Vinarija Blato

region vinarije vino

Vinarija BLATO 1902 d.d. dubrovačko-neretvanska-županija. Sjedište tvrtke je u Blatu na Korčuli. Od samog početka djelatnost tvrtke temelji se na proizvodnji, preradi i prodaji vina. Te proizvodnji ekstra djevičanskog maslinova ulja, otkupu suvih smokava i rogača te njihova prerada u specijalne rakije. Blato 1902 d.d. ima u posjedu proizvodne površine cca 20 hektara Korčulanskog vinogorja. Ovdje se ulaže puno truda i sredstava što uz pogodne klimatske uslove južne Dalmacije pridonosi iznimnom kvalitetu grožđa kao sirovine za proizvodnju vrhunskog vina.

Uzgajaju se autohtone sorte ostrva Korčule. To su: Plavac mali, Cetinka, Pošip, Maraština i Zlatarica blatska, no isto tako i ostale priznate svjetske sorte: Merlot, Syrah, Malbec …Domaćin vinarije naglašava. Proizvodimo vrhunska vina sorti Pošip, Plavac i Merlot. Od kvalitetnih vina možemo spomenuti Korčulanku, dobijenu od tri autohtone sorte ostrva Korčule; Cetinka, Zlatarica blatska i Bratkovina bijela.  Tu je i vino Morkan, serija Plavca malog sa položaja Morkan, vrhunski položaj i isključivo naše grožđe za proizvodnju Plavca. Osim poljoprivredne proizvodnje,

Blato 1902 d.d. ima i drugih područja rada poput ugostiteljstva i trgovine, pa tako u Zagrebu i u Rijeci već više od pola stoljeća ima svoje vinoteke te poznate restorane i cateringe koji su prepoznatljivi po mediteranskoj kuhinji kao i vrhunskoj usluzi. Vinarija sarađuje sa više od 500 kooperanata i u 100% – tnom je vlasništvu malih dioničara koje čine zaposleni, bivši zaposleni i kooperanti. Sama neprekidnost u stoljetnom poslovanju dovoljan je pokazatelj kako je spoj tradicije i moderne tehnologije idealan recept za dobijanje visoko kvalitetnih proizvoda.

Pogledajte video: https://www.youtube.com/watch?v=Cz5kfAPC4GI

Preuzeto sa: https://vinarnice.hr/hr/vinarije-u-hrvatskoj/, Vinarija Blato. Pripremio: Dragutin Mijatović