Najveći podrumi svijeta

château podrum region vino vinska kultura

Najveći podrumi svijeta. Podzemni podrumi u Moldaviji legendarni su po svojim ogromnim vinskim kolekcijama koje su priznate od strane Ginisove knjige rekorda, misteriozne po udaljenosti od podzemnih puteva, veličanstvene po imenima poznatih ličnosti koje su ih posjetile, i autentičnim svojim prisustvom u domaćinstvu svakog Moldovan-a.

Guinness Rekord. 

Najveća kolekcija vina na svijetu sa preko 1,5 miliona boca, zabilježena u Ginisovoj knjizi u 2005. pripada Moldaviji. Sa nazivom „Zlatna kolekcija“, smještena je na dubini od preko 80 metara, gotičkog stila, u podzemnim galerijama Milestii Mici. Najstarije vino u kolekciji datira iz 1969. godine; svake godine u kolekciju se dodaju hiljade boca finih, bijelih i crvenih, suvih i desertnih vina. Podrumi obezbeđuju idealnu mikroklimu za starenje vina, održavajući stalnu temperaturu i vlažnost. Vina koja su sačuvana u Zlatnoj kolekciji izvoze se u mnoge zemlje poput Japana, Kine, Tajvana, Holandije, Kipra, Danske, Finske, Malezije itd.

Podzemne galerije Milestii Mici. 

Sa svojim podzemnim krečnjačkim galerijama dužine od 200 kilometara i dubinom od 80 metara, Milestii Mici je građevina u stilu moldavskih starih feudalnih tvrđava. Ovi izvanredni podrumi pokrivaju površinu od 55 km galerija u kojima se odvijaju tehnološki proizvodni procesi, i još nekoliko desetaka kilometara gdje vino dozrijeva u bačvama i bocama. Kroz galerije se može putovati automobilom, biciklom ili šetati ulicama sa nazivima „Feteasca“, „OIV“, poštujući naravno saobraćajna pravila. Ovdje su postavljene sale za degustaciju koje su hladne u vrućim ljetnim mjesecima i tople u hladnom periodu godine. Tri elementa na kojima se zasniva arhitektonska konstrukcija su: kamen, voda i vatra, a svi su bliski našoj kulturi. Podrumi Milestii Mici, udaljeni 10 km od glavnog grada Kišinjeva, godišnje ih posjeti desetine hiljada turista, što predstavlja potpis Moldavije.

Podzemni grad Cricova. 

Postajući amblem moldavskog vinarstva, podzemni vinski grad Cricova ima galerije koje se protežu na 70 km, sa ulicama simbolično nazvanim: Dionis, Feteasca, Cabernet-Sauvignon, itd. Nalazi se 11 km od glavnog grada Kišinjeva, galerije krečnjačkih podzemnih lokacija koje se nalaze na dubini 35-80 metara gdje se nalazi 30 miliona litara vina na konstantnoj temperaturi 12-14 ° C i vlažnosti 97-98%. Osnovana 1952. godine, „Cricova“ je najveći proizvođač pjenušavog vina u Moldaviji na tradicionalan način; starenje vina se obavlja u podzemnim podrumima.

„Nacionalna Vinoteka“ se čuva u Cricovi; ovo je izvanredna kolekcija legendarnih vina kako domaćih tako i stranih, koja potiču iz Goeringove kolekcije vina, među kojima su poznata vina Moselle, Bourgogne, Bordeaux i Porto. Najstarije vino u zbirci i jedina takve vrste na svijetu je vino „Uskršnji Jeruzalem“ („Easter Jerusalem”), proizvedeno u samo jednoj seriji 1902. godine. Cricova podrumi su atrakcija za hiljade turista, ali i za kriminalce, političare i poznate ličnosti širom svijeta. Posjetili su ga Jurij Gagarin, Angela Merkel, John Kerry, itd. Cricova je zakonom proglašena nacionalnom kulturnom baštinom.

Ostale galerije.

Većina vinarija ima svoje podrume, izgrađene na tradicionalan način. Neki od ovih podruma kriju legende o vinu Moldavije.

Vinarija Purcari – ima podrume koji su izgrađeni krajem 19. vijeka u stilu dvorca, gde su temperatura i vlažnost konstantne. U vinoteci Purcari nalaze se najbolja vina, čija cijena počinje od 100 $ po boci. Najstarije vino iz kolekcije datira još iz 1951. godine. Hrastove bačve i boce vina stavljaju se na dozrijevanje ovdje, prije nego što dođu na tržište.

Podrumi Branesti – nalaze se na 60 metara dubine u kamenim brežuljcima turističkog kompleksa Orheiul Vechi, podrumi zauzimaju oko 58 km.

Chateau Cojusna – ima podzemne galerije u srednjovjekovnom stilu, sa malim ulicama prepunim kolekcionarskih vina, posebno jakih vina, ali i vina koja se čuvaju za starenje.

Chateau Vartely – moderna vinarija sa lijepim podrumom izgrađenim prema lokalnim tradicijama.

 Traditional Podrum. Prema moldavskoj tradiciji, svaki domaćin mora imati podrum u kojem će čuvati vino koje on proizvodi. Kao nacija sa patrijarhalnim porijeklom, za Moldavce kuća ima važnu vrijednost. Kuće Moldavaca se sastoje od dva osnovna elementa: “casa mare” – prostorije u kojoj se gosti primaju i podruma u kojem se skladište hrana i vino. Tradicionalno, podrumi seljaka kopaju se na dubini od 5-7 metara ispod ili blizu kuće, imaju 10-15 stepenica, a zidovi su okrečeni.

Dobro je pogledati i: https://ovinu.info/vinarije-svijeta/

Naslov orginala: In the largest cellars in the world;  Izvor: http://wineofmoldova.com/;  Prevod: Dragutin Mijatović