Vino ubija mikrobe u ustima

antiokisdanti nauka vino vinska kultura zdravlje

Vino ubija mikrobe (klice) koje uzrokuju zubni plak i grlobolju otkriva jedno fenomenalno proučavanje. Još jedan razlog da sebi natočite čašu vina.

Vino ubija mikrobe

Već znamo da je vino jedno od najboljih stvari u životu, ali jeste li znali da vam može pomoći da se ne razbolite? Da, izgleda da je vino fantastično dezinfekcijsko sredstvo za loše klice u ustima. To je samo još jedan razlog zašto bismo svi trebali piti više vina.

Budimo jasni

Ovdje govorimo o konvencionalnim svakodnevnim bolestima sa kojima se čovječanstvo bori vjekovima, a ne o novom patogenu poput COVID-19. Ipak, još davne 1988. godine, jedno istraživanje se bavilo ispitivanjem antibakterijskih svojstva gaziranih pića. Pored gaziranih pića ispitivana su vina, piva, obrano mlijeko i voda, a svaki je napitak bio inficiran zaraznim bakterijama poput salmonele, E. coli i šigele. Da, vino je imalo najmanje količine živih bakterija nakon dva dana, što znači da je uistinu dezinfekcijsko sredstvo i bakterije u njemu ne mogu preživjeti.

Imajući to u vidu, istraživači su nedavno proveli drugo istraživanje kako bi utvrdili zašto i kako vino ima takva antibakterijska svojstva i otkrili su da se vino specijalno bori protiv mikroba u ustima koji izazivaju zubni plak i grlobolju. U studiji, objavljenoj u Journal of Agricultural and Food Chemistry, istraživači su otkrili da kiselost i koncentracija alkohola u vinu nisu odgovorni za antibakterijska svojstva, kao što se ranije vjerovalo. Umjesto toga, to je zbog niza organskih spojeva koji se nalaze i u crvenim i u bijelim vinima. Istraživači su izolovali spojeve (mliječnu, jabučnu, jantarnu i vinsku kiselinu) i nakon što su neutralizovali njihovu kiselost, otkrili su da to ubija 99,9% zubnih bakterija i mikroba koji uzrokuju grlobolju. “Izloženost vinu ima postojan antibakterijski učinak,” napisali su autori. Međutim, crveno vino ne ubija mnogo efikasnije bakterije nego što to radi bijelo vino, razlika je sasvim mala.

Dakle, ako osjetite malo golicanja u grlu, zaboravite na Advil (Alvedon) – umjesto toga sipajte sebi čašu vina. (Ali ne igrajte se tim, ako sumnjate na korona virusnu infekciju; čak ni kuvano vino neće pomoći u tome.)

Pogledati i: https://ovinu.info/vino-i-vase-zdravlje/

Naslov orginala: Wine Kills Germs That Cause Sore Throats And Dental Plaque, Says Awesome STUDY. Izvor: https://www.maxim.com/. Slike: Getty. Objavljeno: 29.07.2020. by Zeynep Yenisey. Prevod: Dragutin Mijatović