Plemenite sorte grožđa…

sorta vino vinska kultura

Plemenite sorte grožđa. Postoji 18 plemenitih (Noble Grapes), crnih i bijelih sorti grožđa, koja u potpunosti definišu kompletnu vinsku sliku, od svijetlo bijelog aromatičnog vina do onog najtamnijeg crvenog. Jednom kada ovladate ovom listom, već ćete inuitivno razumjeti glavne profile okusa većine crvenih i bijelih vina u svijetu. Da podsjetimo, kada kažemo “plemenita sorta grožđa” mislimo na internacionalnu sortu koja je široko rasprostranjena u glavnim regijama proizvodnje crvenih i bijelih vina i ima široku primjenu.

Sorte koje slijede poredali smo po nijansi boja, od najsvjetlije do najtamnije.

Crne plemenite sorte

 1. Sorta grožđa Pinot Noir sa najsvjetlijim vinom ističe se po svojoj kisleosti i aromatici. Slične sorte su: Gamay, Schiava, Nerello Mascalese, Senkt Laurent.
 2. Grenache sorta je čist dokaz kako crveno vino može u isto vrijeme biti i lagano i voćno. Slične sorte: Zinfandel, Primitivo, Carignan.
 3. Merlot je sorta koja može dati i svjetliju i tamniju boju vina, u zavisnosti od toga kako je tekao tehnološki proces proizvodnje. Vino dobijeno iz ove sorte bogato je voćnim notama, dok su tanini izraženi ali u nešto blažoj formi. Slične sorte: Corvina, Negroamaro, Cinsault.

 4. Sangiovese sorta u svojoj aromatici podsjeća na Pinot Noir, ali je ipak nešto jača u svojoj taninskoj dimenziji i sa jače izraženim okusom trešnje. Slične sorte: Touriga Franca, Counoise, Nebbiolo.
 5. Nebbiolo je sorta jako ukusnog karaktera sa akcentom na kiselost i na taninsku dimenziju. Malo je vina proizvedenih od sorte Nebbiolo. Slična sorta: Aglianico.
 6. Tempranillo je sorta crnog grožđa, zemljanog karaktera sa jakim taninskim dimenzijama i rustikalnim notama duvana u svojoj aromatici. Slična sorta: Mencia.
 7. Cabernet Sauvignon jedna je od najelegantnijih sorti crnog grožđa na cijelom svijetu, veoma oporog vina i sa dugim i prijatnim finišom. Slične sorte: Cabernet Franc, Lagrein, Montepulciano.
 8. Syrah sorta nudi jako izražene voćne okuse sa finim završetkom i nešto lakšim dimenzijama tanina. Aromatika joj varira od maslinastih nota do nota kupine i duvana. Slične sorte: Barbera, Dolcetto, Mencía.
 9. Malbec je sorta koja podsjeća na već pomenutu sortu Grenache. Ipak, u njegovom okusu dominiraju voćne note borovnice i kupine.

Bijele plemenite sorte grožđa

 1. Pinot Grigio spada u grupu sorti sa svjetlijim i citrusnim osobinama. Slične sorte: Garganega, Assyrtiko, Albariño, Pinot Blanc, Grenache Blanc.
 2. Riesling je sorta koja daje suvlja i slađa vina sa citrusnim notama lajma, meda i kajsije te sa visokom stopom kisleosti. Slične sorte: Furmint, Silvaner, Loureiro.
 3. Sauvignon Blanc je sorta bijelog grožđa sa izraženim prijatnim herbalnim notama. Slične sorte: Vermentino, Friulano, Grüner Veltliner, Verdicchio, Colombard.
 4. Chenin Blanc sorta bijelog grožđa daje citrusna vina sa cvjetnom aromatikom i okusom limuna. Slične sorte: Albariño, white Vinho Verde.
  Plemenite bijele sorte – drugi dio

 5. Moscato spada u grupu bijelih sorti grožđa, slađih vina sa okusima breskve i cvjetovima narandže. Slične sorte: Müller Thurgau, Torrontés.
 6. Gewürztraminer je sorta grožđa od koje se proizvode uglavnom polusuva i slatka bijela vina, a u okusu vina dominantne su note đumbira i meda. Slične sorte: Malvasia, Torrontés.
 7. Sémillon je sorta grožđa koja obično daje vina umjerenog tijela, sa notom limuna. Slične sorte: Fiano, Grillo, Encruzado, Trebbiano, Falanghina.
 8. Viognier je sorta bijelog grožđa koja daje vina srednjeg tijela sa cvjetnim notama u aromatici. Slična sorta: Marsanne.
 9. Chardonnay je sorta grođža koja daje suvo bijelo vino jačeg tijela. Slične sorte: Roussanne, Grenache Blanc, Trebbiano Toscano.

Pogledati i: https://ovinu.info/rasprostranjenost-svjetskih-sorti-vinove-loze/

Naslov orginala: 18 plemenitih sorti grožđa i šta je to plemenito grožđe? Izvor: https://hubih.sfera.ba/. Objavljeno: 14.10.2019. Tekst: Tanja Macura, barista, Bar Akademija. Za Vas pripremio: Dragutin Mijatović