Terapija opuštanja i degustacija vina

aroma vina degustacija vino vinska kultura

Terapija opuštanja i degustacija vina. Četiri godine nakon što sam ostavila kofere u Bordeaux-u, postoji jedna stvar koju još nisam probala, a koja je karakteristična za regiju: degustacija vina. Šteta je živjeti okružen sjajnim dvorcima i nikada niste odvojili vrijeme da naučite cijeniti bordoška vina.

Terapija opuštanja i degustacija vina

Ne radeći stvari polovično, za svoju prvu degustaciju, isprobala sam novo iskustvo kombinujući terapiju opuštanja i degustaciju. Iznenađujuće i bogato prvo iskustvo tokom kojeg vas vodim.

Senzorno međvrijeme: terapija opuštanja i degustacija vina, dobitna kombinacija

Vinska škola je mjesto koje mi se posebno sviđa zbog velikog izbora vina koja se tamo mogu pronaći, ali ovaj put otkrivam salu za degustaciju skrivenu na spratu objekta. Kad uđem, sretnem Martine, smiješeći se i ispuštajući ultra pozitivnu energiju.

Nekoliko godina učiteljica joge, Martine je također pohađala studije vezane za enologiju. I kako ona to dobro kaže, zašto raditi stvari na pola puta kad ih možete izvesti 100%? Stoga je odlučila spojiti ove dvije strasti tokom radionice kombinujući terapiju opuštanja i degustacije vina. Time budite vaše senzore kako biste amatere i iskusne ljude odveli na neviđeno putovanje u srce vina Bordeaux.
Radionica (atelje, workshop) počinje, zatvorenih očiju u sjedećem položaju, Martine nas nježno uči da dišemo pri punoj svijesti. Ova tehnika disanja poznata je po blagodatima koje ima na mozak i po vedrini koju donosi. Omogućava vam da se fokusirate na sebe i svoja osjećanja. Nekoliko minuta odvajamo vrijeme za osluškivanje svojih čula i opuštanje za optimizaciju čula.

Zatim dolazi trenutak vizualizacije tokom kojeg nam Martine pomaže zamisliti degustaciju vina. Daje nam ključeve i rječnik specifičan za svaku sortu grožđa koja će nam tada biti ponuđena. Cilj ove vježbe je što preciznije zamisliti mirise i okuse kojima ćemo biti izloženi, kao i steći precizan i ispravan rječnik koji odgovara ponuđenim vinima.
Nakon ovih 15 minuta svjesnog disanja i vizualizacije, vrijeme je da otvorite oči i okusite. Amater u umjetnosti degustacije vina, bila sam iznenađena mnoštvom mirisa i okusa koje sam otkrila prinoseći čašu vina nozdrvama i ustima. Kao što nam je Martine opisala tokom vizualizacije, bijela su u početku kisela, a zatim ustupaju mjesto vanilijama i cvjetnim aromama.

Radionica

Arome dugo traju u ustima i tu nalazimo ravnotežu vina. Degustacija se zatim nastavlja sa crvenim vinom. Podižem čašu do nosa sa velikom zebnjom, jer obično ne podnosim miris crvenog vina. Iznenađujuće, otkrivam širok raspon mirisa koji se slažu u prilično skladnu cjelinu pa me gotovo natjera da pokušam to osjetiti.

Idem na to i na svoje iznenađenje, uprkos snažnom okusu, primjećujem voćne i drvenaste note i to skoro uspijevam cijeniti. Senzorna degustacija prestaje i izlazim opuštena i iznenađena svime što sam osjetila tokom ovog iskustva.

Terapija opuštanja i degustacija vina

“Radionica” Senzorno međuvrijeme “prilika je da sebi date trenutak da odvojite vrijeme da povratite svoja osjećanja i istražite svoja čula. U vrijeme kada se čini da sve ide tako brzo, ova originalna radionica, koju je osmislila Bordeaux Wine School, poziva učesnike da ponovno prilagode disanje, da bolje otvore svoje čulne kanale i daju sebi priliku da istražuju svoja čula putem vođene vizualizacije.

Ova vizualizacija se razlikuje zavisno o degustiranim vinima. Omogućuje vam bolje razumijevanje mehanike degustacije (probe vina) i prepoznavanje karakteristika različitih sorti grožđa regiona Bordeaux. Bilo da ste početnici ili iskusni degustatori, zatvorite oči i dopustite da vas vode u… vrijeme senzacionalne degustacije! “- Martine Bounet.

U nekoliko sledećih šema upoznajte nešto više o degustaciji vina.

Terapija opuštanja i degustacija vina
Terapija opuštanja i degustacija vina

Terapija opuštanja i degustacija vina

Bordo praznik vina od 14. do 18. juna, na obali Garone. Članak nastao u suradnji sa Vins de Bordeaux.

Izvor: https://www.mariecay.com/. Naslov orginala: Parenthèse sensorielle: Sophrologie & dégustation de vins (Senzorno međuvrijeme: terapija opuštanja i degustacija vina). Objavljeno: 11.06.2021. by Marie Kay. Prevod i obrada slika: Dragutin Mijatović

Pogledati i: https://ovinu.info/kako-probati-vino-i-razviti-svoje-nepce/