Vino – osnove za početnike

aroma vina degustacija okus vina vino vinska kultura

Vino – osnove za početnike: kupovina, skladištenje, posluživanje, degustacija. Sve što trebate znati da započnete svoje putovanje ka doživotnom uživanju u vinu je ovdje?

Vino - osnove za početnike

Za početnike, jednostavno učenje o svim različitim vinskim stilovima, regijama i sortama grožđa može biti zastrašujući poduhvat. Kada dođe vrijeme za kupovinu, skladištenje, posluživanje i uživanje u vinu, može se osjećati kao još jedna planina na koju se treba popeti.  Ali nemojte se plašiti – ovaj brzi i laki vodič govori vam sve što trebate znati da biste preskočili stres i fokusirali se na najbolji dio: pijuckanje i uživanje.

Kupovina vina

Čak se i iskusni profesionalci mogu osjećati preopterećeno kada uđu u novu vinoteku i otkriju mnoštvo nepoznatih etiketa. Međutim, kupovina vina može biti prilično zabavna ako ste naoružani sa malo osnovnog znanja. Najvažnija stvar koju treba zapamtiti: Nemojte se plašiti. Zaposleni u vinoteci ne očekuju da budete stručnjak. Većina zaposlenih uživa u davanju preporuka i pomaganju kupcima da otkriju svoje nove omiljene izbore.

Sledeći korak je odlučiti gdje ćete kupovati vino. Ako više volite da kupujete lično, poželjećete da počnete tako što ćete odrediti svoje prioritete. Supermarketi ili specijalne prodavnice pića koje nude općenito najbolje vrijednosti. Ovdje izbor teži velikim, komercijalnim vinarijama, dok ćete u vašoj lokalnoj prodavnici u nezavisnom vlasništvu vjerojatno pronaći mnogo bolje odabran izbor manjih proizvođača. U lokalnim prodavnicama mnogo je veća vjerovatnoća da ćete naći ljubazne, informisane prodavače željne i voljni da daju promišljene preporuke. https://ovinu.info/gresake-prilikom-kupovina-vina-kao-poklona/

Velika pomoć prodavača

Vino – osnove za početnike. Kupovina vina on line, bilo od nezavisnih trgovaca ili velikih web stranica, je još jedna opcija sa prednostima i nedostacima. Postoji, naravno, pogodnost kupovine od kuće, iako ćete morati osigurati da je odrasla osoba kod kuće kako bi primila i potpisala isporuku.

Kupovina vina putem interneta obično vam omogućava da saznate više o vinu prije kupovine. Većina sajtova navodi više informacija nego što ćete naći na poleđini boce. Ali ćete izgubiti lično iskustvo razgovora sa prodavcem o vašim individualnim preferencijama.

Znati šta volite i tražite je neprocjenjivo za dobijanje odgovarajuće preporuke u vinoteci. Ali ne morate sve shvatiti. Dobar prodavač može učiniti čuda jednostavnom frazom kao što je „Obično uživam u velikim voćnim crvenim vinima“. „Tražim nešto za piće pored bazena toplog dana“. „Želim bijelo vino koje će biti odlično za deset godina“. „Voleo bih vino koje se dobro slaže sa lososom na žaru“. Takođe ćete željeti da unapred kažete koliko želite da potrošite – možda ispod 20 dolara za ležernu večeru tokom nedelje ili do 50 ili 100 dolara za posebnu priliku.

Čuvanje vina

Kada poželite da pijete vina koja ste kupili, odredite gdje ćete ih čuvati, ali uvijek se treba pridržavati nekih opštih pravila. Vino je osjetljivo na svjetlost, toplotu i vlagu, tako da ćete svoje vino poželjeti čuvati negdje gdje je stalno hladno, vlažno i relativno tamno. Idealno mjesto je između 11o-15oC (53° i 59°F) i između 75 i 95% vlažnosti. Izbjegavajte direktnu sunčevu svjetlost, koja će “skuvati” vino. Nemojte čuvati svoje vino na hladnjaku ili mašini za pranje veša. Vibracije mogu negativno uticati na aromu i okus vina – ili bilo gdje u blizini hemijskih mirisa poput boje.

Za dugotrajno skladištenje, htjet ćete držati boce vina položene kako bi pluta ostala vlažna. Ako vam prostor i novac dopuštaju, najbolje rješenje za čuvanje vaše vinske kolekcije je vinski frižider (ili kućni podrum posebno dizajniran za skladištenje vina). Korištenje drvenih regala za vino može biti dovoljno ako živite negdje sa umjerenom, stalnom klimom. Ako kod kuće ne možete čuvati svoje boce u odgovarajućim uslovima, druga opcija je iznajmljivanje skladišnog prostora u rashladnom magacinu. https://ovinu.info/deset-pravila-za-cuvanje-vina/

Vino – osnove za početnike: Serviranje vina

Malo znanja o posluživanju vina može vam pomoći da izvučete najbolje iz svake boce. Temperatura serviranja je ključna i varira u zavisnosti od stila vina. Lagana, svježa bijela, roze i pjenušava vina treba da se serviraju na 7o-13oC (45° do 55°F). Puna bijela i svijetlocrvena oko 14o-17oC (58° do 62°F), a puna – crvena vina između 16o-18oC (62° i 65°F).

Ako je vaše vino zatvoreno čepom, pronađite otvarač za vino koji vam se sviđa. Ovdje nema potrebe za nezgrapnom i skupom tehnologijom. Većina vinskih profesionalaca preferira jednostavan vadičep u stilu prijatelja konobara. Nožem izrežite kapsulu od folije, ako postoji, i izvadite čep. Većina vina se tada može sipati u vašu čašu po ukusu. Starija ili više taninska vina će se možda morati preliti u dekanter radi prozračivanja ili uklanjanja taloga prije posluživanja. https://ovinu.info/pretocite-vino-dekantirajte-vino/

Probajte vino prije nego što ga poslužite gostima kako biste bili sigurni da nije neispravno. Ako vino miriše i ima čist okus, samo naprijed i poslužite ga – bilo u tradicionalnoj čaši za određeni vinski stil ili u vašoj omiljenoj višenamjenskoj čaši. Burgundske sorte najbolje se pokazuju u čaši koja je široka i zaobljena na dnu. Bordo sorte uživaju u čaši sa užim, posuda ovalnog oblika.

Degustacija vina

Naravno, najbolji dio vinskog iskustva je zapravo degustacija vina. Ako probate ili servirate nekoliko različitih vina, poželjet ćete prvo početi sa najdelikatnijim stilovima, a završiti sa najbogatijim. U skladu s tim, idite od svijetlog do punog, bijelog do crvenog, pjenušavog do mirnog i suvog do slatkog.

Da biste ocijenili vino, odvojite malo vremena i posmatrajte njegove karakteristike. Prvo pomirišite, poslije zavrtite čašu kako biste oslobodili aromatična jedinjenja vina, a zatim gurnite nos u čašu i duboko ponjušite. Zatim uzmite gutljaj vina, ali ga nemojte odmah progutati – umjesto toga, grgljate ga u ustima, pustite da ispere različite receptore okusa na vašem jeziku.

Obratite pažnju na vrste aroma i okusa koje opažate u vinu. Ovo je vrlo subjektivan proces, pa zapamtite da nema pogrešnih odgovora! Potražite različite kategorije, poput voća, cvijeća, bilja, začina i tako dalje, i pokušajte razaznati specifičnosti unutar svake kategorije. Ako je miris voća, da li je više kao jabuka ili limun? Više kao borovnica ili kupina? Složenije vino imat će veći broj ovih aroma i nota okusa u širem rasponu kategorija.

Zatim možete procijeniti svaku od komponenti koje doprinose ravnoteži vina. Kiselost, da li vam se jezik nabora kao da ste upravo zagrizli limun? Alkohol, koliko je očigledno njegovo prisustvo? Tijelo, da li se osjeća tekstura više kao voda ili mlijeko u ustima? Intenzitet, koliko su jake arome i okusi? Slatkoća, većina stonih vina su suva, što znači da nemaju ili imaju vrlo malo zaostalog šećera. Tanin u crvenim vinima, da li je vino gorko i oporo na vašem jeziku, poput prenatopljenog crnog čaja? Na kraju, obratite pažnju na završnicu – koliko dugo možete okusiti-osjetiti vino nakon što ste ga progutali? https://ovinu.info/degustacija-20-vinskih-rijeci-koje-vecina-ne-prepoznaje/

Vino – osnove za početnike

Obrazovanje o vinu je doživotno putovanje, a čak i najiskusniji profesionalci znaju da nikada neće naučiti sve što treba znati, tako da bi se početnici trebali osjećati opušteno – čak i uzbuđeno – zbog puta koji je pred njima. Ako razumijete ove jednostavne osnove, već ste na dobrom putu ka doživotnom uživanju u vinu.

Naslov orginala: Beginner Basics: Buying, Storing, Serving, Tasting (Osnove za početnike: kupovina, skladištenje, posluživanje, degustacija). Izvor: https://napavalleywineacademy.com/ . Objavljeno: by Nikki Goddard. Prevod: Dragutin Mijatović

POGLEDATI I:

Dobro je znati-ako niste znali? Vino Madeira datira iz 16. vijeka, a prvo grožđe (Malvasia Candida) koje su zasadili monasi u Fajã dos Padres. Otkrili su da je vino stavljeno na dno čamca kao balast, a zatim plovilo naprijed-nazad preko Atlantika, imalo bolji okus nego ono što je ostalo kod kuće. Ovo su zvali vinho da roda. Još jedna slučajna inovacija došla je kada su Madeiranci otkrili da su bačve vina razblažene kišom bile veliki uspjeh na američkom tržištu. To su zvali kišnica (rainwater). Pojačavanje vina (Fortifikacija), odnosno dodavanje alkohola da se zaustavi fermentacija i poveća alkohol i slast, postalo je uobičajeno tek sredinom osamnaestog vijeka. Fortifikacija pomaže u očuvanju vina i zato je u to vrijeme postala popularan izbor.