Vino i kockice leda?

čuvanje vina kvalitet okus vina vino vinska kultura

Vino i kockice leda? Ništa nije osvježavajuće kao čaša hladnog vina kada vrijeme otopli. Šta ako vam vino nije bilo u frižideru? Razgovaramo o tome je li led odgovor, a dajemo i neke alternativne opcije …

Vino i kockice leda
Credit: Anna Ivanova / Alamy Stock Photo

Uvriježeno je mišljenje da je stavljanje kockica leda u vino promašaj; zalijevanje i razrjeđivanje okusa vina. U Decanterovoj seriji “Ispovijesti sommeliera” (Confessions of a Sommelier) stavljanje kockica leda u bijelo vino često se navodilo kao “najneugodnija navika kupaca”.

Za mene najgora navika je kada gost zatraži kockice leda kako bi rashladio skupu bocu bijelog Burgundy, rekla je Maria Wallèn, dok je bila glavni sommelier za London’s Coya. U nedavnom istraživanju časopisa Decanter, 75% je reklo da nikada ne bi stavljali kockice leda u svoje vino. Međutim, nekoliko vinarija objavilo je vina koja su namijenjena posluživanju sa ledom, uključujući Moët Ice Impérial Rosé NV lansiran 2016. godine i Freixenetov Ice Rosé. U nekim mediteranskim zemljama sve je češće i nuđenje leda kada se na terasama restorana služi bijelo ili rose vino.

Peter Richards MW rekao je: Moja je pretpostavka: radite sa vinom sve što želite sve dok vas to čini sretnim! Napokon je to čemu služi vino. Ali, osim ako ne pijete super brzo, led će se topiti i razrijediti vino i vino neće imati dobar okus.

Alternativne metode rashlađivanja vina

Richards preporučuje da umjesto toga stavite nekoliko bobica grožđa u zamrzivač, a zatim smrznuto bobice stavite u čašu vina. Ako ih stavite u čašu, rashladit će vino bez razrjeđivanja. Mnogi ljubitelji vina tvrde da postoji dovoljno spravica koje će vam pomoći da na brzinu ohladite vino, pa nema potrebe da ga nepotrebno razrjeđujete ledom.

Na primjer, rashlađivač za vino (Corkcicle wine chiller), koji držite u zamrzivaču, a zatim otvorite bocu vina kada ste spremni i hladi vino dok se toči.

Vino i kockice leda

Hladan rukav, poput Le Creuset Cooler Sleeve, manja je šteta, rekao je Matt Walls u svom članku o serviranju rashlađenih crvenih vina. Budući da se većina njih može razmotati, mogu se koristiti i kao jastuče za pridržavanje dekantera crvenog vina hladnim.

Ako ste kod kuće, vino uvijek možete staviti u zamrzivač. Zamotajte bocu u vlažan ručnik kako biste ubrzali rashlađivanje, preporučuje Xavier Rousset MS – samo pazite da ne zaboravite da je boca tamo na hladnom! I na kraju, kada je sve dovoljno organizovano da ohladite svoje vino unaprijed, Richards je dodao: Ne zaboravite da se ovo odnosi i na crvena vina i po toplom vremenu – stavite ih u frižider na 20 minuta prije posluživanja.

Izvor: https://www.decanter.com/. Naslov orginala: Should you put ice cubes in wine? (Da li treba kockice leda staviti u vino?). Objavljeno. 02.06.2021. by Ellie Douglas. Prevod: Dragutin Mijatović

Pogledati i: https://ovinu.info/razlicite-mane-vina/