Loza uživa uz zvuke muzike

muzika vinograd

Loza uživa uz zvuke muzike. Dolaskom u vinograd vlasnika DeMorgenzon u gradu Stellenbosch, možete čuti daleki zvuk muzike. Spustite prozore auta i možda ćete prepoznati Adagio Tomasa Albinonija u g-molu. Ili tonove Johanna Sebastiana Bacha, Georgea Friderika Handela, Wolfganga Amadeusa Mozarta, Silvija Leopolda Weissa ili Jana Dismasa Zelenke. Klasična muzika ima mnogo koristi za ljudski razvoj, ali ovaj proizvođač vina je otišao korak dalje i izložio vinovu lozu baroknoj muzici. 

Imanje od 91 hektara ima dva bloka zasađena sortom Shiraz, ali jedan blok ima 22 zvučnika, razmaknuta 100 metara, gdje se pušta klasična muzika. Drugi blok je malo dalje tako postavljen da se mogu uočiti razlike. Kate Barratt, DeMorgenzonov menadžer za marketing, podvlači da muzička lista sadrži 2.473 dijela iz perioda baroka, tako da se muzika može slušati sedam i po dana bez ponavljanja. Djela koja imaju cimbalo u svom sastavu su uklonjena, ali samo za dobrobit ljudi, kaže Barratt. Cimbalo ne proizvodi najugodnije zvukove. Ona objašnjava da vinova loza ne čuje muziku, već osjeća vibracije zvučnih talasa.

Muzika se sluša 24 sata dnevno

U vinogradima, vinskom podrumu i sali za degustaciju sluša se muzika 24 sata dnevno. Puštanje muzike u vinogradu bila je zamisao Hyltona Appelbauma, vlasnika imanja. On je to uradio zajedno sa svojom poslovnom ženom i ženom filantropom, Wendy, koja je i predsjednica imanja. Par je kupio imanje DeMorgenzon 2003. godine i sada žive na vrhu brda 3 km od zavojite ceste koja gleda na imanje. Appelbaum – osnivač Classic FM – kombinovao je svoju ljubav prema baroknoj muzici i povrtlarstvu, da bi sam proces primjene započeo krajem 2008. godine.

“Ne radi se samo o voću. Radi se o strasti i spajanju svega zajedno “, kaže Barratt. Ona ističe da su drugi proizvođači vina poznati po klasičnoj muzici u svojim podrumima, ali DeMorgenzon je jedini u Južnoj Africi koji pušta muziku kroz vinograde.  Vinogradar i generalni direktor Carl van der Merwe kaže da je prerano za procjenu punog efekta koji je muzika imala na krajnji proizvod. On dodaje da postoji nekoliko faktora koji utiču na okus vina, bez obzira da li su izloženi muzici ili ne. To uključuje i temperaturu u vinogradu koja je pet do sedam stepeni hladnija nego u ostatku područja. To je zato što vinogradi dobijaju jutarnje sunce a miluju ga jaki povjetarci iz False Baya. Pošto je lokacija hladnija, vinova loza proizvodi aromatičniji i vlažniji stil vina. Van der Merwe kaže da jedino drugo mjesto za koje zna gdje se muzika pušta u vinogradima je Toskana.

Muzika podstiče i razvoj korjena

„Ono što smo do sada vidjeli je obećavajuće. Da bi to dokazali treba vremena, to će potrajati, kaže on. Univerzitet u Pretoriji provodi eksperimente na vinogradima koji su bili izloženi muzici i onima koji nisu. Ali Van der Merve kaže da je već vidio pozitivan učinak na rast gljivica i bakterija u zemljištu, od kojih su oba ključna za razvoj vinove loze. Barrat dodaje da je muzika podstakla bolji razvoj korjena, daje bolji rod, a na početku je i bila primjetno “snažnija” biljka. Grožđe je ravnomjerno sazrijevalo i odložilo vrijeme berbe do desetak dana. I ovo je prva godina kada je grožđe brano kasnije, kaže Barratt. Van der Merwe ističe da svako vino ima jedinstvenu priču, a muzika stvara osjećaj za vino.

„Ljudi piju vino zato što žele da naprave poseban trenutak. Ovde imamo nešto posebno, sa istorijskim značajem. To ima uticaja na ljude i život ”, kaže on. 

Pogledati i: https://ovinu.info/da-li-muzika-moze-poboljsati-okus-vina/

 Izvor: https://www.iol.co.za/;  Naslov orginala: Vines come alive to the sound of music…;  Objavljeno: 28.08.2012. by Esther Lewis;  Prevod: Dragutin Mijatović;  Ključne riječi: Vineyard, Music, Sud Africa, Stellenbosch