Trebbiano

ampelografija region sorta vinogradarstvo vinska kultura

Trebbiano. Kada pomislite na ogromnu paletu vinskog grožđa u Italiji, koja vam sorta pada na pamet kao najteža za proučavanje? Možda Nebbiolo, zbog naizgled beskrajnih detalja specifičnih za lokaciju? Ili Sangiovese, jednostavno zato što ga ima toliko, u toliko različitih oblika?

Trebbiano

Rekao bih da je Trebbiano možda najviše zbunjujući. Kao prvo, sorta Trebbiano se pojavljuje u vinogradima na italijanskom poluostrvu. U slučaju Trebbiano Toscano i Trebbiano Romagnolo, oni su među najrasprostranjenijim bijelim vinskim sortama u Italiji. Potencijal varijabilnosti je zapanjujući.

Drugo, i možda još važnije, prava sortna vina ove sorte su rijetka, jer se grožđe često miješa u regionima poput Emilia-Romagna, Lazio i Abruzzo – ili čak nije ni pravilno identifikovano i kategorisanano. Tek nedavno su genetske studije počele objavljivati odnose među tim sortama, pa nije neuobičajeno da se vinogradi mogu zajedno zasaditi različitim sortama. Druga mogućnost: vinaru je možda rečeno da u svom vinogradu, na primjer, ima T. Abruzzese, a zapravo je to T. Toscano. Iako ova zabuna nije sasvim uobičajena, ona je trajna.

Sorta ili familija sorti grožđa?

Prije nego što nastavimo dalje, utvrdimo što znači Trebbiano, jer se čak i o ovoj jednostavnoj osnovi godinama žestoko raspravljalo. Trebbiano izvori spominje grupu sorti koje daje suva bijela vina, kao i ukusna slatka desertna vina. Njihov zajednički izgled (bijele bobice, dugi grozdovi) i performanse (veći prinosi i svestranost prema tipovima tla) vjerovatno predstavljaju zajednički naziv. Ali nakon toga, mogu se zapanjujuće razlikovati u čaši.

Najbolji primjeri vina T. d’Abruzzo (DOC, a ne sorta, koja se zove T. Abruzzese) mogu biti među najboljim bijelim vinima u Italiji. Masovno proizvedene verzije vina T. Toscano mogu se osjećati otrcano i anemično. Nadalje, samo zato što nosi naziv Trebbiano ne znači da je čak i genetski povezano sa drugim sortama Trebbiano (vidi T. di Soave u nastavku).

Volim razmišljati o Trebbiano ne kao o porodici, već o likovima u neujednačeno predstavljenoj pozorišnojj produkciji. Možda u gomili imate nekoliko glumaca sposobnih za bogat karakter i nijanse. Možda imate nekoliko primjera koji vas pokušavaju uvjeriti u nešto autentično. Uspjeh sa Trebbiano-m često se svodi na specifičnu sortu, gdje se uzgaja i na pritisak bolesti na koje nailazi, i, što je najvažnije, na način na koji se vinar nosi sa sortom. Pa pogledajmo sorte grožđa Trebbiano sa kojima ćete se najvjerojatnije susresti u svojim studijama i pokušati riješiti neke zbunjujuće detalje.

Trebbiano Toscano

Najčešći T. Toscano na svijetu poznat je i pod svojim francuskim imenom Ugni Blanc – jezgro grožđa koje stoji iza konjaka. U Italiji, T. Toscano vlada kao jedna od najrasprostranjenijih bijelih sorti grožđa, zahvaljujući svestranosti, lako se uzgaja i visoko je prinosna sorta. Ali ta reputacija ima i drugu stranu: dobijena vina često su blijeda, razrijeđena i nezanimljiva.

Trebbiano

Tamo gdje se T. Toscano najviše cijeni nalazi se u mješavinama. Ima ga kako u suvim bijelim vinima gdje može pružiti prijeko potrebnu kiselost. Ima ga tako i u vinima Vin santo vinu svjetske klase Toskane, gdje njegova bistra kiselost uravnotežuje bogatstvo i plišanu teksturu sorte Malvasia Bianca Lunga. Decenijama je čak i crveno vino Chianti moralo sadržavati bijele sorte, pri čemu je Trebbiano Toscano bio jako omiljen.

Mnogi proizvođači (kao i kritičari i potrošači) vjerovali su da to koči potencijal vina i kvalitet i možda nije slučajno što su, nakon što je T. Toscano dospio u ćorsokak, vina Chianti porasla po kvalitetu. Osim Toskane, T. Toscano široko je zasađen u regionima Emilia-Romagna, Umbria, Abruzzo i Lacio.

Trebbiano

Trebbiano Abruzzese

Kao što često nalazimo pri proučavanju italijanskog vina: što je krajolik planinskiji, to je veći potencijal za misteriju! Takav je slučaj sa Abruzzovim visokokvalitetnim T. Abruzzese, čiji se zasadi u valovitim planinama Abruzza još uvijek ne računaju u potpunosti. To je dijelom i zato što se njegovi čokoti često brkaju sa sortama Bambino Bianco, Trebbiano Toscano, pa čak i Passerina.

Trebbiano

Drugo, Trebbiano d’Abruzzo (vino na nivou DOC) mora biti 85% T. Abruzzese, T. Toscano i/ili Bambino Bianco. “Ili” u ovoj mješavini je ključno, jer vinarima pruža puno prostora za kretanje, a malo podsticaja za razlikovanje grožđa. No, zahvaljujući nekolicini proizvođača kao što su Emidio Pepe, Valentini i, posebno Tiberio, učimo mnogo više o sorti Trebbiano Abruzzese. Posebno, to što daje neka od najfascinantnijih suvih bijelih vina u Italiji, sa sturukturom i vrijednih godinama.

U svojoj knjizi Zavičajno vinsko grožđe Italije (Native Wine Grapes of Italy), pisac o vinu Ian d’Agata primjećuje da T. Abruzzese zahtijeva preciznost dolaska u berbu. Grožđu brzo opada kiselost kada prezri. Nadalje dodaje, šira lako oksidiše, nešto što su moderne tehnike vinarstva pomogle u ispravljanju, a što je – djelomično – dovelo do renesanse ove sorte. 

Trebbiano Spoletino

Trebbiano Spoletino je vjerovatno umbrijski original, čak i ako njegovo tačno porijeklo nije potpuno poznato. Uzgojeno gotovo u potpunosti u okolini Montefalco i Spoleto, grožđe je doživjelo renesansu sorte početkom 2000 -ih. Zahvaljujući djelu Cantina Novelli, koja je počela davati grožđu zasluženu pažnju i proizvodeći uvjerljivu sortnu verziju koja je ohrabrila druge umbrijske vinarije da proizvode svoje vlastito vino.

Trebbiano Spoletino može se pohvaliti većim bogatstvom od sorte Trebbiano Toscano, kao i tendencijom pojačanih aromata koji ponekad podsjećaju na sortu Sauvignon Blanc.

Lijevo: T. Spoletino, Desno: T. Di Soave

Trebbiano Di Soave

Ova sorta grožđa “Trebbiano” može se koristiti kao miješana sorti u vinima Soave, služeći manjinsku ulogu (ne više od 30%). Međutim, ovdje zaista treba reći da je Trebbiano di Soave zapravo genetski identičan sorti Verdicchio – istom grožđu koje obilježava mnoga najveća bijela vina regiona Le Marche (Italija). Verdicchio nije član porodice Trebbiano, pa je lokalini naziv za sortu u regionu Veneto zavaravajući. Bez obzira na to, to je istrajno ime na koje treba obratiti pažnju prilikom proučavanja vina Veneto.

Ostale sorte Trebbiano

U Italiji postoji obilje drugiih sorti grožđa Trebbiano, ali monovarijetalno punjenje je vrlo rijetko. Spisak uključuje sorte Trebbiano Giallo (iz regiona Lazio; miješanje grožđa dozvoljeno u vinima Frascati DOC i Frascati Superiore DOCG), Trebbiano Romagnolo (sorta miješana u mnoga bijela vina u regiji Emilia-Romagna) i Trebbiano di Spagna (Trebbianina). Ovo posljednje grožđe koristi se u mnogim generičkim IGT bijelim vinima u regiji Emilia-Romagna, kao i za proizvodnju balzamičnog sirćeta.

Trebbiano

Izvor:https://www.winescholarguild.org/. Naslov orginala: Trebbiano: The Most Perplexing Nine Letters in Italian Wine? (Trebbiano: Devet slova koje najviše zbunjuju u italijanskom vinu). Objavljeno: 08.09.2021. by Kevin Day. Prevod i obrada: Dragutin Mijatović

Pogledati i: https://ovinu.info/plemenite-sorte-grozdja/