u ustima – tu da pruži ravnotežu, ove boce mogu se razvijati i poboljšavati u podrumu godinama.

Šta ”Opulence” znači u vinu
Foto: Wine Enthusiast, Getty Images

Zaključak? Ako ste ikada bili preplavljeni plišanim osjećajem mladog, moćnog, taninskog Napa Caberneta ili ekspresivnog, luksuznog, gustog i punog vina Amarone, velike su šanse da ste iskusili raskoš vina. Smatrajte ovo svojim signalom da počnete koristiti riječ “opulent”/bogatstvo, raskoš u vinskom baru.

Naslov orginala: What Does ‘Opulence’ Mean in Wine? (Šta ‘Opulence'/bogatstvo znači u vinu?). Izvor: https://www.wineenthusiast.com/. Tekst: Marshall Tilden III. Objavljeno: 05.03.2024. Prevod i priprema za sajt: Dragutin Mijatović

PREPORUKA ZA PROČITATI:

Pouka o životu: Može biti da život postoji po nekom višem načelu, a ne samo po besmislu, po zlu, po ludilu (Meša Selimović).