Fazan vinarija

Fazan vinarija

vinarije vinarstvo vino vinograd

Fazan vinarija. Priča o prnjavorskoj vinariji “Fazan” u Naseobini Lišnja je priča o uspjehu, o porodici koja je samo zahvaljujući svom radu i trudu uspjela nešto što bi se većini učililo teško ili nemoguće – izvoziti vino iz BiH u Francusku. Iskrčili su zaraslu njivu i pokrenuli uspješan biznis. “Fazan” je priča o posvećenosti, strasti i predanosti vinu. Avantura koja je počela 2010. godine. Video na kraju teksta.

Fazan vinarija

Naizgled nestvarna ideja dovela je do realizacije predivne vinske priče u Naseobini Lišnja. Priče koja se može nazvati legendom. A legenda kaže, a zaista su svi, pa i najsitniji detalji legendarni, da je vlasnik vinarije, Christian Zwickert bio impresioniran i zatečen brojem fazana koji su nesmetano šetali imanjem koje je njegova supruga, Oksana Saček, dobila u nasljedstvo. Bilo je toliko fazana, čiji zvuci su dopirali sa svih strana. U jednom trenutku, Kristijan je izričito rekao: Oni su kao orkestar! Na ovom imanju biće vinarija, zvaće se “Fazan”.

Priča iz skorije prošlosti

Oksana se pričom vraća godinama unazad, kada je današnje imanje i vinograd dobila u nasljedstvo od svoje majke Nade. Kristijana i Oksanu tada je dočekala zemlja zarsla u šipražje, a ona nam u razgovoru potvrđuje da se njenom suprugu odmah u startu rodila ideja da na toj zemlji podigne vinograd. Uslijedile su godine krčenja i pripreme parcela za podizanje vinograda. 2010. posađeni su prvi kalemovi vinove loze. Tri i po hektara na kojima je zasađeno oko 13.500 čokota plemenitih vinskih sorti grožđa, te izvoz cjelokupne proizvodnje na francusko tržište rezultati su do kojih su poslije višegodišnjeg napornog rada. Sadni materijal se uvozi, a dobavljači su uglavnom iz Francuske, ali i iz Italije i Slovenije.

Ako zdanje vinarije “Fazan” ugledate tu sa puta, zgodno posađeno u zelenom gnijezdu Naseobine Lišnje, odmah će vam biti jasno da je ovoj porodici vino u krvi, počev od sudbonosnog dana kada je Kristijan odlučio da zasadi vinograd. I nije se pokajao. Štaviše, za nekoga ko ima iskustvo rada u vodećim svjetskim vinogradima, malo mjesto nadomak Prnjavora bio je veliki izazov, a ujedno i nezaboravno iskustvo.

Pogledajte Video: https://www.youtube.com/watch?time_continue=8&v=JAKLOfgBcaQ&feature=emb_logo

Vinarije neobičnog naziva – Vinarija Fazan. Preuzeto sa: https://tvk3.info/prnjavor-vinarija-fazan, Objavljeno: 04.11.2018. Pripremio: Dragutin Mijatović