Muscat Bleu

Muscat Bleu

ampelografija grožđe sorta vinogradarstvo

Muscat Bleu. Crna sorta grožđa. To je nova interspeciesa sorta dobijena ukrštanjem između sorti Garnier 15/6 (Villard Noir x Müller-Thurgau) x Seyve-Villard 20-347 (Perle Noire). Sinonimi su Aromato, Galanth, Garnier 83/2, Muscat Bleu Garnier, Muscat Garnier i Muskat Bleu. Prisutni su geni vrsta Vitis labrusca, Vitis lincecumii, Vitis rupestris i Vitis vinifera.

Muscat Bleu

Hibrid je 1930-ih ukrstio privatni uzgajivač Charles Garnier u kantonu Ženeva (Geneva) u Švajcarskoj. Sorta Muscat B. bila je partner u ukrštanju novih sorti: Galante, Garantos, Osella i Rosina. Sorta rano dozrijeva, otporna je na mraz i na obje vrste plijesni, ali je sklona sitnim bobicama i slabijem zametanju bobica (coulure).

Bobice su tamnoplave boje, meso ima diskretan muskatni ton. Sorta se koristi kao vinsko i stono grožđe ili kao ukrasna loza na zidovima kuće. U 2016. godini zasađeno je tri hektara vinove loze u Švajcarskoj, na primjer u kantonima Thurgau i Zurich (Kym Anderson statistika). Manje površine postoje i u Belgiji, Njemačkoj i Austriji.

Naslov orginala: Muscat Bleu (Muskat Plavi). Izvor: https://glossary.wein.plus/muscat-bleu. Prevod: Dragutin Mijatović

Pogledati:

Zanimljivosti o lozi i vinu: Hibridne sorte grožđa su sorte grožđa koje su proizvod ukrštanja dvije ili više vrsta Vitis. Ove hibridne sorte grožđe se takođe nazivaju interspecies sorte ili “moderne sorte”. Zbog svoje često odlične tolerancije na gljivične bolesti, hibridne sorte su u određenoj mjeri postale novi fokus evropskih oplemenjivačkih programa. Sorte, Rondo i Regent, primjeri su novijih hibridnih sorti grožđa za evropske vinogradare. Nekoliko sjevernoameričkih programa oplemenjivanja, poput onih na Cornell-u i na Univerzitetu u Minnesoti, fokusiraju se isključivo na hibridno grožđe, s aktivnim i uspješnim programima, stvarajući stotine, ako ne i hiljade novih sorti (izvor: https://en.wikipedia.org/).