Vina za ljubav

nauka vino vinska kultura zdravlje

Vina za ljubav. Postoje naučne studije koje garantuju da dobra crvena pomažu u krevetu. U svakom slučaju za Valentinovo, romantična večera, dobro vino, dobra muzika … i pogledajte šta se događa.

Može li vino pomoći da se večera sa parom u petak pretvori u romantičnu večer u kojoj se osjećaji javljaju, plamen želje zapaljuje, srca ubrzavaju, iskre skaču iz živčanih završetaka, a čaše završe napola prazne i napola leže na noćnom ormariću? Pa, umjereno, čini se da je tako. Baš kao što robne kuće predviđaju dolazak Božića ili proljeća, moglo bi se reći da je to i Valentinovo sa internetskim trgovinama vina, a sve su pokrenule posljednjih dana kako bi uhvatile klijenta u potrazi za jakim emocijama. Među onima koje smo pogledali, najupečatljiviji, su svoj katalog naslovili ovako: Vinos para hacer el amor – Vina za vođenje ljubavi (Wines to love love). Može li boca zaista pomoći da se noć završi između posteljine i sa raščupanom kosom?

Vino može biti dobar saveznik …

José Luis Arrondo, šef odsjeka za Andrologiju bolnice de Navarra, dugo je branio prednosti sparivanja vina i seksa. Vino se, kaže on, pokazalo dobrim prijateljem srca (umjereno, naravno). “I to takođe ima p***s”, iako u manjoj mjeri “k******s i v****a”. I nakon tako odmjerenog izraza, naučno objašnjenje koje to podržava postaje nužno. “Uvijek pod pretpostavkom umjerene potrošnje”, kaže Arrondo, koji je o ovoj temi predavao u različitim dijelovima Španije, “vino može biti dobar saveznik seksualne aktivnosti iz jednostavnog razloga. Pokazalo se da je odličan vazodilatator. Drugim riječima, poboljšava dolazak krvi u sva područja tijela, što nesumnjivo pogoduje erekciji.

Vina za ljubav. ” U slučaju žena, nastavlja on, “dolazi do povećanja estrogena i, prema tome, seksualne želje”. I šta je najbolje za uspješno završiti posao, crveno, bijelo, ili razbludni šampanjac? Bez sumnje, kaže Arrondo, crveno vino: “Ima više kardiovaskularnih blagodati od ostalih vina i zato nudi veću zaštitu genitalnog aparata”. Bijela pjenušava dobro djeluju u predigri, Cava, Šampanjac,… ostajete napola gotovi.

Doktor nije jedini koji o tome nešto zna. Takođe stručnjaci i popularizatori svijeta vina, poput katalonke Meritxell Falgueras, koja u svojoj knjizi ‘Vina iz vašeg života’ (Los vinos de tu vida) nudi tip “supe” za svaku priliku. Takođe za romantične. Da bismo vodili ljubav, Falgueras smatra da “ne bismo trebali koristiti mješavine”, već se umjesto toga odlučiti za jedno, naprimjer za pjenušavo vino. “Mjehurići, senzualnost, radost”, nešto što “čini da se osjećate posebno”. Pogledati i: https://ovinu.info/vino-i-vase-zdravlje/

Naslov orginala: Vinos para hacer el amor. Izvor: https://www.vinetur.com/; Objavljeno: 12.02.2014. by Jose Manuel Vinas. Prevod: Dragutin Mijatović