Zimska vina koja će vam prijati – 1. dio

degustacija hrana i vino vino vinska kultura

Zimska vina. 14 vina koja su savršena za praznično uživanje, bogatu kuhinju i večeri uz dobar film. Zaboravite svoje ružne džempere, digitalne zapise Yule i nisko tiražne reference Game of Thrones … dolazi zima. Evo za što smo vrući kad temperatura padne.

Zimska vina – Prvo klasici:

1. Nebbiolo

Zimska vina

Ko god, da je osmislio frazu “izgled može prevariti”, mora da je imao na umu vino Barolo, proizvedeno od sorte Nebbiolo. Da, izgleda blijedo i ugodno poput vina Pinot Noir. Ova pijemontska zvijer ima visoku kiselost i napadne tanine koji će stvoriti iskustvo koje nećete uskoro zaboraviti. Dekantirajte, 45 minuta kasnije posmatrajte kako kiša okusa ruže, trešnje i kože prelazi po cijelom nepcu. Nećete znati šta vas je pogodilo.

Klasični regioni: Barolo, Barbaresco, Roero, Valtellina i Gattinara.

Uparivanje sa hranom: rižoto, hladno kuvano meso, zimska bundeva, gljive, tartufi. Sve uz otmeni srebrni pribor i hrana kuvana u posebnim posudama (kanel).

2. Shiraz

Ovo je sezona za nešto krepko. Naravno mislimo na zimu. Najbolje opisan kao veliki, mrzovoljni i pijani, australijski Shiraz poznat je po svojim snažnim okusima crnog voća, slanim podtonovima i visokoj ABV (14% -15%), zahvaljujući obilnom suncu. Nije za osobe sa slabim srcem ili nepcem, ali na brzinu će vas zagrijati.

Klasični regioni: Barossa Valley, McLaren Vale.

Uparivanje sa hranom: meso sa roštilja, divljač, vepar. Naravno uz kožne stolice i bijele stolove.

3. Sangiovese

Obećavamo da ćemo italijanska vina sa visokim kiselinama i taninima svesti na minimum. (U redu, ne možemo to obećati.) Ali možemo li na trenutak ćaskati o tradicionalnom vinu Brunello, proizvedenom od sorte Sangiovese? Zemljano i rustikalno, ide uz sve vrste zimskih obroka, pa čak i vegetarijanskih jela. Dodatni bonus: Njegov složeni nos savršen je za sjedenje, njuškanje i razmišljanje o novogodišnjim odlukama. BTW, odlučite da ove zime popijete Brunello. Zahvalićete nam se kasnije.

Klasični regioni: Tuscany (Toskana), Brunello di Montalcino, Chianti Classico.

Uparivanje sa hranom: paradajz sos, pečeno zimsko povrće, kobasica, pizza, tvrdi sirevi i cigare.

Pogledati i: https://ovinu.info/poznata-vina-mjesavine-sorti/

Naslov orginala: 14 Winter Wines You’ll Love. Izvor: https://winefolly.com/. Objavljeno: 17.05.2018. Prevod i priprema: Dragutin Mijatović