Grožđe je odlično za vaše oči

grožđe zdravlje

Grožđe je odlično za vaše oči. Generacije djece morale su se nagovoriti da jedu mrkvu uz obećanje da je povrće dobro za njihov vid. Sada su nova istraživanja postigla i ponudila mnogo slađi dogovor, otkrivajući da je jedenje grožđa dobro za oči i moglo bi smanjiti rizik od oslijepljenja kasnije u životu.

  • Grožđe je bogato antioksidansima koji štite zdrave ćelije od oštećenja DNK
  • Istraživanja pokazuju da se njihovom dodavanjem u prehranu čuva zdravlje mrežnjače
  • Druga studija pokazuje da konzumiranje grožđa može spriječiti debljanje

Grožđe za vaše oči

Grožđe štiti od hemijskog procesa poznatog kao oksidativni stres, koji oslobađa štetne molekule zvane slobodni radikali u mrežnjači, pokazalo je istraživanje. Grožđe je bogato antioksidansima koji štite zdrave ćelije od oštećenja DNK i vjeruje se da ta jedinjenja stoje iza dobrobiti vida. Retina je dio oka koji sadrži ćelije koje reaguju na svjetlost, poznat kao fotoreceptori. Degenerativne bolesti mrežnjače mogu uzrokovati sljepoću. Profesorica Abigail Hackam sa Univerziteta Miami u SAD, koja je provela istraživanje, rekla je: “Dodavanjem grožđa u prehranu zapravo je očuvano zdravlje mrežnjače u prisutnosti oksidativnog stresa.”

Istraživanje, objavljeno u časopisu Nutrition, pokazalo je da je grožđe uspjelo suzbiti oštećenja uzrokovana oksidativnim stresom i očuvati funkciju i strukturu mrežnjače u laboratorijskom modelu. Povišeni oksidativni stres snažno je povezan sa retinalnom bolešću i široko je proučavan u razvoju starosne makularne degeneracije i drugih očnih stanja.

Retina je dio oka koji sadrži ćelije koje reaguju na svjetlost, poznat kao fotoreceptori. Degenerativne bolesti mrežnjače mogu uzrokovati sljepoću

U istraživanju su miševi hranjeni zamrznutim sušenim prahom od cijelog grožđa-što je ekvivalent od otprilike tri obroka dnevno za ljude-ishranom sa istim nivoom šećera ili standardnom prehranom za kontrolu istraživanja. Rezultati su pokazali da su i retinalna struktura i funkcija očuvane u grupi koja je jela hranu obogaćenu grožđem. Miševi u ovoj grupi zadržali su debljinu mrežnjače, količinu fotoreceptora i količinu fotoreceptorske aktivnosti, uprkos visokom oksidativnom stresu. Kod onih koji nisu jeli grožđa retine su oštećene, sa uočenim rupama i lezijama.

Grožđe i zdravlje

Također je zabilježeno smanjenje fotoreceptora za 40% i značajan gubitak fotoreceptorske aktivnosti. Profesorica Hackam je rekla: „Ovi rezultati su vrlo uzbudljivi i nadograđuju se na sve većim dokazima koji ukazuju na vrlo stvarnu korist od konzumacije grožđa za zdravlje očiju.“ Dobro poznato kao superhrana, grožđe je prepuno vitamina C i K i beta-karotena, koji pomažu u oslobađanju tijela od slobodnih radikala, nusprodukata upotrebe kiseonika koji uzrokuju oštećenje ćelija.

Prethodna istraživanja naučnika sa Univerziteta u Glasgowu otkrila su da antioksidativne prednosti pijenja soka od ljubičastog grožđa mogu smanjiti rizik od srčanih oboljenja, raka i Alzheimerove bolesti. Druga studija, koju su proveli naučnici sa Univerziteta Washington, otkrila je da konzumiranje grožđa može pomoći u sprečavanju debljanja. Grožđe sadrži jedinjenje koje se naziva resveratrol – koje se takođe nalazi u borovnicama, jagodama, malinama i jabukama – koje pretvara lošu, bijelu masnoću u tijelu u dobru “bež mast”, koja sagorijeva kalorije.

Izvor: https://www.dailymail.co.uk/. Naslov orginala: Carrots? No, it's grapes that are great for your eyes – and could reduce the risk of blindness later in life (Mrkva? Ne, grožđe je odlično za vaše oči – i moglo bi smanjiti rizik od slepoće kasnije u životu). Objavljeno: 12.03.2016. by Daily Mail Reporter. Ključne riječi: grožđe, zdravlje, oči. Prevod: Dragutin Mijatović

Pogledati i: https://ovinu.info/zdravlje-grozdje-i-vino/