Vinarija Pasji rep

region sorta vinarije vinarstvo vino vinograd

Vinarija Pasji rep. Ipak, nešto se stvarno dogodilo što je dodatno definisalo Pasji rep, a zove se Samo Premrn. Dok je Franc insistirao na dobroj tradiciji i identitetu Vipave, beskompromisno, ali sa smislom, danas Pasji rep ostvaruje i dodatni nivo profinjenosti i elegancije bez da je izgubio svoju energiju i karakter. Naprotiv, profilisali su svoje etikete, izvana novim dizajnom i iznutra, suzdržanom snagom. Premda ovo nikad i nisu bila “industrijska vina”, danas praktikuju organski uzgoj. Izvornost i prirodnost uz ovakvu jasnoću kakvu pokazuju, potvrđuje Pasji rep u biranom društvu najboljih vinara Vipave i Slovenije.

Kako kaže domaćin.

Vinogradarstvo je na imanju najmanje četiri generacije, a neki su vinogradi na parcelama koje su već obrađivali naši preci. Vinogradi se nalaze u blizini sela Orehovica, na terasama čuvene lokacije Pasji rep – naš brend, osnovan 1988. Ova godina bila je prekretnica, jer smo počeli flaširati i plasirati vino pod vlastitim brendom. Lokacije vinograda omogućuju nam da organski rastemo nekim biodinamičkim metodama. Većina energije usmjerena je na rad u vinogradu i proizvodnji zdravog grožđa, što je osnova za uspješno podrumarenje bez većih intervencija i enoloških dodataka.

Pasji rep je vinogradarski položaj u Vipavi po kojem je nazvana vinarija, vjerovatno najpoznatija po svom radu sa autohtonom sortom Vipavske doline – ZelenVino Zelen proizvedeno od sorte Zelen stvarno ima širinu, delikatan “spread” po nepcu i aromatsku, zelenu svježinu, začin koji nastupa poput mentola da bi kopriva i peršun u afteru potvrdili da uz širinu, vino ima i zavidnu dubinu. Premda se ne radi o vinu koje se isplati čuvati. Spremno nudi sve najljepše što karakter sorte može ostvariti. Samo to ostvaruje na decentan način, bez napadne voćnosti. 

Ko prati vinsku scenu možda se sjeća jednog nastupa ove vinarije na VinoComu u Zagrebu prije nekoliko godina kad je Franc Premrn servirao vino Jebačin, njihovu bijelu kupažu. Smijali smo se nazivu Jebačin Pasjeg repa i na ovim stranicama, ali i prepoznali to vino kao nešto posebno i puno ozbiljnije nego što je ime i etiketa opravdavala. Za više posjetite stranice: https://www.ovinu.si/vinar/54
i https://www.ovinu.si/243/Vinar-tedna-Samo-Premrn

Vinarije neobičnog naziva – Vinarija Pasji rep. Izvor: https://vinopija.com/, Objavljeno: 30.11.2018. Pripremio: Dragutin Mijatović