Otporne sorte vinove loze

grožđe nauka region sorta vinarstvo vino vinogradarstvo

Otporne sorte vinove loze. Na području Trentina testirano je sedam novih sorti vinove loze tolerantnih na glavne gljivične bolesti, pepelnicu i peronosporu. Među 30 sorti vinove loze koje su tolerantne na glavne gljivične bolesti, pepelnicu i peronosporu, sedam se pokazalo da su posebno uspješne.

Otporne sorte vinove loze

Sorte Solaris, Souvignier Gris i Pinot Regina su tri nove sorte iz aktivnosti genetskog unapređenja FEM. Ove sorte su dodane među četiri nedavno registrovane u nacionalnom registru sorti vinove loze i već dostupne za uzgoj: Nermantis, Termantis, Valnosia i Charvir.

Otporne sorte vinove loze

Proučavanje sorti

To je ono što proizlazi iz istraživačkog projekta VEVIR koji koordinira Vite Innovation Consortium (CIVIT) sa partnerom Edmund Mach. Tehničari i istraživači Edmund-ove fondacije testirali su preko 30 otpornih sorti vinove loze tokom tri godine sa agronomskog i enološkog gledišta. Pažljivo su ih proučavali u eksperimentalnim poljima koja se nalaze na lokacijama Piana Rotaliani, Vallagarini i Valsugani. Trebalo je ispitati, kako se sorte prilagođavaju različitim nadmorskim visinama i različitim klimatskim uslovima. Proučavana je fenologija, rodnost, produktivnost, tolerancija na glavne fitosanitarne bolesti, enološki potencijal u odnosu na dvije tradicionalne sorte: Chardonnay i Marzemino. Među ovih 30 sorti, sedam ih obećava: Solaris, Sauvignon Gris, Pinot Regina, Nermantis, Termantis, Valnosia i Charvir. Ove sorte mogu predstavljati dobru priliku za granična vinogradarska područja.

Sorte su dale izuzetno pozitivan rezultat, jer u potpunosti ispunjavaju očekivane ciljeve. Sorte su sposobne pružiti valjanu podršku vinarima i komercijalnim operaterima. One usklađuju proizvodnju na selu sa hitnom potrebom za očuvanjem zdrave teritorije. Za FEM je to dodatni podsticaj u njegovoj misiji pružanja podrške i pomoći poljoprivrednicima, što je i bio razlog njenog osnivanja”.

CIVIT će imati zadatak promovisati ove sorte među vinarima. Predsjednik Enrico Giovannini izrazio je zadovoljstvo projektom. „Projekt VEVIR bio je jasan primjer kako se prenos znanja, postignut radom istraživačkog svijeta u produktivni svijet, moguć, djelotvoran i plodan. Bliska saradnja između AVIT-ovih rasadnika vinove loze i istraživača Mach-a je bitna. Od ove saradnje može imati koristi čitava vinska industrija područja Trentino, nudeći inovativne strategije za zaista održivo vinogradarstvo”.

Pogledati i: https://ovinu.info/italijanske-sorte-grozdja-koje-bi-svaki-obozavalac-rose-vina-trebao-da-zna/

Izvor: https://www.youwinemagazine.it/. Naslov orginala: Viti “resistenti”, Progetto Vevir: 30 varietà testate per 3 anni, le migliori sono 7 (“Otporne” sorte vinove loze, Progetto Vevir: 30 sorti testirano tokom 3 godine, najbolje je njih 7). Skike: https://www.unsertirol24.com/ .Objavljeno: 05.03.2021. by Alberto Grasso. Prevod: Dragutin Mijatović