Crémant – francusko pjenušavo vino izvan Šampanje

pjenušavo vino region sorta vinska kultura

Crémant je pjenušavo vino proizvedeno na potpuno isti način kao i šampanjac. Razlika je u tome što dolazi iz drugih francuskih područja, dijelom proizveden od drugih sorti grožđa i kraće čuvan.

Crémant

Kako se proizvodi ovo pjenušavo vino? Od 150 kilograma grožđa, dobije se 100 litara šire koja fermentiše u vino. Mjehurići nastaju kada vinu dodate šećer i kvasac i pustite da ponovo fermentiše u boci. Zove se tradicionalna metoda. Kvasac preradi šećer, a vino se čuva najmanje 9 mjeseci na preostalom talogu kvasca.

Gdje se proizvodi Crémant?

Najčešća područja proizvodnje su područja Loire, Alsace, Bourgogne, Jura i Limoux. Proizvodnja je takođe dostupna u regionima Bordeaux, Savoi i Die. Crémant ime nose i najbolja luksemburška pjenušava vina.

Crémant

Budući da su područja brojna i razbacana, teško je govoriti o određenom stilu. Neka vina su sa punoćom i podsjećaju na šampanjac, neka su sa kiselkastošću i visokom kiselinom, dok su druga voćna i lakša.

Razne sorte grožđa. Često se koristi isto grožđe kao i za najbolja mirna bijela vina u svakoj regiji: U regionu Loire se vino uglavnom proizvodi od od sorte Chenin blanc. U regionu Jura se koriste se Chardonnay, Pinot noir i Poulsard. U regionu Bourgogne koriste se sorte Aligoté, Chardonnay i Pinor noir. U regionu Alsace za proizvodnju ovog pjenušavog vina koristi se sorte Riesling uz Pinot blanc, Pinot noir, Pinot gris i Auxerrois.

Po čemu se vino razlikuje od šampanjca? Iako se crémant i šampanjac proizvode na potpuno isti način, vina se donekle razlikuju: Šampanjac leži na talogu kvasca u boci najmanje 15 mjeseci, crémant 9 mjeseci. Duže čuvanje vinu može dati bistriji karakter hljeba. Šampanjac uglavnom koristi samo tri različite sorte grožđa: Chardonnay, Pinot noir i Meunier. Crémant koristi različite sorte grožđa, zaovisno od područja.

Šta znači crémant? Izraz od početka dolazi iz područja Šampanje i karakteriše pjenušavo vino sa manje karbonizacije i kraćim čuvanjem u bocama. To je značilo da bi se čak i šampanjac određenog tipa mogao nazvati crémant. Krajem 1980-ih današnja definicija crémant počela se službeno koristiti. U to je vrijeme izraz méthode champenoise bio zabranjen za pjenušavo vino koje nije dolazilo iz regiona Champagne.

Izvor: https://www.systembolaget.se/. Naslov orginala: Crémant – franskt mousserande utanför Champagne. Slika boce: https://www.vinguiden.com/. Prevod: Dragutin Mijatović

Pogledati i: https://ovinu.info/pjenusava-vina-svijeta-ali-ko-su-pobjednici/ i https://ovinu.info/stilovi-pjenusavih-vina/