Tempranillo – vrijedna španska zvijezda

ampelografija klima region sorta vinarstvo vinogradarstvo vinska kultura

Tempranillo. Gotovo sve najpopularnije svjetske sorte grožđa proširile su se u mnogim zemljama svijeta. Ali na deset najboljih svjetskih lista zasađenog grožđa postoji jedna koje se sadi u skoro samo jednoj zemlji. Sorta je plavi Tempranillo. Zemlja je Španija. Nije baš jedna.

Tempranillo

Tempranillo je istovremeno i španski radni konj i sjajna zvijezda zemlje, iznenađujući kontrast. Daje mnoštvo jednostavnih vina iz ogromnih vinograda u regionu La Mancha. A odgovoran je za visokokvalitetna prestižna vina u regionima Rioja i Ribera del Duero.

Bodegas Roda u regionu Rioja eksperimentiše sa mnogo različitih klonova sorte Tempranillo u vinogradu, autorska prava: BKWine Photography

Tempranillo – površine

Od 231.000 hektara pod sortom Tempranillo u svijetu, u Španiji ih ima 203.000. Sorta je prešla preko granice u Portugal, gdje se nalazi većina ostatka, 18.000 hektara. 15 zemalja dijeli ono što je ostalo, 10.000 ha. Argentina ima površine od 5.500 hektara. Stoga nije toliko raširen u svijetu. Ali u Španiji, sa najvećom vinogradarskom površinom na svijetu, ima ga gotovo svugdje osim u regionu Galicia na sjeverozapadu. Zauzima više od 20% vinogradarskih površina u zemlji. Možda je Tempranillo stara sorta grožđa, ali o njoj se zapravo nije znalo ništa do početka 19. vijeka. Vjerovatno potiče iz regiona Rioja ili regiona Navara u blizini. Dobro uspijeva u toploj mediteranskoj klimi i može podnijeti toplotu i sušu sve dok ne postane previše ekstremno. Uspijeva na glinovitim i krečnjačkim tlima.

<Grozd sorte Tempranillo (Bodegas Bilbainas, Rioja, Spain), autorska prava BKWine Photography

Ako vam je stalo do kiselina i aroma, trebali biste imati niže prinose i saditi je tamo gdje je malo rashlađenije. U vrućoj Španiji je lakše nego što mislite. Veliki dio vinograda u zemlji toliko je visoko da se vinova loza može noću rashladiti. Španija je planinska zemlja. Voće je zaštitni znak. U mirisima možete pronaći sladić, kožu i duvan, ali dominiraju voće i bobičasto voće poput kupina, malina, trešanja. Tanini se tamo nalaze, ali rijetko su uznemirujući, čak i u mladosti vina.

Rioja. Malo je sorti povezano sa starenjem u hrastovom buretu kao Tempranillo. Mnogi ljudi znaju o sorti Tempranillo iz regiona Rioja jer je ovdje uvijek bilo važno čuvanje vina u hrastovom buretu. Opis vina proizvedenog od grožđa sorte Tempranillo često postaje opis hrastovog bureta gdje je vino starilo: ciglasto crvena boja, mekan, glatki okus vanilije, puter. Sve to dolazi od dugog čuvanja u hrastovom buretu koje se tradicionalno odvija u starim bačvama američkog hrasta.

Tempranillo – regioni uzgoja

Dolivanje hrastovih bačvi u podrumu Bodegas Muga (Haro, Rioja, Spain), autorska prava BKWine Photography

Grožđe ima izvanredan potencijal za skladištenje u regionu Rioja. Vina nakon nekoliko godina u boci postaju baršunasta i elegantna, sa privlačnošću kao stariji Pinot Noir. Čini se da nikad ne ostare. Tempranillo je glavna sorta grožđa u regionu Rioja. Od 65.000 hektara u regiji, gotovo 49.000 hektara je Tempranillo. Potpuno dominira u crvenim vinima. Zauzima 87% površina sorti sa plavo-crnom pokožicom bobice.

Neka vina su 100% sorta Tempranillo, ali proizvođači ga ponekad miješaju sa ostalim sortama u regiji, Garnacha, Mazuelo i Graciano i nekoliko drugih. Danas postoji trend smanjenja čuvanja u hrastovom buretu i puštanja mladih vina Rioja, bez ikakvog skladištenja, Rioja joven. Mnogo se govori o voćnim notama i terroir-u, jer u vinu postaje lakše osjetiti karakter grožđa.

Tempranillo
Ogromno skladište hrastove buradi (Bodegas LAN, Rioja, Spain), autorska prava BKWine Photography

Ribera del Duero. Samo 100 kilometara jugozapadno od područja Rioja nalazimo sljedeće jako uporište sorte Tempranillo, region Ribera del Duero. Ovdje se sorta naizmjenično naziva Tinto Fino i Tinto del Pais. Dugo je iz regije bila poznata samo Vega Sicilia, najekskluzivije vino u Španiji. 1975. godine stigla je prva berba uspješnog vina Pesquera. Polako, ali sigurno, niz novih projekata ugledalo je svjetlost dana u regionu Ribera del Duero. Devedesetih godina zabilježen je brzi porast broja vinarija.

Danas ovdje ima oko 22.000 hektara, uglavnom pod sortom Tempranilo. Vinogradi se nalaze na nadmorskoj visini od 850 metara, što pruža prohladne noći. Vina dobijaju živahnu kiselost i dobru okosnicu. Region Ribera del Duero dobio je veliku pažnju i pohvale zbog svojih koncentrovanih, intenzivnih i strukturiranih vina.

Zrelo grožđe sorte Tempranillo na čokotima u vinogradu (Katalonia, Spain), autorska prava BKWine Photography

Još o sorti

La Mancha. U regionu La Mancha, visoravni južno od Madrida, Tempranillo se naziva Cencibel i živi zajedno sa bijelom sortom grožđa Airén. Klima je oštra sa visokim ljetnim temperaturama i užarenim suncem i povremeno do 40oC. Ali hladne noći donose oporavak. Zime su hladne, a padavina je malo. Čokoti su rijetko posađeni da lakše podnesu sušu. Fokus je na jednostavnim vinima koja se lako piju i prodaju u velikoj količini za gotovo nikakav novac. Ali danas postoje i više dobrih strukturiranih vina. Kvalitet se polako poboljšava, ne manje važno u području Valdepeñas u južnom dijelu regiona La Mancha.

Portugal. Tempranillo je već duže vrijeme i u Portugalu. Posljednjih je godina naglo porasta podizanje zasada i sada je najčešće zasađena sorta u cijelom Portugalu. U regionu Alentejo ide pod imenom Aragoñez. U regionu Douro Valley zove se Tinta Roriz. Za porto vino važan je jer daje boju, tijelo i svježinu. Često se koristi u suvim Douro vinima. Takođe se uspješno javlja u regiji Dão u središnjem Portugalu, često kao jedina sorta. Tempranillo je u porastu. Vjerovatno ćemo ga uskoro vidjeti više širom svijeta.

Da ponovimo, Tempranillo se uglavnom uzgaja u:

  • Španija 203.000 ha
  • Portugal 18.000 ha
  • Argentina 5.500 ha

Karakteristike vina: Puno voća i bobičastog voća. To mogu biti kupine, maline, trešnje, sladić. Često i koža i duvan. Srednje bogato sa kiselinama, uravnoteženih tanina. Često se čuva u buradima od američkog i francuskog hrasta.

Tempranillo

Sinonimi: Tinta Roriz (Douro), Aragoñez (Alentejo), Cencibel (La Mancha), Tinta del Pais (Ribera del Douero), Tinto Fino (Ribera del Duero, La Mancha), Ull de llebre (Katalonia)

Pogledati i: https://ovinu.info/zanimljivosti-vinogradarski-region-rioja/ i https://ovinu.info/rasprostranjenost-svjetskih-sorti-vinove-loze/

Izvor: https://www.bkwine.com/sv/. Naslov orginala: Tempranillo, Spaniens hårt arbetande storstjärna. Objavljeno: 24.08.2020. by Britt Karlsson. Prevod i priprema: Dragutin Mijatović