Vinarije – koegsistencija korisnika

vinarije

Vinarije. Dvije različite kategorije korisnika animirat će građevinu: povremeni korisnik koji posjećuje vinariju i svakodnevni korisnik koji radi na licu mjesta. Zahtjevi oba korisnika trebaju se podjednako odnositi s obzirom na aktivnosti, pogodnosti i potrebe.

Vinarije

Vinarije. Posetioci i potencijalni kupci iz zemlje i drugih zemalja posvećuju prosječno vrijeme od dva sata za posjetu vinariji. Poseta im mora ponuditi emocionalno uzbudljivu i intenzivno iskustvo, vođenje kroz vinariju i njezin ‘terroir’, a vrhunac je degutacija-probanje-kušanja vina. Tamo će sva čula biti stimulisana – od vida preko mirisa i okusa do sluha – da pruže istinski impresivne doživljaje arhitekture.

Osoblje koje radi ili oko grožđa, ili u podrumu, ili na održavanju zgrade, srce je vinarije. Kao članovi radnog tima, zaposleni ne traže nikakvo posebno iskustvo; međutim, oni zaslužuju potpuno odgovarajuće higijenske radne uslove i funkcionalan, organizovan proces za rješavanje svojih svakodnevnih zadataka.

Suočavanje sa dvije različite tipologije korisnika podrazumijeva dva različita puta koja treba uzeti u obzir: s jedne strane, jedan didaktičan, razigran i iznenađujući tip puta; s druge strane, jasan i funkcionalan put koji služi zahtevima radnog osoblja. Ovdje je pitanje kako spojiti dva puta, oba prateći posjetu i odvijajući process u vinariji, vodeći posjetioce kroz čistu proizvodnu stazu, sprečavajući ih da ometaju radnike. Dvije skupine će stoga biti povezane arhitekturom i muzikom koja će pratiti njihove aktivnosti. Pogledati i: https://ovinu.info/sta-je-vinarija/

Naslov orginala: Winery: Coexistence of Users. Izvor-knjiga: Listening to Wine and Tasting Music. Project Title: Listening to Wine and Tasting Music; Project Period. 01.02.2018 – 23.05.2018. Slika: Marques de Riscal Winery, Rioja, Spain. Objavljeno: 23.05.2018. Prevod: Dragutin Mijatović