Vegetarijanci i vegani

zdravlje
Vegetarijanci i vegani

Vegetarijanci i vegani odlučili su se za način života u kojem je briga o prirodi i životinjama na prvom mjestu. Vegetarijanski način prehrane nije novijeg datuma, već seže nekoliko hiljada godina unazad.

Svjetski dan vegetarijanstva 1. oktobar, postoji od 1977. godine. Osnovalo ga je Sjevernoameričko vegetarijansko društvo za podsticanje vegetarijanstva i blagodati načina života bez mesa. Prema podacima Statista Global Consumer Survey, uspjehom ovih napora može se upravljati.

Prema podacima Statista Global, 5% ispitanih Amerikanaca su vegetarijanci, a 3% vegani. Čak i u Njemačkoj, izuzeci od mesa i dalje su izuzetak, kao što pokazuje pogled na tabelu u prilogu. Na primjer, te brojke su sasvim drugačije u Indiji. Ishrana bez mesa dosta je raširena je među 1,4 milijarde stanovnika potkontinenta.

Vegetarijanci su potpuno isključili meso iz svoje ishrane te koriste nove namirnice koje zamijenjuju meso. Vegetarijanci se dijele u dvije grupe: totalni vegetarijanci koji ne jedu nikakve namirnice životinjskog porijekla i lakto vegetarijanci koji jedu jaja, sir, jogurt, mlijeko, ribu, piletinu, morske plodove i zapravo sve osim crvenog mesa. 

Vegani. Veganska ishrana u sebi ne sadrži nikakve proizvode koji dolaze od životinja. Što bi značilo da vegani ne jedu ribu, morske plodove, med, jaja, mlijeko i mliječne proizvode. Veganski jelovnik se temelji na žitaricama, tjestenini bez jaja i voću i povrću. Vegani takođe ne nose, niti koriste, išta vezano za životinje, pa tako izbjegavaju i proizvode koji su testirani na životinjama. Prednosti veganske prehrane su velike: umanjuje rizike od srčanih bolesti, moždanog udara, nekih karcinoma, reumatskog artritisa, visokog krvnog pritiska, astme, alergije i bubrežnog kamenca (https://net.hr/).

Pogledati i: https://ovinu.info/vegan-vina/

Suzdržavanje od mesa i dalje je izuzetak u Njemačkoj. Naslov orginala: Fleischverzicht ist in Deutschland immer noch die Ausnahme. Izvor: https://de.statista.com/. Objavljeno: 20.01.2020. by Mathias Brandt. Prevod: Dragutin Mijatović