Šta znači “garrigue” u vinu?

aroma vina degustacija klima okus vina region vino vinska kultura

Šta znači “garrigue” u vinu? Bez obzira je li mješavina Grenache (Châteauneuf-du-Pape), Bandol Mourvédre ili rose od Pic Saint-Loupa, klasična vina sa područja Southern Rhône, Provence ili Languedoc često se opisuju kao da imaju note garrigue.

Šta znači "garrigue" u vinu

U vinu, izraz garrigue sugeriše izrazito na zeljaste, paprene ili zadimljene tonove koji podsjećaju na nisko rastinje koje divlje raste na suncu ugarenim krečnjačkim tlima duž Mediterana, posebno na jugu Francuske.

Garrigue

Umjesto na jednu biljku ili miris, garrigue se odnosi na razne aromatične, smolaste biljke poput ružmarina, kadulje, lovorovih listova i majčine dušice. Takođe uključuje grmlje poput kleke i artemisije, kao i lavandu i mentu. U čitavoj južnoj Francuskoj, a posebno u njenim vinogradima, vrtoglavi parfem garrigue prožima vazduh. Miris je poznat svima koji su otvorili svježu teglu biljaka Provanse.

Garrigue je klasičan primjer terroira, ideje da su arome i okusi vina pod uticajem okoline u kojoj se vino proizvodi. Više nego samo romantična ideja, sve se više vjeruje da je to stvar organske hemije. Mirisi koje identifikujemo kao gariggue mogu se pripisati aromatičnim spojevima koji se nalaze kako u biljkama, tako i u vinu, jedinjenjima nazvanim terpeni. Alfa-pinen, terpen koji je najviše povezan sa garigom, povezan je sa četinarskim biljkama poput borova, ali i sa smrekom, ružmarinom, kaduljom, lavandom i drugim biljkama uobičajenim za mediteransku klimu.

Alfa-pineni su visoko isparljivi aromatski spojevi koji se mogu prenijeti vazdušnim putem. Prenoseći se iz vegetacije na voštanu površinu bobica grožđa koje raste u blizini. Fermentacija i maceracija grožđa za vrijeme proizvodnje vina od crvenog i nekada ružičastog vina omogućava alkoholu da izvlači aromatske spojeve iz pokožice bobice. Aromatske komponente se takođe mogu direktno prenijeti u vino iz dijelova vegetacije koja raste uz grožđe i nenamjerno ugrađuju u process proizvodnje vina.

Slični nazivi za garrigue vegetaciju

Iako se izraz garrigue koristi najkonkretnije za vina koja potiču iz krečnjačkih zemljišta južne Francuske. Da li je onda greška identifikovati note garrigue u vinu Nero d’Avola sa Sicilije ili vinu Carmenère iz Čilea? Apsolutno ne! Te začinjene, paprene arome samoniklog bilja i grmlja mogu se naći u vinima iz cijelog svijeta. Drugdje na Mediteranu, slična vegetacija je poznata kao garig u Hrvatskoj. Maquis (gusto žbunje) na Korzici ili macchia (makija) u Italiji. U regijama Novog svijeta sa sličnom sušnom mediteranskom klimom note slično garigu povezuju se sa vinima iz Kalifornije (gdje je poznata kao chapparal), Čilea (matorral), Južne Afrike (fynbos) ili Australije (mallee).

Izvor: https://www.winemag.com/. Naslov orginala: What Does ‘Garrigue’ Mean in Wine? Ilustracija: by Alyssa Nassner. Objavljeno. 27.04.2021. by Anna Lee C. Iijima. Prevod: Dragutin Mijatović

Pogledati i: https://ovinu.info/odakle-poticu-mirisi-vina-nauka-o-aromama-vina/