Šampanjac crveni – najbolje čuvana tajna Francuske

pjenušavo vino vinarstvo vino vinska kultura

Šampanjac crveni (Coteaux Champenois). A onaj koji nema mehuriće? Ponekad su najzanimljivija vina ona koja su istorijske neobičnosti. Vina koja su ostavljena po strani jer su se plime istorije vina pomjerile u drugom pravcu. Takav je slučaj sa pregršt stonih vina koja se proizvode prvenstveno od grožđa sorte Pinot Noir u dolini Šampanjske Marne. Ove crvene boje tehnički se nazivaju “Coteaux Champenois” kako bi se razlikovale od “Champagne” (Šampanjaca), najpoznatijeg pjenušavog vina na svijetu koje dijeli iste vinograde. Najbolji od ovih crvenih šampanjca može se porediti sa crvenim burgundcima (Burgundac crni ili Pinot Noir) sa čuvene lokacije Côte d’Or.

Nema mnogo proizvođača šampanjca koji još uvijek proizvode crveni Coteaux Champenois. Samo nekoliko stotina boca od njih se izveze u Sjedinjene Države godišnje. Iako cijene pojedinih vina variraju, neki od ovih crvenih šampanjca su vrlo traženo blago. Kao što je Bollingerov “La Côte aux Enfants”, koji se proizvodi iz jednog vinograda od 4 ha koji se nalazi na kredastom brdu u blizini grada Aÿ. Jedna boca “La Côte” može se prodati za više od 100 dolara ako je možete pronaći – i još mnogo više na vinskim kartama finih restorana. To je gotovo duplo više od cijene boce Bollinger's Special Cuvée brut.

To je toliko kultno vino da ga zapravo ne moramo prodavati; ljudi to sami traže“, kaže Cyril Delarue iz Bollingera, član pete generacije porodice Bollinger i američki komercijalni direktor kompanije. Tipično, samo oko 120 boca “Côte aux Enfants”, čija je trenutna berba 2013. godine, rezervisana je godišnje za američko tržište.

Koja je priča iza crvenog šampanjca?

Crveni šampanjac ima zanimljivu istoriju. Vjekovima je većina vina proizvedenog u dolini Marne bila vrlo lagani Pino Noir. Vino proizvedeno od grožđa koje je često imalo problema sa sazrijevanjem zbog sjevernog položaja regije. No, do ranih 1800-ih, tada revolucionarna tehnika pretvaranja grožđa Pinot Noir, Chardonnay i Pinot Meunier u fina pjenušava vina bila je rafinisana, a metodologija za sprečavanje eksplozije boca uspješno je riješena.

Pjenušavo vino je najbolje vinifikovano od grožđa koje nije zrelo kao što se preferira za stona vina. Šampanjac je postao tražen na kraljevskim dvorovima od Engleske preko Francuske do Rusije. Cijena za pjenušava vina iz regije bila je mnogo viša nego što bi se mogla tražiti za lagana stona vina.

Kakvo je trenutno stanje crvenog šampanjca?

Nastavila su se proizvoditi crvena stona vina, posebno ona iz regije Bouzy, ali su se rijetko plasirala na tržište. Sada, međutim, postoji obnovljeno interesovanje za ove tradicionalne crvene boje. Posebno jer su globalne klimatske promjene dovele do toga da grožđe u određenim vinogradima prezre prije nego što počne uobičajena berba.

“Posjedujemo prekrasne vinograde pod sortom Pinot Noir na lokacijama Bouzy i Ambonnay,” kaže Dominique Demarville, šef podruma za Veuve Clicquot. “Proizvodimo Coteaux Champenois rouge kao naša kućna vina koja se koriste u posebnim prilikama.” Demarville nagoveštava da bi ovaj Pinot Noir, čija je trenutna berba 2013. godine, uskoro mogao biti dostupan na nekim tržištima, uključujući i SAD.

 “Coteaux Champenois rouge je svjetliji od burgundca sa malo više kiselosti zbog manjeg sazrijevanja grožđa, manje alkohola – 11 do 11,5% – sa završnicom koja je taninska, ali sveukupno mnogo svjetlija od burgundca.” —Sébastien Walasiak, majstor podruma, Champagne Collet

„Burgundac crni (Pinot Noir) koji se uzgaja u šampanji (Champagne) razlikuje se od Burgundca crnog (Pinot Noir) koji se uzgaja u regionu Burgundy (Burgundija)“, kaže Demarville. “Tokom godina je evoluirao drugačiji DNK od Pinot Noir-a u Burgundiji zbog različitih terroira.”

Coteaux Champenois – Šampanjac crveni

Iako je svaki Coteaux Champenois zaista drugačiji, Demarville kaže da su burgundci (vina od  sorte Pinot Noir) iz regije Champagne općenito lagani, svježeg okusa i nježni, podsjećajući ga na crvene burgundce (vina od sorte Pinot Noir) iz regiona Marsannay na hladnom, sjevernom kraju Côte d’Or. Međutim, šampanjski pinoti (burgundci) mogu imati i zelenije tanine i više biljnih karakteristika, osobinu koju neki poznavaoci cijene, iako mnogi drugi možda ne.

Sébastien Walasiak, majstor podruma za Champagne Collet, slaže se s Demarville-ovom analizom. “Coteaux Champenois rouge je svjetliji od burgundca sa malo više kiselosti zbog manje zrelog grožđa, manje alkohola – 11,0 do 11,5% – sa završnicom koja je taninska, ali sveukupno mnogo svjetlija od burgundca u Burgundiji,” kaže on.

Šampanjac crveni

„(Côteaux Champenois crveni) se ne čuvaju mnogo godina“, dodaje Walasiak. Takođe napominje da se ovi crveni šampanjci možda neće proizvoditi u hladnijim godinama kada grožđe ne sazrije u potpunosti. Uzorci ostalih crvenih šampanjca na tržištu uključuju one iz Egly-Ouriet, Gonet-Médevile, Bérêche & Fils, Larmandier-Bernier i Domaine Jean Vesselle. Treba napomenuti da postoje i bijeli Coteaux Champenois, kao i ružičasti koji se zovu Rosé des Riceys, ali su manje uobičajeni i nisu toliko cijenjeni kao crveni.

Čak i za vino ukorijenjeno u istoriji, crveni šampanjac nastavlja da se redefiniše. “Od 2016. eksperimentišemo sa korištenjem cijelih grozdova”, kaže Bollinger's Delarue, kako bismo vinu dali veću koncentraciju. Ali neke stvari se nikada ne mijenjaju. „Ne proizvodimo Côte aux Enfants svake godine“, kaže on, „samo kada smo zadovoljni time.“

Izvor: https://Www.Winemag.Com/. Naslov orginala: Red Champagne, France’s Best Kept Secret. Objavljeno: 19.04.2018. by Roger Morris. Slika: Getty. Prevod: Dragutin Mijatović

Pogledati i: https://ovinu.info/champagne/ i https://ovinu.info/champagne-rose/https://ovinu.info/champagne-grapes/